Sammanfattning: U12 testade 11-manna på hemmaplan

23 januari 2018

Den gångna veckan har, i vanlig ordning, varit intensiv för Katrineholm Bandys lag och nedan följer en matig sammanfattning av allt som hänt.

U10: Under söndagen begav sig U10 till Stångebro IP i Linköping för ett poolspel i strålande väder. Nedan hittar ni ledaren Tobias Haléns sammanfattning av dagen.

"Vårt U10 lag var under söndagen och gästade Derby i Linköping. Derby, Tillberga och Åtvidaberg stod för motståndet. Samtliga spelare ska verkligen ha beröm för sin insats. Passningspelet vi tränat på har blivit mycket bättre och när vi tappade boll så kämpade vi verkligen för att hjälpa Axel i målet. Vi fick beröm från andra lags ledare som tyckte vi var duktiga. Faktum var att vi vann samtliga matcher".

Se flera bilder och videor från dagen på U10:s Facebook-sida >>>

U12: För U12:s del var den gångna helgen lite speciell. Detta då laget fick chansen att träna på att spela 11-manna hemma på Backavallen mot Derby och Finspång. Läs tränaren Fredrik Wintervides syn på dagen nedan.

"En dag full av bandy som vi i Katrineholm bjudit in till i syfte till att spelare skulle få prova på 11-manna spel innan de flesta av dem nästa säsong kommer att gå från 7-manna till just 11-manna spel.

Derby och Finspång ställde upp som motståndare och alla mötte alla, vilket innebar två matcher per lag och tre matcher (3x25 minuter) totalt för dagen. Vi startade dagen med match mot Derby. Vi hade ett mål med den matchen och det var att äga boll. Vi brydde oss inte så mycket om hur många mål vi gjorde utan försökte spela bred bandy på så många spelare som möjligt. När matchen slutade efter tre "halvlekar" så kunde vi konstatera att vi nått vårt mål i matchen med att äga boll, att det resulterade i en hel massa mål framåt och inget bakåt, ja det var bara bonus.

Dagen fortsatte med en match mellan Finspång och Derby. Nu hade Derby fått fart på skridskorna och stundtals så såg spelet från deras sida riktigt bra ut. Finspång var inte sämre utan krigade på och visade även de upp ett mycket fint spel med genomtänkta passningar och snabb skridskoåkning. Vad resultatet i matchen blev det vet jag inte, men båda lagen var efter matchen nöjda vilket var roligt att höra.

I lördagens sista match möttes Katrineholm och Finspång. Finspång dominerade i första halvleken och pressade på rejält och vi sjönk ner lite för djupt på vår egen planhalva. Detta justerade vi i andra och tredje och i de "halvlekarna" var det bättre spel från vår sida.

Efter matcherna så konstaterade vi att både spelare och ledare i samtliga lag var nöjda med dagen samt att denna typ av dagar är otroligt lärorika för både spelare och ledare.

Ett stort tack skulle vi vilja ge alla föräldrar med flera som varit med och gjort dagen möjlig med grill, kiosk, speaker med mera. Ett speciellt tack riktar vi också till de två härliga spelare från U14-laget som vi dagen till ära lånat in. Tanken var att de skulle kunna ge våra spelare instruktioner under pågående match samt få igång snacket på plan på ett positivt sätt. Vi ledare hade påtalat för de spelarna att de skulle se sig som ledare på isen för de yngre spelarna och att tanken inte var att de skulle ta bollen och åka igenom och göra mål. Detta skötte de med bravur och vi hoppas att även de spelarna fick ut någonting samt att de hade roligt under dagen".

Se en mängd bilder från lördagens matcher här >>>

U14: Fredagen bjöd på seriefinal på Backavallen då IFK Motala gästade våra U14-hjältar i P14 Mellansverige-serien. Läs tränare Thomaz Doktares matiga sammanfattning nedan.

"För U14 var det seriefinal mellan ettan och tvåan i tabellen. Serieledande Katrineholm mot IFK Motala som endast förlorat en match i årets serie. En förlust som kom i hemmamötet med just Katrineholm.

Med ett taggat hemmalag och ett revanschsuget bortalag väntade en jämn, spännande och välspelad match, men även lite nerver. Matcherna lagen mellan brukar alltid vara jämna, ovissa och ofta inte mer en ett eller ett par måls övertag för något av lagen. Den här matchen blev inget undantag.

Matchen startade i ett rasande tempo med två bollskickliga lag som likt schackspelare försökte lösa upp motståndarnas försvarstaktik. Något som skulle symbolisera den här matchen var just disciplinen, farten och de två målvakterna.

