Skip to content

Chockstarten sänkte KB mot TB - "Svårt att få in bollfan"

8 september 2019

Det blev ingen lysande start på Allsvenska Supercupen för Katrineholm Bandy under lördagen. Detta då defensiven fick en tung start och offensiven helt saknade dagen.

Säsongens första tävlingsmatch spelades under lördagen då Katrineholm Bandy gästade TB Västerås i ABB Arena för gruppspelsmöte i Allsvenska Supercupen, men knappt hade de lilla men tappra publiken hunnit sätta sig till rätta innan det började swisha bollar förbi Philip Zander i bortamålet. Detta då hemmalaget hittade fina lyft och flippar över KB-försvaret på medspelare som kom helt fria med bra fart. Redan i den 11:e minuten visade tavlan 3-0.

– Jag vet själv från när jag spelade att om du åker på ett eller två sådana mål så är det väldigt lätt att bli feg och falla ner för långt med backlinjen. Då rasar man bara baklänges och så förklarar vi väl kanske deras tredje mål. Annars är det ju precis så att vi har inte koll på vart vi har våra motståndare och blir alldeles för bolltittande. Om du dessutom flyttar upp din backlinje långsamt så ger du motståndarna tid att vända och komma rätt i spelet. Lyfter du däremot upp backlinjen snabbt så ökar du chanserna att motståndarna kommer felvända i sitt spel och där gör vi fel, säger tränaren Roger "Gubben" Carlsson.

– Men ta en sådan som Emil (Andersson). Han får prova att spela vänsterback idag (läs; lördag) och det har han ju aldrig gjort förut. Han är van att spela mittfältare med allt vad det innebär. Sedan har ju inte Jocke (Olofsson) gjort 100 matcher som libero heller, så det är liksom ingenting konstigt att det blir lite fel här och där.

Efter chockstarten så lyckades sörmlänningarna dock lyfta sig. Offensivt började styrspelet kugga i och stundtals fastnade TB-försvararna rejält i pressen. Det var dock en sak som saknades. Trots en bra mängd målchanser och anfall så lyckades man inte få hål på Albin Bodin i TB-målet.

– Först och främst så kom vi lite fel i början. Det var lite nya roller på en del spelare och då fick Tillberga lägen lite för enkelt. Det var ju en mardrömsstart i och med att det var 3-0 efter elva-tolv minuter. Därefter tycker jag dock att vi kommer tillbaka in i det och skapar en hel del, men får inte in bollen. Det kändes väl ganska snabbt som att det här var en sådan dag där det skulle vara svårt att få in bollfan i mål, säger "Gubben".

Planen var att jobba på enligt samma modell och att kämpa till sig lite medstuds i den andra halvleken, men istället blev det någon form av soppatorsk.

– I andra halvlek så blir vi trötta, folk får kramp och kan inte spela och det jag funderar på, parallellt med frågorna vem som ska spela vart givetvis, är huruvida vi faktiskt orkar spela rent fysiskt. Tillberga drar ju på litegrann i början på matchen, tempomässigt, men det är ju det tempot som gäller för oss. De spelare som orkar får ju dra ett väldigt tungt lass idag, vilket även påverkar deras prestation och ork i slutet av matchen, säger Carlsson.

Ute på isen försökte Linus Doktare, för dagen lagkapten, mana på sina mannar, men även han sammanfattar matchen på ett liknande sätt som sin tränare.

– De började i ett bra tempo och lyckades få dit tre snabba mål på oss, men därefter tycker jag att vi kom in i det mer och mer och blev tillslut ganska bra defensivt. Jag tycker absolut att vi skapar tillräckligt med chanser för att göra något eller några mål, men den ville inte in idag bollen, säger 26-åringen.

– De spelade rakt. De spelade väldigt rakt och de straffade oss väldigt hårt under de första tio minuterna. De sätter bollarna i djupet och det var vi inte riktigt med på.

Doktare medger även att orken började tryta rejält mot slutet av matchen.

– Det är klart att vi blir lite trötta. Vi tränade under förmiddagen och så blev det lite segt fram till matchen. Vi orkade väl i 70 minuter innan det började tryta lite, men vi släppte ju inte in något mål efter det så…, säger han och betonar att det inte är någon idé att lägga större vikt vid resultatet.

– Det är klart att det märks att det är lite ovant här och där. Nu har vi gjort en träning och spelat två matcher på stor plan. Det märks att vi möter ett lag som har tränat betydligt mycket mer här inne och att de har spelat en match mer än oss, så det är bara att ta nya tag.

Nästa helg väntar träningsmatch mot IK Tellus i ABB Arena klockan 17.00 under lördagen.