Skip to content

Stort fall framåt mot Tellus - "Det var den stora skillnaden"

15 september 2019

Det blev nästan tredje gången gillt för Katrineholm Bandys A-lag under lördagen, men tillslut fick laget nöja sig med 4-4 i träningsmatchen mot det tidigare Elitserielaget IK Tellus.

Efter två raka försäsongsförluster var Katrineholm Bandy på jakt efter ett positivt besked under lördagen då IK Tellus, som åkte ur Elitserien i vintras, stod för motståndet i ABB Arena, Västerås. Ett besked som visade sig bli att defensiven nu fungerade avsevärt bättre än i tidigare matcher och en bra defensiv ger ofta en bra offensiv. 1-0 satte Niklas Eriksson efter drygt elva minuters spel.

– Vi spelar ganska bra offensivt, så det som händer är att Hampus (Krantz, libero i Tellus reds. anm.) tvingas falla ganska rejält och ta djup för att vi kommer rättvända på deras planhalva. Då vet inte riktigt de andra i deras lag vad de ska göra, så jag får en passning framför backlinjen och kommer en-mot-en med Hampus och väljer att gå ut och skjuta, berättar "Messi".

Efter två snabba mål från Stockholmarna var det sedan dags för nummer sju i rödblått att presentera sig igen. Nu på ett annat sätt.

– Det andra målet är en långboll från Victor (Nilsson), snett över hela planen, som jag tar ner bakom Hampus och får friläge på. Sådana mål har jag ju gjort ganska många genom åren, så de vet vi ju fungerar (skratt) och Victor är ju bra på att slå dem också, säger han och fortsätter:

– Det kände verkligen som ett fall framåt även för min egen del. Jag kände redan innan matchen att jag var jäkligt sugen på att spela. Det kändes som att hela gruppen tyckte att det skulle bli riktigt kul att gå ut och köra. Ska man vara 100-procentig så skulle jag väl ha gjort ett eller två mål till, men det kändes jäkligt bra.

Ja, några fler "Messi"-mål blev det inte, men det innebar inte slutet på målandet för laget. Efter att ex-katrineholmaren Tobias Björklund gett Tellus ledningen med 3-2 med sitt andra mål i matchen i slutet av halvleken så hann Robin Hellqvist kvittera strax innan pausvilan och med bara nio minuter kvar av matchen smällde Viktor Gogman in en hörna fram till ny KB-ledning. Dessvärre kunde Johannes Camilton kvittera för gästerna fyra minuter senare och fastställa slutresultatet till 4-4. Några sura miner var det dock inte tal om hos sörmlänningarna.

– Med tanke på hur matchen såg ut så var det väl ganska rättvist att det slutade 4-4. De hade någon boll i stolpen och vi hade också lite lägen, så det var väl ett okej resultat. Spelmässigt var det ett väldigt fall framåt, framförallt i vår defensiv. Det blev mycket bättre med de förändringarna vi gjorde, så det var väldigt positivt, säger tränaren Roger "Gubben" Carlsson och menar att det blev en lite annan matchbild än vad han trott på förhand.

– Jag hade nog förväntat mig att Tellus skulle vara lite svårare att anfalla på och att de skulle ha ett lite mer utvecklat försvarsspel än vad ett allsvenskt lag har, men det blev en ganska öppen tillställning. Båda lagen anföll och de försvarade sig väl lite som vi gör. Det är inte det här att man faller hem, som många elitserielag gör. Jag tyckte att det var en ganska trevlig match att stå och titta på. Sedan är det väl klart att man ibland kan önska att vi är lite smartare, men så är det väl alltid (skratt).

Smartare på vilket sätt?

– Nu lyckas vi inte skapa så mycket målchanser på det, men vi ger oss själva mycket bra lägen att spela boll utifrån hur vi spelar defensivt. Vi gav oss själva mycket bra omställningslägen som vi dessvärre slarvade bort med dåligt passningsspel och det är väl en sak som jag hade varit lite sur på om det här hade varit en seriematch.

Vad var då den stora skillnaden i det defensiva spelet jämfört med tidigare matcher? Jo, att inte ge motståndarna ytan att komma rättvända centralt i banan mot backlinjen.

– Det som var den stora skillnaden är att vi tidigare har haft ett glapp i vårt lag på mittplan. Det försvann igår (läs; lördag) då vi såg till att ha spelare där. Det innebar att när vi inte slarvade, utan ställde upp ordentligt, så fick inte Tellus komma mitt på oss i sina anfall lika mycket som Tillberga och Falun gjort tidigare. Det var den stora skillnaden att det inte hände en massa saker mitt framför vårt mittförsvar, utan där höll vi tätt, säger "Gubben".

– Vi hade lagt ett stort fokus på att vi skulle stänga centralt och inte vara ute i sargerna och fladdra och det gjorde vi jättemycket bättre än tidigare. Dessutom pratade spelarna själva om att de kände att vi var mycket tätare hemåt och att det var lättare att spela, vilket är väldigt positivt.

Huvudtränaren menar att hela laget får klart godkänt för lördagens insats, men pekar ändå på några spelare som på olika sätt stack ut ur mängden.

– Jag valde att prova Jimmy Jeschinsky som libero och det tycker jag föll väl ut. Han är en libero-typ enligt mig och rör sig på ett sätt som jag gillar. Det var positivt och sedan tycker jag att Pontus (Ekström) var bra i målet. Han tog det han skulle ta och det han inte tog var det inte mycket att göra åt.

– Olle Ekholm fick byta som halv igår och jag tycker att han gjorde det överraskande bra med tanke på hans ålder och hur lite han har spelat seniorbandy. Utöver det så har ju Jesper (Ekström) och Emil (Andersson), stor del i att vi stänger så bra central som vi gör i defensiven utifrån deras defensiva roll på mitten.

Härnäst väntar tävlingsmatch igen då rivalerna Örebro SK står för motståndet i Allsvenska Supercupen kommande söndag.

– Det ska bli roligt. Örebro är ett bra lag, det vet vi sedan förra säsongen, så det kommer att bli en väldigt tuff match. Sedan är det klart att det faktum att det är en tävlingsmatch, även om Supercupen spelat på ett lite konstigt sätt, och att vi spelar om poäng gör att vi taggar till lite extra. Det blir lite extra för allihop och det kommer absolut att bli en tuffare match tror jag, säger Niklas Eriksson.