Skip to content

Gamlebysonen som blev KSK-ikon - "Ganska fantastiskt"

5 mars 2019

För snart 51 år sedan valde Katrineholms SK att värva Per-Håkan Persson från Gamleby. Två säsonger senare hade han och laget vunnit två SM-guld.

Det var precis i storhetstidens vagga som Katrineholms Sportklubb hade fått upp ögonen för en lovande spelare i Gamleby IF och hösten 1968 slog man till. Sedan dess har Per-Håkan Persson blivit Katrineholm trogen och när bandyklubben, vars supporterklubb han numera är högst delaktig i, nu ställs mot klubben från hans födelsestad så väcks mycket minnen till liv.

– Jag blev värvad till KSK från Gamleby under hösten 1968 av Stig Carpman. Det var en lördag den 15 september 1968 när jag träffade den gamle legenden Lasse Wirström och skrev på papper och lämnade in de på posten tio minuter i ett. På den vägen är det, berättar Persson utan att tveka på datum och tider.

Persson berättar med glädje om de två SM-gulden, men också om hur han inte kunde vara med och ta det tredje (1972).

– Sedan blev det två SM-guld (1969 och 1970). Jag spelade tre säsonger innan det blev lite skit med ryggen, så det var väl det som fattades för att det skulle bli guld även den säsongen (skratt). Nej, min blygsamhet förbjuder mig att säga det, säger han och fortsätter:

– Däremot var det ju rätt fantastiskt att få vara med om en sådan resa som vi gjort under mitt första år. Jag kom ju dit och visste inte vem en enda spelare var. Jag kunde inte skilja på en enda kille, men det har man ju lärt sig senare (skratt).

Hemma i Gamleby har saker och ting förändrats sedan Per-Håkan flyttade därifrån och precis som i Katrineholm så har flera bandyklubbar blivit en. Efter att Gunnebo IF och Ankarrums IS tidigare slagit sig samman till AG90, så blev Gamleby IF och AG90 tillslut Tjust Bandy år 2000.

– Bandyn i Gamleby är ju stark historiskt sett. På min tid spelade vi ju i dåvarande Division 2, som var direkt under Allsvenskan (högsta serien), och det gjorde man ju i många, många säsonger. Sedan blev det ju en sammanslagning även där, mellan tre lag, för ett antal år sedan. På gott och ont, säger Persson.

Går det att jämföra de olika sammanslagningarna i Gamleby och Katrineholm?

– Det är svårt. Den här sammanslagningen i Katrineholm kom ju kanske tio år för sent, i min mening. Jag var ju ordförande i KSK när vi höll på och försökte få till det första gången, men då var det ju lite andra förutsättningar. Det är väl alltid så att det finns några som tycker att det var bra och några som tycker att det var dåligt, men det är väl mycket en generationsfråga.

– Fotbollens sammanslagning i Gamleby var nog mer infekterad. Det blev ju också Tjust IF, men bandy blev aldrig så infekterad.

74-årige Per-Håkan är långt ifrån ensam idrottsprofil från Gamleby. Utöver bandystjärnor som Stefan "X:et" Erixon så har bygden även fostrat en sådan fotbollsikon som Conny Torstensson. Efter att ha blivit svensk mästare med Åtvidabergs FF två gånger så var Torstensson med i två svenska VM-trupper (1974 och 1978) samt vann tre Europacuptitlar och en ligatitel med självaste Bayern München. Idag sitter han i styrelsen för Tjust Bandy.

– Jag och Conny är vänner och vi umgås en hel del. Jag ska med honom ner till Bayern München nu i vår. Jag har gett Olle, mitt barnbarn, i födelsedagspresent att vi ska åka ner och titta på Bayerns sista hemmamatch den här säsongen tillsammans med Conny. Med honom kan vi ju förhoppningsvis komma in på lite träningar och sådant också. Han jobbar ju fortfarande lite där nere åt klubben, berättar Per-Håkan Persson.

Det var dock inte exklusivt i fotboll som Torstensson hade talang. Även i bandy spelade han på hög nivå.

– Han började ju spela bandy i pojklaget och vi spelade ihop när han var ung. Jag är 74 nu och han är väl sju, åtta år yngre än mig, så han har blivit pensionär nu han också. Han spelade i Gamlebys A-lag i Division 2 fram tills det att fotbollen tog över, säger Persson och fortsätter:

– Gamleby var ju bra i fotboll då också. Vi spelade i dåvarande Division 3 (motsvarande Division 1 idag) och hade ju ett väldigt bra lag även i fotboll, så det var ju lite skillnad. Sedan fick Conny chansen att gå till Åtvidaberg och lyckades ju jättebra där när de nästan slog ut Bayern München ur Europacupen 1973 (Conny gjorde två mål i hemmamötet reds. anm.), men han var en duktig bandyspelare också. Absolut.

Under tisdagskvällen är det så dags för Per-Håkan Perssons hemstad sedan drygt 50 år att ta sig an hans hembygd i ett allsvenskt bandykval. Efter två spelade omgångar står Katrineholm Bandy på tre poäng och Tjust Bandy skuggar bakom på två. Det är med andra ord viktiga matcher som kommer att spelas mellan lagen under tisdagen (på Backavallen) och fredagen (på Tjustvallen).

– Jag ska åka ner till Gamleby på fredag och titta till mitt sommarhus samtidigt som jag passar på att gå på matchen tänkte jag. Så jag får väl stå på ena benet på Backavallen i morgon (läs; ikväll) och på det andra på Tjustvallen på fredag, skrattar Persson.

– Nej, jag håller nog på Katrineholm ändå, i dagens läge. Mycket med tanke på allt som jag har varit med om och gjort här som spelare, tränare, ungdomsledare, ordförande och hela köret, men det vore ju inte så dumt om de gick upp båda två!

Hur tror du att det går i matchen på Backavallen?

– Ja, det beror ju på hur mycket jag ser ifrån min korvlåda när jag säljer korv (skratt), men Katrineholm vinner nog med 4-2. Det får nog se upp med “X:et” (Stefan Erixon, tidigare landslagskapten och Hammarby-stjärna). Han styr ju spelet för Tjust, men det vet väl “Gubben” (Roger Carlsson, KB-tränare).

Tisdagens match startar klockan 19.00 och om ni inte har möjlighet att vara på plats så sänds matchen på bandyallsvenskan.se, på O'Learys i Katrineholm och på Katrineholms-Kurirens hemsida (gratis för plus-kunder).