Skip to content

Nu drar säsongen igång - "En av de tuffaste motståndarna"

30 augusti 2019

Efter en sommar fylld av sol och försäsongsträning är det under lördagen äntligen dags för Katrineholm Bandys A-lag att kliva ut på stor is igen. Detta för träningsmatch mot seriekonkurrenterna Falu BS.

Efter att ha åkt ur Elitserien i våras så är ju Falu BS tillbaka i Bandyallsvenskan och det med, vad som utifrån ser ut att vara, en rejäl satsning för att studsa tillbaka direkt. Bland annat har landslagsmålvakten Patrik Hedberg och mittfältsstjärnan Mikael Olsson anslutit till dalmasarna och under lördagen är det Katrineholm Bandys tur att försöka störa seriefavoriterna. Detta i vad som blir sörmlänningarnas första träningsmatch för säsongen.

– Även när vi kommer in i vintern och alla lag är i full gång så tror jag att Falu BS kommer att vara en av de tuffaste motståndarna man kan ha i Bandyallsvenskan. De kommer definitivt att vara ett av topplagen. Att de “bara” fick stryk med 6-0 mot Västerås SK är ju… Jag höll nästan på att säga att det är bra, men det är det ju inte (skratt). Det är ju helt klart ett okej resultat dock och de har ju fått hem väldigt bra spelare som Patrik Hedberg från Hammarby och Mikael Olsson från VSK. Det kommer ju att tillföra massor till deras spel, säger KB-tränaren Roger "Gubben" Carlsson.

– Det blir en jättetuff match för oss med tanke på det material de har samt att de redan har varit ute på stor is och spelat en match. Vi kommer säkert att komma lite tokigt in i situationer och gör vi det mot ett så här bra motstånd så kommer vi säkert riskera att bli hårt straffade, så vi måste vara noggranna i våra positioner och att vi är med i defensiven. vi får inte fuska med någonting för då kan det bära iväg.

Det har bara gått knappt två veckor sedan "Gubben" ledde sitt manskap ut på is för första gången den här säsongen, men trots den korta repetitionstiden så är östgöten nöjd med hur saker och ting har sett ut på träning.

– Det har fungerat bra på rinken. Vi har kört mycket spel och sådant. Det blir ju inte så invecklade saker på rink, men det har varit bra. Det som är är väl att det har varit bra med folk på träningarna, men alla är inte tillgängliga nu till helgen. Å andra sidan är det väl lika bra att ta det nu, så får vi se till att de är tillgängliga senare under säsongen, säger han och vidareutvecklar truppläget inför lördagen.

– Henke (Karlsson reds. anm.) har fortfarande känningar i ljumsken och “Jeppe” (Ekström) vill träna lite till innan han kör på för fullt efter sin axeloperation. Han har väl kört 90 procent i alla fall på träningarna, men har en liten bit kvar till matchform. Sedan är “Lacke” (Palm) och “Agge” (Andersson-Rask) bortresta och Oscar Jepsen har varit bortrest och har inte hunnit träna speciellt mycket. Annars är alla spelklara.

– Vi tar även med Olle Ekholm (som flyttats upp från egna led och tränat med A-laget under sommaren) och Oskar Larsson (som är på provspel från Eskilstuna BS) för att få testa hur de står sig i matchsammanhang. Jag tycker att det passar bra att få se dem i match här nu.

Drygt två månader kvar till seriepremiären hemma mot IFK Kungälv kan tyckas vara en lång tid, men redan nu är det hög tid för laget att börja slipa på viktiga detaljer i spelet enligt "Gubben".

– Vi har pratat ihop oss under veckan om vad vi ska göra, men i det här läget så är det ju bara i stora drag. Det blir ju mer och mer detaljer ju närmare tävlingssäsongen vi kommer, men det är fortfarande lika viktigt att vi håller oss till det vi har sagt. Vi kommer bland annat att prova att spela med två forwards och en offensiv mittfältare för att se hur det passar oss i rörelsemönster och sådana saker, säger han och fortsätter:

– En annan sak som jag funderar mycket på, både under träning och på fritiden, är ju hur mittförsvaret ska sättas ihop. Taktiskt sett så är det de två sakerna som är det stora. Hur ska vi formera mittförsvaret och hur ska vi möblera mittfältet kontra forwards? Parallellt med att jag vill se hur spelarna sköter sig individuellt så är det vad jag kommer att ha fokus på nu.

Med i lördagens trupp är bland annat nyförvärven Jimmy Jeschinsky och Marc Samuelsson. Två spelare som redan nu har hunnit imponera på sin nye tränare.

– I rörelsemönster och i hur han agerar totalt sett så är ju Jimmy en spelare som vi verkligen har letat efter. Det är ju en ju en ren försvarsspelare helt enkelt. Du ser direkt att det är en försvarsspelare, att han trivs i det och att han inte har de här andra, offensiva, ambitionerna. Så där har jag stora förhoppningar att han håller en bra kvalitet och klass också, men av det jag har sett hittills så är det väldigt glädjande.

– Marc å sin sida är ju en riktig målgörare som ligger däruppe med bra fart i sitt spel och samtidigt är väldigt distinkt i sina avslut. Han är väldigt noggrann i avslutslägena och han kan absolut bli en tredje spelare för oss som producerar väldigt mycket mål. Vi vet sedan tidigare att både Niklas (Eriksson) och Linus (Doktare) gör väldigt mycket poäng och det gör ju att vi faktiskt har det ganska gott ställt med spelare framåt. Det känns oerhört positivt. 

Förra säsongen var Katrineholm ett av hela Bandyallsvenskans bästa lag offensivt och just den delen tror "Gubben" inte har blivit sämre till den här säsongen. Snarare tvärtom.

– Niklas har ju genombrottsförmågan, kan göra sin gubbe och sitter på ett jävla bra skott. Linus är ju den här smarta forwarden med ett bra skott och enorm på att suga ner lyft. Till det så kommer Marc in som en typisk boxspelare som även är bra på att hota i djupled. Det gör ju att när och om vi kommer dit upp med bollen och kan spela där så kommer vi att ha stora möjligheter i alla matcher. Det är ju alltid en trygghet att känna att det finns förutsättningar för oss att göra mycket mål.

– Det stora fokuset är ju att få ihop defensiven. Tittar vi på hur det såg ut förra säsongen så gjorde vi ju väldigt mycket mål även då, men släppte samtidigt in ännu fler bakåt. Så det är ju där det sitter för att vi ska ta ännu fler poäng. Nyckeln sitter där, men defensiven handlar ju inte bara om försvarsspelare. Det är ju hela laget som försvarar, likväl som det är hela laget som anfaller. Det handlar ju om att få ihop en helhet hela vägen från forwards och ner målvakt. Just nu känns det som att det är där det sitter, avslutar han.

Lördagens matchtrupp mot Falu BS: Philip Zander, Pontus Ekström, Joakim Olofsson, Jimmy Jeschinsky, Olle Larsson, Niklas Eriksson, Emil Andersson, Lars Larsson, Victor Nilsson, Marc Samuelsson, Olle Ekholm, Oskar Larsson, Robin Hellqvist, Viktor Gogman, Linus Doktare.

Lördagens match spelas i ABB Arena, Västerås, och startar 14.00. Har ni ej möjlighet att vara på plats så följer ni den bäst via elitrapport.se.