Skip to content

"Gubben" inför avgörandet - "Det är inte en cancertumör som ska opereras"

22 februari 2019

Under lördagen spelas den sista omgången i Bandyallsvenskan 2018/19 och Katrineholm Bandy reser till bortamötet med Peace & Love City med krav på poäng för att vara helt säkra på en kvalplats.

Inför den sista allsvenska omgången jagar Tranås BoIS Katrineholm Bandy och TB Västerås som just nu innehar de båda kvalplatserna för att kunna spela sig kvar i serien och under lördagen kommer det att bjudas på drama på tre arenor parallellt.

Samtidigt som Tranås tar emot Gripen Trollhättan och TB Västerås tar emot Kalix Bandy så åker Katrineholm Bandy till Borlänge för att gästa Peace & Love City. En match där oavgjort eller vinst innebär allsvenskt kval, oavsett vad som händer i de andra matcherna, men där förlust i värsta fall innebär degradering till Division 1.

– Det kan vara så att det är slut på säsongen efter 90 minuter på lördag, men det har vi inte pratat en stavelse om. Vi är bara vid Peace & Love-matchen ännu så länge. Det som jag har försökt att förmedla, och det som jag tror är den allra viktigaste ingrediensen för oss, är att vi är med och deltar allihopa. Att vi verkligen spelar ut och sådana saker, för då har vi en bra möjlighet att vinna mot dem. Det kommer däremot att bli svårt om tre eller fyra spelare blir återhållsamma och inte riktigt är med. Det blir det jobbigt för oss, säger tränaren Roger "Gubben" Carlsson och fortsätter:

– Det är ju faktiskt så att det vi ska göra är att vi ska spela en allsvensk bandymatch. Det är inte en stor cancertumör som ska opereras bort, utan det är en bandymatch vi ska spela. Svårare än så är det faktiskt inte. Det är ju lätt för mig att säga som har varit med länge, men just det här att gå ut och lira bara så ordnar det sig tror jag.

"Gubben" grabbar kommer dessutom till lördagens match med lite vind i ryggen efter att förra helgen ha fått ta två poäng igen i och med 9-5-segern hemma mot Västanfors.

– Det är ju alltid lite speciellt när det är en match och lite “vinna eller försvinna”-känsla, visst är det så, men jag tror också att den här matchen mot Västanfors var väldigt bra. Det är alltid bra att vinna och det händer liksom någonting när man vinner. Det som händer är ju positivt då, givetvis, och jag tror att den känslan av att vinna var väldigt positiv för oss - även om det var mot tabelljumbon, säger "Gubben".

– Vi fick med oss bra grejer därifrån och så vet vi dessutom att vi bara förlorade med 5-6 när vi mötte Peace & Love hemma, så känslan är att vi har väldigt, väldigt bra möjligheter att ordna det här så att vi i alla fall kommer till kvalet. Enda sättet det kan avgöras på lördag är ju om det blir negativt. Annars har vi skaffat oss en chans till att spela oss kvar och givetvis skulle det vara väldigt bra om vi kunde ta den möjligheten.

Lördagens motståndare säkrade sitt allsvenska kontrakt förra helgen i och med segern mot TB Västerås och har tabellmässigt ingenting att spela för, men "Gubben" noterar trots det att det finns saker, eller snarare spelare, som KB måste se upp med.

– Rasmus Linder är ju väldigt duktig på att spela in sina lagkompisar i bra lägen och det är ju givetvis någonting som vi måste se upp med. Både vad han företar sig och vart eventuella mottagare befinner sig. Det är väl det som sticker ut i förhållande till resten. Jag är väl en av de första att ge honom det att han är en av seriens bästa passningsläggare och där gäller det att se upp. Han ser de här möjligheterna som inte alla spelare ser. Det gäller det att vara vaken på och att göra det så svårt som möjligt både för honom och för eventuella mottagare, säger han.

I det egna spelet pratar Carlsson gärna om vikten av delaktighet, men det finns även andra bitar som måste falla på plats för att det ska kunna bli seger på Tunets IP.

– Vi måste variera oss mycket. Då menar jag att vi måste variera oss mellan is och luft, men även att ha variation i våra åkningar. Vi ska inte hamna i ett läge där vi exempelvis fastnar ute vid sargerna eller att vi söker de här raka bollarna framåt hela tiden. De sakerna ska finnas med, men parallellt med det så måste det finnas lite andra vägar för oss att ta oss upp också, säger han.

– Om vi tar åkningarna så öppnar vi upp motståndarna på ett annat sätt än om vi blir lite statiska, försiktiga och återhållsamma. Då lägger de sig rätt och sedan händer det ingenting. Det blir bara ett vakuum och det är det sämsta tänkbara. Därför ska vi ha mycket rörelse, mycket energi och mycket delaktighet. Du kanske får åka sju eller åtta gånger utan boll, men så den nionde eller tionde gången så får du den och då är det ett bra läge istället. Jag tror att det är jätteviktigt så att vi inte blir återhållsamma på något vis.

Skulle det däremot vara så att KB hamnar i underläge i matchen så kan det bli intressant att veta vad som händer i de andra matcherna. Skulle Tranås vinna sin match så sätter det nämligen en väldig press på KB att få med sig poäng.

– Det är klart att vi kommer att ha koll på det. Det kan uppstå lägen där vi helt enkelt bara måste gå för det. Om Tranås skulle vinna sin match och vi får stryk med 5-4 eller 7-4 är ju fullständigt skitsamma. I ett sådant läge måste vi ju bara gasa för att ta poäng, så givetvis kommer någon av oss på bänken ha koll på vad som händer i Tranås och i Västerås. Det finns en massa olika scenarion och de vill vi ju givetvis veta om när vi resonerar om vi exempelvis ska ta en timeout eller om vi ska byta ut folk, så det är inget snack om att vi kommer ha koll på vad som händer i övriga matcher, konstaterar "Gubben".

Laget till lördagens match är exakt detsamma som besegrade Västanfors IF förra helgen och det glädjer tränare Carlsson.

– Det är min bedömning att det här är det starkaste laget vi har att tillgå, säger han.

Matchtruppen mot Peace & Love City: Philip Zander, Pontus Ekström, Fredrik Öjdahl, Markus Hast, Olle Larsson, Emil Andersson, Lars Larsson, Victor Nilsson, Linus Bodeström, Lucas Palm, Kristoffer Konttori, Mårten Grönvall, Jacob Hollstein, Jesper Ekström, Robin Hellqvist, Linus Doktare.

Vi beklagar att det inte finns någon videointervju inför matchen. Detta beror på tekniska problem som dock väntas vara åtgärdade till efter lördagens match…

Om ni inte har möjlighet att åka upp till Borlänge under lördagen så kan ni se matchen på bandyallsvenskan.se, på O'Learys i Katrineholm eller som pluskund hos Bandypuls!