Skip to content

Wikström: "'Gubben' är den bäste tränare jag haft"

12 november 2018

När Katrineholm Bandy under tisdagen gästar Kalix i Bandyallsvenskan så handlar det inte bara om säsongens längsta bortaresa. Det handlar även om ett kärt återseende av en klubbikon.

Under flera säsonger var Kalix-sonen Nils Wikström en nyckelspelare i Katrineholm Bandy och han var bland annat med i det lag som Roger "Gubben" Carlsson ledde i Elitserien säsongen 2009/10. Sedan ett par år är högerhalven tillbaka i moderklubben och när Katrineholm Bandy gästar Kalix IP för allsvensk bandy under tisdagen så blir det ett kärt återseende för samtliga parter.

Planen var dock inte att "Nisse" skulle spela så mycket bandy den här säsongen. Studierna, på annan ort, för att bli specialistläkare och arbetet på sjukhuset tog helt enkelt för mycket tid, men trots det så fanns han med i laguppställningen när Kalix premiärbesegrade Västanfors med 10-2 förra helgen.

– Det är väl fortfarande så att jag troligtvis inte kommer att spela så mycket. Jag tror att jag totalt har varit sex eller sju pass på is, inklusive rink, och jag tror att matchen i förra veckan var mitt andra eller tredje pass på stor is. Förra veckan var jag i Uppsala på utbildning hela veckan, kom hem i fredagskväll och den här veckan är jag hemma, men nästa vecka är jag i Uppsala hela veckan igen. Så jag har varit borta jättemycket och sagt att jag inte kan vara med, men de (Kalix reds. anm.) har väldigt gärna sett att jag ska vara med. Samtidigt har jag mycket jobb, vi har jourer och så, och utbildningar, så jag har sagt att jag kan vara med när jag känner att det passar mig. Det har de sagt att de väldigt gärna vill, säger "Nisse" till Katrineholmbandy.se.

Spelar du mot Katrineholm?

– Jag vet inte om jag spelar i morgon (läs; tisdag). Jag kom ju hem igen i fredags, så jag har inte varit där. “Palle” (Patrik Rönnqvist, tränare) hörde av sig och frågade hur det ser ut och jag svarade att jag jobbar natten till tisdag, men är ledning tisdag kväll. Det är väl inte omöjligt att jag spelar, men jag vet inte. Det är träning i kväll (måndag), så vi får se om jag kan ta mig ifrån jobbet.

Kalix Bandy spelar den här säsongen i Bandyallsvenskan för första gången sedan säsongen 2012/13, men efter en sommar med stor spelaromsättning har till och med Wikström svårt att peka på exakt vart han har laget i vinter.

– Jag har ju varit med så himla lite, så det är svårt för mig att säga, men det jag har märkt är att det verkar vara en väldigt bra stämning i gruppen och det är bra killar som har kommit in. Bandymässigt är det svårt för mig att säga eftersom att jag har varit där så lite, men man vet ju att ett lag inte bara handlar om hur pass duktig du är individuellt, utan du ska ju även få ihop det som grupp. Samtidigt är det ju många bra spelare som har lämnat, så det är ju tunnare nu. Som sagt så har jag varit med lite för lite för att veta, men jag tror att vi kommer att få en väldigt rolig säsong i alla fall, säger 34-åringen.

Kan ni slåss om en plats i Elitserien direkt?

– Jag vet inte om vi har det som ambition ens. Jag tror inte att klubben har pratat så mycket om att försöka gå upp igen, utan mer att vi ska försöka få ihop det så bra som möjligt så får vi se hur långt det räcker. Det är väl ungefär som det har varit i Katrineholm tidigare, att man ska vara redo och se att allting fungerar, men vi får se. Vi har det nog inte som ett uttalat mål att “vi ska tillbaka”. Det tror jag inte.

Även om det har gått nästan fyra år sedan Wikström lämnade Katrineholm så finns fortfarande kontakten kvar med flera av hans gamla kompaner och vissa har etsats sig fast i minnet mer än andra. Någon vidare koll på tisdagens motstånd, rent sportsligt, verkar han dock inte ha.

– Jag pratar ju lite då och då med (Fredrik) Öjdahl, “Gubben” och några till, men jag vet inte riktigt. Det verkar ju ha gått skapligt bra på försäsongen plus att “Gubben” är ju en fantastisk tränare och en bra person, så jag tror att han kommer att vara bra för Katrineholm under säsongen. Sedan är det väl ungefär som för Kalix… Jag menar, de gick ju upp i fjol och det handlar väl inte om att sikta uppåt, utan mer att prestera så bra som möjligt och att skapa en bra grund, säger han och konstaterar vidare att Roger "Gubben" Carlsson verkligen gjorde ett avtryck hos honom under deras tid tillsammans på Backavallen.

– Jag har bara bra minnen av “Gubben” som tränare. Han är en av de, om inte den bästa, tränaren jag har haft. Han har alla ingredienser som jag tycker att man ska ha som tränare.

Inför tisdagens match torde det vara så att hemmalaget, som spelade i Elitserien i fjol, är stora favoriter mot gästerna, som tillbringade fjolåret i Division 1, men efter att Katrineholm vann mötet i Allsvenska Supercupen i september är Nils Wikström inte helt hundra på vart lagen står i relation till varandra. Dessutom skickar han in en snygg och lagom syrlig passning till kompisen Fredrik Öjdahl när han ombeds ge sin syn på dagens Katrineholm.

– Jag vet inte riktigt. Det finns ju flera duktiga spelare… Det är väl Öjdahls skott som vi måste passa oss för. Vi får inte få honom i vänsterläge, eller om det var högerläge. Det kommer jag inte ihåg, men det är ett av hållen han är vass ifrån (skratt), säger han och avslutar:

– Nej, men det finns många bra spelare, så jag tror inte att det är någon speciell sådär. Det handlar mer om att försöka hitta nycklarna för att luckra upp deras försvar, för där vet vi att “Gubben” är duktig på att få ihop det.

Tisdagens match startar 19.00 på Kalix IP. Se den direkt på bandyallsvenskan.se eller på O'Learys Katrineholm!