Skip to content

Katrineholmsandan - Tar ansvar för framtidens Katrineholm

Katrineholmsandan är Katrineholm Bandys varumärke och koncept för CSR- och samhällsinsatser. När projektet lanserades, 2012, så var det hela bandysveriges första CSR-projekt och sedan dess har arbetet utvecklats och förändrats. Idag riktar Katrineholmsandan främst in sig på två områden:

  • Skolsamverkan med kommunens skolor. I Katrineholm Bandys regi får totalt närmare 4 000 barn och unga åka skridskor gratis varje år och föreningen står även för utlåning av nödvändig utrustning.

  • Under vintern/våren 2022 har Skolsamverkan även utökats med Skridskofritids. Först ut är Sandbäcksskolan, där barn på fritids varje vecka bussas ner till Kronfågel Arena för att få åka skridskor, leka och ha roligt. Projektet väntas utökas till fler skolor framöver.

  • Katrineholmsandan-matchen. Katrineholmsandan och Katrineholm Bandy gör varje år en allsvensk bandymatch till välgörenhetsmatch och samlar in pengar till välgörande ändamål. 2020 samlades närmare 65 000kr in till UN Womens arbete mot våld mot kvinnor och 2021 spelade välgörenhetsmatchen till förmån för Kvinno- och Tjejjouren Miranda med ett insamlat belopp om 35 000kr trots pandemi och publikfria läktare. 2022 spelades välgörenhetsmatchen till förmån för Min Stora Dag och för sjuka barns rätt att få förverkliga sina drömmar.
    2023 spelas matchen, lördagen den 4 februari kl. 15.00 mot Kalix Bandy, till förmån för Tillsammans Katrineholm och deras arbete för en tryggare och varmare stad. Läs mer om hur du kan vara med och bidra >>

Nedanstående citat är från tidigare aktiviteter och projekt genomförda av Katrineholmsandan med inriktning mot kommunens skolor:

"På Sandbäckens Fritidshem har det skapats ett intresse för bandy och framför allt skridskoåkning. Varje torsdag har en buss hämtat oss, och ca 40-50 elever i åldrarna 6-10 år har åkt ner till Backavallen för att spela bandy. Eftersom Sandbäcken ligger en bra bit från Backavallen, så har detta varit en förutsättning för att projektet skulle lyckas fullt ut. Det har varit perfekt!"

Per-Gunnar Arvidsson, Sandbäcksskolan

"Vi har gått med i projektet Katrineholmsandan för att vi ser rörelse och motorisk träning som viktiga hörnstenar inom skoldagen. På Skogsborgsskolan har vi profil friskvård - mat- hälsa och ser gärna olika kopplingar som binder samman teori och praktik i skolan. Det är för oss viktigt att våra elever får utveckla alla sina sinnen och få stöd med att stärka svaga sidor samt att vidareutveckla de starka sidorna.

Vi vet nu via forskning hur mycket motion/mat & rörelse påverkar elevernas förmåga till inlärning och vill att alla elever oavsett bakgrund ska få ta del av utbudet under skoldagen. Katrineholm Bandy kom till oss och presenterade ett Katrineholmsandan och vi nappade direkt. Vi ligger bra nära Backavallen och har sedan starten utnyttjat ledarna/spelarna inom Katrineholm Bandy på olika sätt, Eleverna har fått stöd i sin utveckling som skridskoåkare, undervisats inom bandy, lånat material, bandyfritids, Elevens val osv.

Vi har haft lektioner nere på Backavallen samt på skolan. Spelare inom klubben har haft rastverksamhet på skolan för alla elever och det har gynnat alla men framför allt de som i vanliga fall inte deltar i idrotten eller rasterna. Elever som t ex har svårt motoriskt, socialt eller har någon funktionsnedsättning. Katrineholm Bandys tränare var sedan och föreläste på temat för intresserade föräldrar och detta kommer även personal få i mars. Mycket uppskattat!"

Annelie Rinaldo, Skogsborgsskolan

Vill du veta mer om Katrineholmsandan? Kontakta:

Martin Gustafsson
Kommunikationsansvarig Katrineholm Bandy
073-716 19 76
martin.gustafsson@kvbs.se

HUVUDSPONSOR KATRINEHOLMSANDAN

HUVUDSPONSOR SKOLSAMVERKAN

PARTNER KATRINEHOLMSANDAN