Skip to content

KVALKOLLEN: Pressat Kungälv spelar för överlevnad

1 mars 2018

Med förhoppningar om att landa en trygg mittenplacering i Bandyallsvenskan gick IFK Kungälv in i den innevarande säsongen. Resultatet blev en negativ kvalplats och inför besöket på Backavallen har västgötarna pressen på sig. Foto: ifkkungalv.se.

Efter att ha tillbringat stora delar av säsongen på nedflyttningsplats i Bandyallsvenskan lyckades IFK Kungälv rädda en kvalplats i grevens tid. Lättnaden var stor hos klubben, som så sent som säsongen 2015/16 slutade på en tiondeplats i Elitserien, men snart nog väcktes insikten att det helt plötsligt återstod sex matcher av säsongen.

 

IFK klev, precis som Katrineholm, in i kvalet under onsdagen och det hemma mot Blåsuts BK. Ett Blåsut som tränaren Anders Liw hade gett sin syn på i en intervju med Katrineholms-Kuriren tidigare i veckan.

 

– Blåsut tror jag inte att vi behöver vara rädda för, sade Liw till tidningen.

 

Men istället för en säker seger så räddade lagkapten Mikael Lindberg 3-3 till hemmalaget på en hörna i matchens 91:a minut. Kungälv kom undan med blotta förskräckelsen.

 

– (Skratt) Ja, det fick jag äta upp, säger Liw om uttalandet tidigare i veckan.

 

–  Vi har ju spelat för vår överlevnad de senaste veckorna och gjort det väldigt bra. Vi har ju gått in i varje match som att den gäller vår existens, så det blev ju väldigt skönt när det var klart att vi slapp direktnedflyttning, men allt snack runt omkring att det skulle vara klart nu… Det känns väl som att det har smugit sig på oss lite grann även fast vi vet att det är sex tuffa matcher kvar att spela.

 

Liw menar att det laget med all säkerhet behövde den väckarklocka som onsdagens poängtapp innebar.

 

– Det känns som att vi trodde att vi skulle kunna gå ut och spela på en skridsko och lösa det ändå, men det gör man inte mot sådana här lag. Det är ju seriesegrare vi möter. Det är absolut inga dåliga lag. Vi gick nog in lite ofokuserade och lite naiva. Det går inte att gå ut och tro att det löser sig, så det har absolut gett oss en väckarklocka, säger han.

 

Därmed är det enkelt att räkna ut att det är ett revanschsuget och laddat Kungälv som gästar Backavallen under fredagskvällen och Anders Liw tror inte att det kommer att bli en liknande matchbild som den mot Blåsut, där hemmalaget fick anfalla gång efter gång mot ett lågt stående, samlat försvar.

 

– Vi tror att Katrineholm, dels för att de vann igår (läs; onsdag) och dels för att de spelar på hemmaplan, kommer att försöka spela i alla fall. Vi måste göra det vi har gjort bra på sistone, att ha rätt gubbar på rätt plats och utnyttja ytorna som blir av vårt spel. På kanter och sådana grejer, säger han.

 

Är det någonting speciellt som ni kommer behöva se upp med?

 

– Det är ju Niklas Eriksson som gör mycket mål. Det är han som vi vet vem det är och vi vet att han är giftig. Sedan vill man väl inte säga för mycket kanske, men vi kommer att få lite mer information i kväll (torsdag) om hur de spelar. Vi vet att det finns en duktig målskytt i alla fall.

 

Matchen mot IFK Kungälv startar 19.00 under fredagskvällen på Backavallen och Katrineholm Bandy bjuder samtliga på FRI ENTRÉ! Varmt välkomna. #VISKATILLBAKA