En jämn första halvlek där hemmalaget höll i taktpinnen och spelade en väldigt fin och fantasirik bandy, en av de bästa halvlekarna laget presterat den här säsongen. Tålamod i spelet, många delaktiga, flera läckra anfall och disciplinerat försvarspel. Lägg där till ett stort målvaktsspel från Lukasi hemmamålet.

Andra akten blev lite mer avvaktande från hemmalaget och man bjöd in gästerna i matchen som vid ett par tillfällen var centimetrar från en kvittering. Istället för kvittering var det en jätteräddning av Lukas och ett mäktigt utkast som friställde Gustaf Doktare, som fri med Motalas duktige målvakt, Rasmus Karlsson, utökade Katrineholms ledning till 3-1.

Efter 3-1 målet stod matchen och vägde. Det spelades en riktigt underhållande och fartfylld bandy mellan två väldigt bra spelande bandylag och två riktigt duktiga målvakter.

Motalas reducering till 3-2 kom helt rättvist efter ett frislag som friställde gästernas Charlie Karlsson på högerkanten där han tog emot bollen och pangade upp den i nättaket.

Avgörandet i matchen skulle komma att bli ett par riktigt svettiga prestationer. Vid 4-2 var det Olle som på ett mycket imponerande sätt tog sig förbi sex eller sju Motala-spelare och ur snäv vinkel satte bollen i nät. 5-2 målet var en nästan kopia av 3-1, när Lukas återigen skickar iväg ett enormt utkast som gästernas libero skulle ta ner på bröstet, men istället träffade den hjälmen och innan bollen når isen var Doktare framme med klubban och fick bollen förbi två motståndare, ensam med Motalas burväktare fastställde han slutresultatet till 5-2.

Första halvlek är en av de bästa vi spelat i år, den tillsammans med andra halvlek nere i Motala är riktigt roligt att stå på sidan och se. Motala är ett litet favoritlag att möta, det är två spelande lag och alltid jämna och bra matcher. Fram till i år har vi haft ett litet Motala-spöke och faktiskt aldrig vunnit i seriesammanhang, nu har vi lyckas två gånger den här säsongen.”

Målskyttar: Olle Ekholm 2, Gustaf Doktare 2, Jesper Nagy

U16: För U16:s del bjöd den gångna veckan på två matcher, en hemma på Backavallen mot Västerås SK och en på Zinkensdamns IP mot Hammarby. Nedan summerar tränare Thomaz Doktare de båda fajterna.

Katrineholm Bandy vs Västerås SK:

Ett sjuk- och skadedrabbat Katrineholm/Eskilstuna ställdes mot ett riktigt bra Västerås i den tidiga seriefinalen hemma på Backavallen under onsdagskvällen. Första mötet i Västerås slutade med 5-3 seger för KB/EBS, så det var ett revanschsuget och tillspetsat VSK som kom på besök.

Början av matchen var precis som första mötet väldigt jämn och spelas i ett högt tempo, men det lätta snöfallet tilltog så farten och kvalitén sjönk efterhand. Det blev svårspelat, mer och mer längre bollar, och färre och färre målchanser. Det var på fasta situationer som de första målen trillade in, först 0-1 för Västerås på hörna och kort därefter ett frislag för hemmalaget som Elias snappar upp returen och prickskjöt 1-1. Där och då var matchen helt jämn med ett litet spelövertag från gästerna, men kommande tio minuter skulle förändra matchbilden.

Efter cirka 20 minuters spel tvingades Theo Andersson kliva av med en skada på en ryggmuskel och som om inte det vore nog så drabbades hemmalaget av ytterligare en allvarlig skada när Simon Blomqvist i en närkamp landade olyckligt och bröt nyckelbenet. Med både Theo och Simon borta från matchen fick Katrineholm/Eskilstuna spela resterande 55 minuter med endast en avbytare samt flera spelare på ovana positioner.

Gästerna var inte sena att utnyttja det för stunden lite förvirrade hemmalaget och strax efter Simons skada tog VSK åter ledningen, 1-2, på en hörnretur. Det skulle även bli både 1-3, och 1-4 innan halvtidsvilan, där sista målet kom bara sekunder innan sista visslan.

