Skip to content

Förre KSK-tränaren leder Tjust framåt - "Jag trivdes jättebra i Katrineholm"

5 mars 2019

För 16 år sedan tog han Katrineholms Sportklubb tillbaka till högsta serien. Nu är Claes Jungewall en av de drivande i Tjust Bandys resa på väg mot Bandyallsvenskan.

60-årige Claes Jungewall har levt ett helt liv i bandyns tecken. Som spelare och tränare är han kanske främst förknippad med IFK Motala, men 2001 gick flyttlasset norrut - till Katrineholm och stadens sportklubb. En sejour som tränaren minns med värme.

– Jag trivdes jättebra i KSK. Det var väldigt tuffa krav på oss, men det var en utmaning och jag lärde mig massor, säger Jungewall till katrineholmbandy.se.

Sedan mitten på 2000-talet har Jungewall tillbringat merpartern av bandysäsongerna i Gamleby med Tjust Bandy och bland annat fört klubben upp i Allsvenskan som tränare vid två olika tillfällen. Idag har han pensionerat sig från jobbet som brandman och lägger istället tiden på rollen som föreningsutvecklare i Tjust. Ett arbete som gjort att föreningen på kort tid har gått ifrån en snudd på obefintlig ungdomsverksamhet till att ha fyra ungdomslag och ett seniorlag i Division 2 bestående av nästan enbart juniorer. Dessutom har klubben fått stor uppmärksamhet i bandysverige för sitt arbete med skolor i Västerviks kommun.

Det är lätt att förstå Tjusts framgångar när man hör Jungewall börja prata. Engagemanget och energin smittar av sig direkt och vänligheten lyser omedelbart igenom. En kan bara misstänka att 60-åringen även var uppskattad under sin tid som tränare i KSK. Ett jobb han fick efter att ha fått sparken av IFK Motala.

– Det var bittert. Speciellt sättet jag fick gå på. Sånt ska man inte få höra på telefon, sade Jungewall till Sportbladet under hösten 2001 efter att hans KSK vunnit mot just Motala med 4-1.

Idag minns Claes tillbaka på tiden i Katrineholm med glädje och värme.

– Det var ju så att jag tvingades sluta i förtid i IFK (Motala reds. anm.) och då kontaktade KSK mig ganska omgående. Det var Thomas (Jonsson) som gjorde det och vi lurade lite på varandra där ett tag. Jag tyckte att det var jätteintressant. Vi hade ju ett hyfsat bra lag första året (2001/02), men då åkte vi ju ur direkt. Det var ju till att slicka såren lite för som jag förstod det så hade de varit på fallrepet i flera år, säger han och fortsätter:

– Första året tyckte jag att vi spelade rätt så bra bandy och vi hade ett bra gäng där med Rinat (Shamsutov) och allihopa, men vi lyckades inte hålla oss kvar. Året därefter så knöt vi näven och lyckades ju faktiskt gå upp igen. Det var lite av en berg-och-dalbana faktiskt. Det var ju mycket med ekonomin där och det var väl ingen höjdare på det sättet, men vi gjorde det bra med små medel. Vi hade en bra sammanhållning och Thomas (Jonsson) var ju en fantastisk människa att ha och göra med. Han höll ihop det på ett fantastiskt sätt och det var väldigt tufft när jag fick höra att han gått bort (Jonsson avled till följd av ett hjärtstillestånd sommaren 2011). Det var tufft.

Jungewall brukar allt som oftast finnas med på plats när Tjusts A-lag spelar match, men är laget under tisdagskvällen gästar hans gamla hemmaarena, Backavallen, så tvingas han stanna hemma i Gamleby. Plikten kallar.

– Nej, det blev så tyvärr. Jag är ju föreningsutvecklare i Tjust och just den här kvällen så har vi ett stort ungdomsledarmöte med planering inför nästa säsong. Det är synd att det krockar, så tyvärr. Det hade varit kul att få komma tillbaka till Backavallen.

Kvällens kvalmatch startar 19.00 och om ni inte har möjlighet att vara på plats så sänds matchen på Bandyallsvenskan.se, på O'Learys i Katrineholm och på Katrineholms-Kurirens hemsida (gratis för plus-kunder) med start 18.45.