Skip to content

Kvalkollen: Nässjös skyttekung - "Vi är lite halvstukade"

2 mars 2015

Elitseriekvalet går nu in i ett avgörande skede. Nu ska det nämligen, i praktiken, avgöras vilket av Katrineholm och Nässjö som ska vara med och slåss om en elitserieplats.

Efter att ha avverkat matcher mot de två elitserielagen är det nu dags för ett helallsvenskt möte i kvalet. Detta då Katrineholm Bandy gästar Nässjö IF, tvåa i Allsvenskan Södra. Båda lagen står på noll poäng inför matchen och vi tog ett snack med smålänningarnas skyttekung, Oscar Henriksson, om hur känslan är inför den viktiga matchen.

– Ja alltså, vi är väl lite halvstukade efter resultaten, men vi ser det ju positivt här nu framåt. Det som kommer. Det är bara att titta framåt och inte titta bakåt, säger han till katrineholmbandy.se.

Nässjö kvalade till Elitserien redan förra säsongen, men i år fick laget kämpa för att klara en kvalplats. En tung inledning på säsongen gjorde att laget halkade lite efter och tillslut blev det den sista seriematchen, hemma mot Jönköping, som blev helt avgörande för om det skulle bli kval eller inte. En match som NIF vann med klara 7-2 och där Oscar Henriksson satte det matchavgörande 3-0-målet. Hans 36:e för säsongen.

– Det är efter jul egentligen som det har vänt för oss. Vi tappade en del onödiga poäng i början på serien, då vi inte hade ordinarie lag. Vi hade problem med sjukdomar och skador och kom inte upp i den nivån vi skulle, men efter jul har vi varit friska och hela och det har ju gett resultat också, säger Henriksson.

Du själv vinner lagets interna skytteliga med 36 mål. Vad säger du om din egen säsong?

– Det är väl lite blandat skulle jag säga. Målskörden borde väl ha varit större och har så varit innan också. Jag har väl varit lite mer delaktig i spelet istället, men jag är inte jättenöjd. Framförallt inte offensivt.

– Defensivt tycker jag att jag har kommit in bra i spelet och bidrar med det jag ska göra. Det sista framåt är jag inte nöjd med i år.

Ni är flera spelare i laget som gjort ganska mycket mål i år. Hur har det offensiva samarbetet fungerat?

– Nej, det fungerar väl jättebra och det är väl en styrka som vi har. Plockar man bort en av våra forwards så har vi ett antal till som levererar, så det har varit väldigt svårt för motståndarna att plocka bort en för då är det någon annan som har klivit fram och gjort målen istället. Det är en jättestyrka som vi har. Det är alltid någon som gör ett antal mål per match.

Hur vill Nässjö spela bandy?

– Vi är väldigt offensivt lagda. Vi vill spela med ett högt bolltempo och vi backar i regel inte hem. Vi vill gärna vara med och köra och inte stå nere i straffområdet och veva som många andra lag. Det är ett spel vi tror på. Det är det som har tagit oss dit vi är och förhoppningsvis tar det oss lite längre.

Förloraren av tisdagens match är med största sannolikhet borta från elitserieavancemang och matchens betydelse är ingenting som undgått Nässjös nummer 44.

– Ja, det är ju som du säger att i kvalserien så är det ju absolut sista chansen att hänga på, troligtvis, så att vi fortfarande lever rent elitseriemässigt. Sedan blir ju båda jag själv och laget extra laddade av att det är en allsvensk konkurrent vi möter. Att få se hur vi står oss mot norra serien.

Vad hade ni för målsättning inför kvalet?

– Vi hade väl inga direkta målsättningar så, utan vi ville gå ut och göra det som har tagit oss till kvalet och fortsätta på det. Sedan får vi ju se vart det leder.

Nässjö kommer även till tisdagens match med en vilja till revansch. Detta efter att ha förlorat genrepet inför seriestarten på Backavallen i höstas med hela 7-2. En match som i Katrineholm ofta refererats till som den kanske bästa insatsen hittills under säsongen, medan det låtit precis tvärtom nere i Småland.

– Vi var ju inte där. Varken fysiskt eller mentalt. De var ju där på ett helt annat sätt. Det small ju i 200 i varje närkamp från deras sida och det gjorde det inte från oss. Det fick vi sota för ganska rejält då. Det är väl det man känner från den matchen, att inställningen och kriget saknades, säger Oscar.

– Det har väl hänt en hel del i båda lagen sedan dess, men vi hade stora problem på Backavallen när vi var där så nu har vi revansch att utkräva.

 

Så det är ett annat Nässjö som kommer till spel den här gången?

– Ja, det tror jag absolut. Både spelmässigt och inställningsmässigt. Hemma har vi varit starka i år och spelat bra.

Matchen i Stinsen Arena i Nässjö har avslag 19.00 på tisdag kväll (3/3) och om ni inte är på plats så följer ni den som vanligt bäst via vår liverapportering på Twitter under #KBLive.