Skip to content

Kvalplatsen ska säkras mot LAIK - "Gäller att våga"

24 februari 2017

Nu ska det avgöras. Spelar Katrineholm Bandy i division 1 nästa säsong eller får man en chans att kvala sig kvar i Allsvenskan? Svaret kommer i lördagens bortamöte med Lidköpings AIK.

Efter 17 spelade allsvenska matcher den här säsongen så ligger Katrineholm Bandy på kvalplats nedåt. Precis bakom, på samma poäng men med tre måls sämre målskillnad, återfinns Jönköping Bandy. Under lördagen, i den 18:e och sista omgången, avgörs det vilket av lagen som tvingas spela i division 1 nästa säsong.

I den sista omgången tar Jönköping emot Tranås BoIS i ett Smålandsderby hemma på Råslätts IP samtidigt som Katrineholm Bandy gästar Lidköpings AIK i Sparbanken Lidköping Arena. Det är med andra ord upplagt för ett rafflande drama och känslan tycks vara god i KB-lägret inför avgörandet.

– Det ska bli roligt! Vi har väl vetat om det här, för min egen del är det väl sedan vi klev in här för några matcher sedan, att det skulle avgöras i sista fajten. Vi är väl förberedda för det, så det ska bli kul, säger liberon Markus Hast och får medhåll från assisterande tränaren Andreas Staaf.

– Det är kul att få matcher där det gäller lite här på slutet, så det ser vi fram emot. Vi har väl klurat lite den här veckan på hur vi ska gå vidare från Boltic-matchen (2-2 i lördags reds. anm.) och hur vi ska börja där vi slutade då framförallt. Vi gör en väldigt bra andra halvlek, så det känns skönt att ha med sig, säger han.

Scenariona är många inför den sista omgången, men utgångspunkten är att KB måste få med sig ett minst lika bra resultat som Jönköping för att säkra kvalplatsen. Spekulationer kring vad som kommer att krävas är dock ingenting som laget själva vill ägna sig åt.

– Jag har aldrig riktigt varit den typen att man tänker på andra förutsättningar och sådant, utan det är som jag sa första gången jag pratade med dig här att vi måste fokusera på vad vi ska göra och få igång våra grejer och det har vi gjort. Vi har skapat mycket chanser och vi har hållit tätt bakåt. Det är nog mest det man tänker på, säger "Hasten" och fortsätter:

– Sedan kommer man ju hela tiden veta om vad det står och så, så absolut spelar det in lite grann, men det är inte det som är huvudsaken.

Hur mycket betyder det att ni har skaffat er ett läge där ni sitter lite i förarsätet och har det mer i egna händer istället för att behöva jaga?

– Jo, såhär är det ju det innan vi åker iväg, men när det är match så är det ju match och vi ska vinna den matchen. Så det spelar väl kanske inte jättestor roll, men just nu såhär dagarna innan så är det ju lite skönare.

Tränarstaben har haft ett nästintill helt friskt manskap att välja bland när de plockat ut truppen till lördagens match. De enda spelarna som saknas är Viktor Gogman som alltjämt dras med en handskada och under torsdagens träning ådrog sig Mårten Grönvall en ljumskskada.

– Ja, han kände av ljumskarna och det är väl rätt så kört (för spel på lördag), men det kommer in nytt folk och vi har 19 man på träningen idag (läs; torsdag). Så vi har haft folk som har hållit igång hela tiden, så det är inga konstigheter. Det kommer in en ny frisk fläkt som kör på istället för honom, så det är inga konstigheter, säger Andreas Staaf.

En ny frisk fläkt som i det här fallet heter Magnus Stenberg. "Myggan" har varit utanför matchtruppen den senaste tiden, men som säkerligen kommer in med stor revanschlusta.

– Ja, vi får hoppas att det lossnar för honom och att han kan få sätta ett par baljor, säger Staaf.

Rent spelmässigt har KB inte lidit någon större brist på målchanser framåt, men i målkolumnen har det varit betydligt skralare. Att rätta till det på träning och med taktiska åtgärder är dock lättare sagt än gjort.

– Ja du… Det har varit så pass små marginaler, så jag vet knappt om det går att jobba med det, känns det som, men så länge som vi skapar chanser så är det ju positivt. Sedan är det ju det där lilla, lilla extra som behövs för att få den att ramla in, så jag tror att det bara är att gnugga på så lossnar det tillslut och då rinner det på förhoppningsvis, säger Andreas Staaf.

Vad är det då som kommer att krävas för seger mot LAIK? Det gäller att gilla läget.

– Jo, men absolut. Jag tror att den som vågar vinna kommer att vinna. Så enkelt är det ju, samtidigt som man inte ska ha något övermod och göra dumma saker på isen, men man får inte heller inte våga därute. Det är inte bra, säger Markus Hast.

Katrineholms matchtrupp till Lidköping: Hampus Lindén, Henrik Karlsson, Joakim Olofsson, Fredrik Öjdahl, Markus Hast, Axel Jonsson, Hugo Klarén, Emil Andersson, Lars Larsson, Daniel Strömwall, Jacob Hollstein, Kristoffer Konttori, Magnus Stenberg, Olle Larsson, Linus Doktare, Marcus Lagerbäck.

Om ni inte har möjlighet att stötta laget på plats i Lidköping så är vi glada att kunna erbjuda er en gratis webb-tv-sändning från matchen - här på hemsidan! Sändningsstart 13.50!

Se hela intervjun med Markus Hast i spelaren ovanför artikeln och hela intervjun med Andreas Staaf nedan: