Skip to content

KVALKOLLEN: "X:et" har respekt för KB - "Då blir vi uppätna direkt"

5 mars 2019

Kvällens kvalmotståndare på Backavallen, Tjust Bandy, har många bra spelare i laget, men en som sticker ut lite extra ur mängden. Den tidigare landslagskaptenen Stefan "X:et" Erixon är nämligen hemma i moderklubben.

Efter en nästan 20 år lång karriär på elitnivå med SM-guld, VM-guld och mycket annat på meritlistan valde Stefan "X:et" Erixon att lägga skridskorna och Hammarby-tröjan på hyllan efter slutspelet 2015, men att hålla sig borta från isen har 41-åringen inte varit särskilt bra på. Istället har han återupptagit karriären i moderklubben Tjust Bandy, som just nu kvalar till Bandyallsvenskan.

– Det är väl min tredje säsong i Tjust nu. Jag har kommit in mitt i de tidigare två, efter nyår, och spelat klart säsongerna. Jag har varit med och stöttat upp under januari och februari tidigare år, men i år har jag försökt att vara med från början. Jag har väl spelat ganska mycket, typ tolv av 16 matcher i serien, så det blev ju en del. Mer än vad jag hade trott, säger Erixon till katrineholmbandy.se.

– Vi har höjt nivån rätt rejält under de senaste två åren och då är det roligare att spela. Det är svårare att säga nej, samtidigt som man försöker hitta luckor i pusslet med jobb och familj för att kunna komma ner och spela. Vi är ett bra gäng som har tagit stora steg och dessutom är det en fin förening som jobbar på rätt sätt tycker jag, så jag försöker bara stötta upp och hjälpa till med vad jag kan.

Comebacken i Tjust var egentligen tänkt att bara vara ett kort gästspel för att återuppleva lite barndomsminnen från Tjustvallen, men det har verkligen inte stannat där.

– Från början var det egentligen bara prat om att jag skulle göra en match eller så för Tjust. Det är min moderklubb och jag har många fina minnen därifrån, så det hade varit kul att spela någon match efter att jag lagt skridskorna på hyllan. Bara att få spela på Tjustvallen igen, men sedan har det blivit mer och mer.

– Bandyn har levt en lite undanskymd tillvaro i skuggan av hockeyn i Västervik (i Hockeyallsvenskan reds. anm.), så det har varit några tuffa år med lite sämre återväxt när det gäller ungdomar och ledare som orkar bita i. Det krävs ju mycket jobb, så är det ju. Jag var väl sugen på att försöka ge tillbaka lite. Om jag kan göra någonting för att några andra ska orka kämpa vidare i klubben så ville jag det, men sedan så insåg jag ju hur kul det är att spela.

Efter alla säsonger i Elitserien, i Ryssland och i landslaget är det lätt att tro att en säsong i Division 1 Södra inte ger "X:et" sådär vansinnigt mycket, men så är inte fallet.

– Även om det är på en annan nivå än Elitserien och landslaget så tycker jag att det är lika kul. Det är klart att det gör någonting att det är i Gamleby också. Mamma och pappa bor kvar där och jag har själv mycket minnen därifrån samt att jag känner för de personer som brinner för bandyn där nere. De är stegen som klubben och laget har tagit under de senaste åren är jätteroligt och det inspirerar mig också att vara med, men sedan hur det går i det här kvalet är väl inte det viktigaste.

– Vi vill göra bra matcher och ta en match i taget så får vi se, men bara att vi spelar det här kvalet är häftigt. Det är många unga killar som inte har varit med här förut, så de får känna på lite nytt motstånd och en annan nivå på förberedelser inför matcher. Det är ett tätt schema i kvalet och det är en konst att lära sig att ta hand om kroppen, att vara förberedda på bästa sätt och att leva i den här lilla “bandybubblan”. Det är ju slutspelstider, så bara det är häftigt och lärorikt inför kommande säsong - oavsett hur det går i kvalet.

Bajen-ikonen menar även att det kommer att bli en stor omställning för Gamleby-klubben i stort om det skulle vara så att de går upp i Bandyallsvenskan, så som den ser ut idag.

– Klubben var ju i Allsvenskan för fem år sedan och därefter gick det väl lite neråt, men man har tagit små steg varje säsong. Skulle vi gå upp nu så ökar det ju chanserna för klubben att få behålla spelare i första hand och att få dem att satsa ännu mer. Det skulle ju verkligen behövas också om vi skulle ta steget upp. Då krävs det en ytterligare träningsdos för att kunna ta steg i den processen för att kunna hävda sig i Bandyallsvenskan.

– Samtidigt är det ditåt vi är på väg oavsett hur det går i det här kvalet, att vi vill utveckla spelet. Det är det som är den stora grejen och sedan hur långt det räcker rent resultatmässigt får vi se. Det är klart att intresset runtomkring med sponsorer, publik och sådär blir ju troligtvis lite annat om vi skulle spela i en högre division. Det förväntar jag mig, men det krävs rätt mycket för att göra den resan också. Det är inte bara att börja åka till Kalix på bortamatcher när man är van att spela i Smålandsserien med max tio mil till en bortamatch.

