Skip to content

Ungdom kickstartade med föreläsning om integration

8 september 2015

Den gångna lördagen var det kick-off för Katrineholm Bandys ungdomsledare och under dagen diskuterades bland annat vikten av arbetet med integration. Detta tillsammans med en föreläsning av spelare från det somaliska bandylandslaget.

Katrineholm Bandy har under flera år haft samhällsansvar som en av de högst prioriterade punkterna i klubbens verksamhet och föreningen arbetar kontinueligt för att göra vad vi kan för att hjälpa kommunens barn och ungdomar.

Under den gångna lördagen arrangerades en kick-off för alla föreningens ungdomsledare och även där hamnade ansvarstagande i fokus. I samarbete med Sörmlandsidrotten ordnades en fillmvisning av Filip & Fredriks "Trevligt Folk", som berättar historien om det somaliska bandylandslaget, och därefter kom spelare från landslaget på besök och föreläste om den resa de har gjort.

– Det var intressant att se en sådan resa som de här grabbarna hade gjort. Från "Bambi på hal is" till att bli någorlunda bra på att åka skridskor i alla fall. Så mycket vilja kan göra. Den stolthet de kände för att spela för ett somaliskt landslag. För det var ju det som var den stora moroten för dem, säger Katrineholm Bandys ungdomsansvarige Lars Andersson.

– I filmen så blev det ju tydligt vad idrotten kan göra för integrationen. Från att höra röster som säger att "de är alldeles för många" och "de kommer hit och kastar sten" till att alla närmade sig varandra. Det blev någonting för bygden att sluta upp kring, fortsätter han.

Hur ser du på vikten av att vi som förening hjälper till med integrationen?

– Om vi ser till vår klubb så ser vi ju dels att vi har luckor i ålderskullarna, men även att vi har väldigt få "nysvenskar" i vår verksamhet. Att barnen får in en fot i en idrottsförening borde ju rimligtvis även hjlpa de vuxna att närma sig och få någonting att sluta upp omkring. Det är ju ett gemensamt intresse som man skulle kunna få.

Ämnen som integration och immigration är ständigt aktuellt, men nu kanske mer än någonsin. Miljontals människor flyr just nu för sina liv runt om i världen och Katrineholm Bandy vill göra vad vi kan för att hjälpa dessa människor - inte bara de som kommer till vår stad. Därför uppmanar vi nu alla våra samarbetspartners, supportrar och vänner att göra vad ni kan för att hjälpa.

SMS:a FLYKTING100 till 72980 för att skänka 100 kronor till UNHCR, FN:s flyktingorgan, eller swisha valfritt belopp till 123 90 01 645.

Tack på förhand.