Skip to content

Kvalkollen: Självsäkert Kungälv - "Vi ska inte torska en match"

25 februari 2015

Efter att ha spelat in 18 poäng i Elitserien var IFK Kungälv tillslut bara målskillnad från att slippa kval och nu går de in som storfavoriter till att vinna gruppen.

Kvalet till Elitserien är snart här och under torsdagskvällen sparkar det igång på Backvallen då IFK Kungälv kommer på besök. Ett Kungälv som av de flesta ses som stora favoriter till att vinna kvalgruppen och hålla sig kvar i högsta serien.

Västkustlaget spelade in fina 18 poäng i Elitserien under säsongen och hamnade i kval enbart på grund av att Kalix hade en handfull måls bättre målskillnad. Kvalitetsmotstånd med andra ord, men att det var besviket efter att ha missat säker mark verkar dock inte vara någon hemlighet.

– Nej, absolut. Det har det ju varit. Det är väl alltid skönt att ta en av de platserna som är klara liksom, men vi går in 100 procent och ska köra vårt spel som vi kommit överens om. Vi ska köra för fullt och vi ska inte torska en match som vi ser det, säger lagets skyttekung Lukas Persson till katrineholmbandy.se.

Även tränaren Ari Holopainen, som gjorde en säsong i KSK 1991/92 som spelare, medger att tanken inte riktigt var att det skulle bli kval för Kungälv.

– Ja, det är väl klart att det är så, men samtidigt så tycker jag att vi slarvar bort chansen lite själva i ett par matcher. Det var inte sista matchen som var direkt avgörande. Vi slarvar bort det lite innan då vi hade problem med sjukdomar och skador. Visst var det tufft då, men det är glömt nu och nu är det en ny serie som vi är laddade för och ska visa att vi kan lite mer, säger Holopainen och fortsätter:

– Vår säsong fortsätter lite grann, men det kanske inte var planerat så. Vi försökte göra allt i vår makt för att hamna nia eller tia och slippa kvala, men nu hamnade vi i kvalet på målskillnad och nu ska vi göra det bästa av situationen.

Efter att Elitserien avslutades har Kungälv haft två veckor utan matcher och faktum är att laget inte vunnit en match sedan den 30 januari. Under säsongen har IFK dessutom bara spelat in tre ynka poäng på bortais, men självförtroendet är obevekligt hos lagets skyttekung.

– Vi har ju dels erfarenhet från Elitserien och har ett högre tempo i oss. Jag tror att det kommer att spela stor roll och vi kommer inte att slappna av alls, säger Persson, som förra året spelade i IK Tellus och vann skytteligan i Allsvenskan Norra.

Anfallaren svarade i Elitserien för 24 mål på 26 matcher, hans bästa notering i karriären i Elitserien under hans femte säsong.

– Jag är väl hyfsat nöjd i alla fall. Det är väl klart att man alltid vill göra fler mål och göra det bättre, men det är svårt att komma in i ett nytt lag. Jag är hyfsat nöjd i alla fall. Jag tycker att jag har gjort det skapligt i år ändå, säger han.

Torsdagens match på Backavallen sparkar som sagt igång en intensiv kvalperiod och tränare Holopainen säger sig ha ganska bra koll på hemmalaget.

– Ja, jag såg senaste matchen, den mot Köping. Katrineholm är det bästa laget från norrserien och vill spela en fartfylld bandy och anfaller mycket. Vi måste vara förberedda och göra vårt till 100 procent om vi ska ha en chans att vinna borta. Så är det, säger Holopainen.

En spelare som tränaren dock har lite extra bra koll på i Katrineholm är vår egen Messi, Niklas Eriksson. Han var nämligen nere i Kungälv och tränade med laget under några dagar tidigare i vinter i utbildningssyfte och gjorde bevisligen ett gott intryck på finländaren.

– Han är en målfarlig mittfältare/anfallare med bra skott och nosar sig till målchanser väldigt bra. Det visade han är han tränade med oss också. Han åker rätt och läser spelet rätt, så vi måste vara noggranna med honom och inte släppa för stora ytor till honom, konstaterar Holopainen.

För de som inte sett Kungälv så mycket den här säsongen, hur vill ni spela bandy?

– Vi vill styra spelet både offensivt och defensivt. Vi vill ha både korta och långa anfall precis som alla andra. Det är inte konstigare än så. En tajt defensiv och sedan börjar vi därifrån så att säga.

Hur ser du på att ni, enligt många, är stora favoriter i det här kvalet och ganska enkelt borde klara er kvar i Elitserien?

– Njae, vi resonerar inte så. Det är nya matcher och det finns inga dåliga lag, så vi måste göra vårt som jag sa tidigare. Vi måste komma upp i 100 procent och göra jobbet i varje match. Då tror jag att det räcker långt, men det är det som är det svåra med idrott att man ska göra det också. Det räcker inte att bara prata om det, svarar Holpainen medan Lukas Persson ger sken av ett ganska mycket större självförtroende:

– Jag vill väl se att vi tar kommandot, att vi sätter de lägena vi får och att vi kör i 95 minuter om det behövs. Vi kommer att kriga på och vi är som sagt inte redo att torska en enda match, säger han självsäkert.

Det återstår att de om IFK Kungälv klarar av att hålla sig kvar i Elitserien. Först och främst ska de ta sig förbi Katrineholm Bandy på Backavallen och det kommer inte att bli enkelt.