På frågan om hur pass redo klubben är att ta det steget svarar "X:et" avslappnat.

– Det blir en annan grej och givetvis blir det tuffare motstånd, men jag tror inte att någon har tänk så långt. Eller ja, någon har ju förhoppningsvis räknat på vad det skulle innebära ekonomiskt (skratt), men laget och killarna runt laget försöker vara här och nu. Även om tanken givetvis har funnits på hur det skulle kunna bli. Vi får se vad som händer. Vi ska ha en trupp som verkligen vill det här också. Annars blir det ingenting av det. Det går inte att förvänta sig resultat om man inte är sugen på det, men alla vill och alla gör sitt yttersta för att det ska bli bra. Det är en förutsättning.

Erixons Tjust har inlett kvalet med en uddamålsförlust, 3-4, mot Nitro/Nora och en stabil 6-0-seger borta mot Mölndal Bandy. Matcher som veteranen säger sig vara tämligen nöjd med.

– Jag tycker väl att vi har gjort ganska bra matcher, de här två vi har spelat, men det är klart att det är en nivå upp på kvaliteten på lagen här. Det är klart att vi hade ett par lag i Division 1 Södra som också var på ganska hög nivå, men det blir ju en annan typ av matcher och framförallt Nitro/Nora spelade ju en bra bandy. Där fick vi verkligen mäta oss och jag tycker att vi gjorde det bra, men sedan är det tillfälligheter som gjorde att vi inte fick med oss någon poäng där. Det hade nog kunnat gå lite hur som helst med chanser åt båda håll och det är klart att det var surt att inte få med oss någon poäng alls.

– Igår (läs; söndag) tycker jag, så länge det är bra is och vi kan spela vårt spel med många delaktiga, ett bra passningsspel och mycket skridskoåkning, att vi för matchen och skaffar oss ett bra försprång på Mölndal. Sedan har vi lite marginaler med oss och lyckas hålla nollan, vilket inte hör till vanligheterna. Rimligtvis borde de väl ha gjort ett par mål, men vi fredade oss bra med ett bra målvaktsspel och lite marginaler med oss. Det var skönt att knipa två poäng. Det var ju nödvändigt inför fortsättningen.

Under tisdagskvällen är det dock Backavallen som gäller för Stefans mannar. En arena som han har många och goda minnen ifrån.

– Det var rätt många år sedan jag var på Backavallen. Jag har varit där med mina söner och tittat på bandy efter att jag själv slutade på elitnivå, men det ska bli roligt att få spela där igen. Jag har gjort många helger där med Knoppläger, stipendiat och ungdomslandslag som man träffade där nere och bodde på Tre Bollar (nuvarande Olssons Vandrarhem) och promenerade upp till Backavallen. Det är ett kärt återseende på det sättet.

– Det ska bli kul att möta Katrineholm också. Det är ju en anrik förening på alla sätt och vis och det är kul att de är med i det här kvalet, men sedan känner ju inte jag till så många av spelarna på det sättet. Jag har väl sätt några namn, men jag har inte så mycket relation till någon. Det blir en ny känsla, även om jag spelade mot Katrineholm när de var i Elitserien också, så det ska bli kul.

Katrineholm är hittills obesegrade i kvalspelet och det i kombination med att laget kommer från Bandyallsvenskan ser Stefan Erixon som stora varningsflaggor.

– Jag förväntar mig att Katrineholm håller en hög nivå och att de har ett annat tempo i kroppen än vad Division 1-lagen har efter en hel allsvensk säsong. Skridskomässigt ska det vara en nivå upp, men sedan siktar ju vi på att streta emot. Vi behöver prestera väldigt, väldigt bra för att ha en chans att kunna plocka poäng, men det är ju det vi vill.

– Jag förväntar mig att det kommer att gå snabbare än vad vi är vana vid och vi kommer att bli straffade på ett annat sätt. Motståndarna tar tillvara på de misstag du gör, så vi måste vara väldigt noggranna i hur vi värderar våra lägen och att vi spelar så som vi har bestämt. Vi kan inte börja hitta på en massa egna saker därute, utan vi behöver vara konsekventa. Vi behöver vara lite rädda om bollen, men samtidigt satsa allt när vi får våra lägen. Det är det sättet vi spelar på. Vi vill ha mycket boll och ha många spelare delaktiga. Det behöver vi kunna göra även mot bättre lag, för annars blir vi uppätna direkt. Jag förväntar mig att vi måste vara väldigt bra samlade defensivt, vara med på bra skridskoåkning och att ha ett bra försvarsspel, avslutar "X:et".

Kvällens match startar 19.00 på Backavallen och ert stöd behövs på läktarna. Har du inte möjlighet att vara på plats? Se matchen på bandyallsvenskan.se, O'Learys i Katrineholm eller på Katrineholms-Kurirens hemsida (gratis för plus-kunder) med sändningsstart 18.45.