Andra halvlek började hemmalaget riktigt bra och bara efter ett par minuters spel hade man skaffat sig två riktigt fina lägen till reducering, men en duktig målvakt hos gästerna avvärjde båda dessa lägen. Istället vände spelet snabbt och Västerås tog över spelet mer och visar kunskap på väldigt fint bandyspel. När VSK efter ett mycket vackert anfall satte 1-5, och strax efter dunkade in en straff till 1-6, orkade hemmalaget inte stå emot längre.

Sista kvarten reducerar hemmalaget, men den här gången var Västerås ett nummer större och avslutade med tre mål på fem minuter.

Det blir lite för många mål bakåt på slutet, men vi är rätt tröttkörda runt 65:e minuten och sista kvarten orkar vi inte stå upp i defensiven. Snöfall, motvind, skador, bara en avbytare och en riktigt bra motståndare blir idag för svåra för oss, men vi står upp bra efter förutsättningarna och inställningen och krigandet hos killarna ska de ha en stort beröm för.”

Målskyttar: Adrian Granström, Elias Landin

Hammarby IF - Katrineholm Bandy

"Efter skadorna på Simon och Theo i onsdagens match mot Västerås och fortfarande en handfull på sjuklistan var det ett ungt P16 som åkte till Zinken för möte med Hammarby.

En match med två väldigt olika halvlekar sett med bortalagets ögon. En första halvlek där ingenting i spelet stämde och ett Hammarby som valt att ställa hela sitt lag i eget straffområde, eller som man brukar säga i idrottssammanhang, parkera bussen.

Trots ett obefintligt anfallsspel från hemmalaget så var det Bajen som ledde matchen med 2-0 i halvtid. Två mål som är mer slarv från Katrineholmslaget än målchanser för Hammarby.

Med en liten tillrättavisning i halvtid och platsbyten på ett par spelare var det ett helt annat bortalag som helt styrde den andra halvleken. Med betydligt mer fart på skridskorna och ett varierat spel åkte man ifrån Hammarbyspelarna gång på gång, vilket i sin tur fick de gröna att använda bandyklubban till mer yxa än att spela bandy med.

En hel del slag mot både fötter, kropp och armar när de inte hinner med i svängarna och tyvärr en domartrio som denna dag valde att inte stävja våldsamma slag.

Bandymässigt är Katrineholm/Eskilstuna det bättre laget och utdelningen skulle komma tre gånger om. När Pontus Nagy slår in 2-3 på en retur sex miniuter från full tid känns matchen vunnen eftersom Bajen fram till dess inte skapat några farliga målchanser, men i matchens slutskede skrapade hemmalaget ihop en hörna som efter lite kalabalik i straffområdet lyckades leta sig in i nätmaskorna.

3-3 som efter den andra halvleken känns som en förlust. Vi är såpass mycket bättre än dem att vi ska avgöra den här matchen tidigare, men samtidigt är vi lite nonchalanta i vissa lägen och det straffar sig. Vi får jobba i uppförsbacke och när vi är inne i matchen och förbi ska vi stänga den. Vi har lägen vid ett par tillfällen att avgöra med, bl.a Olles kanon i ribban på en högerhörna, och Granens retur som på mållinjen studsar över hans klubba”

Målskyttar: Gustaf Doktare, Jesper Nagy, Pontus Nagy

U19: För Pojkallsvenskan Mellerstas överlägsna serieledare bjöd lördagen på bortamöte i Sollentuna mot Spånga/Helenelund. En match som tränaren Matti Palm beskriver enligt följande:

"De yttre förutsättningarna var perfekta med klart väder o några minusgrader.

Tyvärr var isen inte i bästa skick, vilket gjorde att bollen hoppade och for. Det gjorde att vi inte fick igång vårt spel som vi önskade. Efter några matcher där vi verkligen spelat fin bandy så hade vi inte den riktiga skärpan i passningsspel och inställning.
 Det var aldrig något snack om att vi var det bättre laget och bollarna trillade dit sakta men säkert. Det var en match där vi hade för bråttom att gå till anfall och för ofta tog fel beslut i passningsspelet. Motståndarna var också bra på att försvara sig och hade ofta hela sitt lag med i hemjobbet vilket gjorde att vi hade svårt att komma till bra avslut. Trots det lyckades vi tillslut vinna med klara 10-1.

Det är kul att se att det är många spelare som är inblandade i mål/poängprotokollet".

Målskyttar P19: Alvin Samuelsson 2, August Andersson-Rask 2, Oscar Jepsen 2, Erik Lundevaller, Antonio Lundh, Filip Jansson, Alex Ward.

Håll utkik här på sajten i dagarna för en komplett förteckning över de matcher som våra lag spelar den här veckan!