Skip to content

"Gubben" med defensiv skola inför Tellus-mötet

13 september 2019

För andra gången den här försäsongen ställs Katrineholm Bandy under lördagen mot ett lag som spelade i Elitserien så sent som i vintras. Den här gången rör det sig om IK Tellus.

Efter förra helgens 0-4-förlust mot TB Västerås fick Katrineholm Bandys A-lag snabbt slänga sig in i en ny träningsvecka. För tränare Roger "Gubben" Carlsson väntade dock först en träff i Örebro med övriga tränare i Bandyallsvenskan inför den stundande säsongen.

– Det var positivt. Jag fick svar på en del regelfrågor från Regel- och Domarkommittén och jag fick en ny dialog med många andra tränare. En personligare dialog. Det man märker är ju att det är bra folk man har att göra med, bara man lär känna dem lite grann, så det viktigaste med det här nu är ju att det följs upp. Vi kan inte bara ha en träff för träffens skull. Nu blir det väl en träff i samband med upptakten i oktober, men varför inte ha en i slutet av säsongen också? Vi pratar om vilket klimat vi vill ha, vilken attityd vi vill ha på matchen och det är ju sådan vi måste följa upp, berättar Carlsson.

Resultatmässigt har det inte varit någon glimrande start på försäsongen för hans KB och även spelmässigt har det varit lite upp och ner. Under torsdagskvällen fick "Gubben" själv chansen att ge sin syn på vad som behöver justeras och satte genast igång en monolog av modell längre.

– Det jag skulle vilja se är ett lag som är aningen mer rörliga än vad vi har varit hittills. Jag tycker att vi har varit lite mer stillastående än vad motståndarna är. Det är ju inte det att de står och vilar, de jobbar ju hårt, men på något sätt så gör vi någonting fel. Vi måste kunna bli bredare i vårt spel, framförallt defensivt. Senast så fick vi motståndare rättvända framför vårt mittförsvar som kunde ställa sig och skjuta. Det är ju inte bra alls, så jag vill se att vi blir lite bredare och på så sätt tvingar ut motståndarna mot sargerna lite mer. Det skulle verkligen glädja mig, säger han och fortsätter:

– Offensivt så har vi ju flera perioder i matchen där vi skapar ganska mycket chanser och vi vinner hörnstatistiken, så vi producerar ju framåt. Däremot måsta vi alltjämt försöka få till det bakåt och jag tror att en viktig sak är att hela laget blir lite mer flexibla i sidled. Allt för att få kontroll och stopp på motståndarna, få dem att tappa lite bollar som ger oss några enkla anfall och så vidare.

"Gubbens" sätt att förklara speltaktiska direktiv och varför saker och ting blir som de blir på en bandyplan är oftast väldigt enkelt att förstå och även om det låter som stora saker så menar att han att dagens problem bara kräver små justeringar för att vara åtgärdade.

– Allt för ofta blev det så att när vi kom i ett anfall nerifrån egen målvakt och kom upp mot mittlinjen så mötte vi nio eller tio motståndare som vi måste ta oss förbi. När samma sak hände åt andra hållet så mötte de fem eller sex av våra, eftersom vi redan fått tre-fyra man bortspelade, säger han.

– Det är inte helt enkelt att försöka förändra saker och kanske framförallt inte i Katrineholm. Det är ofta ganska skönt att ha saker och ting på det gamla, bekväma sättet, men om vi tittar exempelvis på hur Falu BS spelade försvarsspel mot oss… De kommer från Elitserien, där bandyn utvecklas mest, och det är ett helt annat försvarsspel. Vi vill fortfarande spela det här gamla med att ta en sväng, få ut dem mot sargerna och sedan sätta stopp där. Där behöver vi ta nästa steg och det handlar inte om att det är fel det vi gör. Det handlar bara om att vi måste ta nästa steg och hänga med i utvecklingen. Vi pratar om små, små förändringar för att hålla ihop laget på ett annat sätt.

Drygt tio minuter in i samtalet hamnar vi tillslut i lördagens match där IK Tellus står för motståndet i ABB Arena. Ett Stockholmsgäng som, bortsett från nyckelspelare som Elias Engholm och Anders Persson, har fått behålla mycket av det lag som hängt kvar i Elitserien i flera säsonger fram tills i vintras.

– De kommer från Elitserien och jag väntar mig väl att det är de som ska sätta tempot. Det skulle inte förvåna om de äger lite mer boll än vad vi gör och det kommer bli en tuff match, men samtidigt så är det väldigt positivt eftersom det är de här matcherna vi behöver. Det är mot de här lagen som vi ser vad som krävs av oss. Jag menar, det var säkert många som tittade på Falun-Tellus i Elitserien i fjol och kände “jäklar, så dåliga de är”, men så möter vi dem själva (skratt). Det är viktigt för våra unga killar att få lära sig det här, många känner redan till det, men alla måste få sin egen erfarenhet, säger "Gubben".

I lördagens matchtrupp noteras att Victor Nilsson är tillbaka efter att ha varit bortrest senast samt att provspelande Oskar Larsson testas ännu en gång i matchsammanhang. Däremot saknas nu bland annat Olle Larsson och Oscar Jepsen.

Matchtruppen mot Tellus: Pontus Ekström, Philip Zander, Joakim Olofsson, Jimmy Jeschinshy, Olle Ekholm, Niklas Eriksson, Emil Andersson, Lars Larsson, Victor Nilsson, Lucas Palm, Marc Samuelsson, Jesper Ekström, Oskar Larsson, Robin Hellqvist, Viktor Gogman, Linus Doktare.

Lördagens match startar 17.00 i ABB Arena och om ni inte är på plats så följer ni den via elitrapport.se.