Skip to content

Vändningen: "Kotten" skriver långt A-lagskontrakt

18 september 2019

Det skulle ha varit över, men det är det inte. Kristoffer "Kotten" Konttori kommer att spela allsvensk bandy med Katrineholm även under de kommande säsongerna.

Tidigt i våras informerade Katrineholm Bandy om att liberon Kristoffer Konttori valt att tacka nej till A-lagsspel kommande säsong för att istället fokusera på rollen som huvudtränare för U-laget. Nu har dock den lättsamme "Kotten" svängt rejält. Efter U-lagets och föreningens beslut att spela i Division 2 istället för Division 1 väljer 34-åringen, som dessutom fyller år just under onsdagen, att kliva tillbaka upp i A-laget på ett treårskontrakt.

– Nej, det här var väl inte planen från början (skratt). Planen var att inte bli kontaktad överhuvudtaget, men sedan när beslutet om bandyhallen kom så började jag tänka lite igen. Jag höll väl ändå fast vid tanken på att vara spelande tränare i U-laget ganska länge, men när platsen i Division 1 började diskuteras så insåg jag att jag ville spela på en högre nivå, så jag tog kontakt med Jonas och sportgruppen. Jag såg ju att det saknades lite bredd på försvarssidan i A-laget, så de kanske skulle behöva mig, säger "Kotten".

Sportchef Jonas Åkerström accepterade Kristoffers första besked om att inte vilja spela, men blev inte heller förvånad när det svängde.

– Jag blev inte speciellt förvånad faktiskt (skratt). När vi kom överens om upplägget med U-laget i våras så sade han att han inte vill få några frågor om att spela i A-laget, för då skulle han tacka ja. Det lovade jag och det har jag inte heller gjort, men sedan började han själv höra av sig med frågor om hur A-laget hade det på liberopositionen och då började jag ju förstå vartåt det barkade. Han ville spela i A-laget, säger Åkerström och fortsätter:

– Det tråkiga då var ju att han är så omtyckt av spelarna i U-laget och vi vet att de fick tufft när han klev upp i A-laget i fjol, men samtidigt vill vi ha in honom i A-laget. Det är en duktig bandyspelare med mycket rutin och en försvarsspelare som vi absolut behöver. Han kommer att betyda mycket för det här laget. Han kommer att bidra med stabilitet och rutin samt öka konkurrensen och bredden i försvaret som en naturlig libero.

Att det svängde från inget spel alls till att skriva på för tre år kan tyckas iögonenfallande och märkligt, men "Kotten" har en plan. En långsiktig plan.

– Kontraktslängden har väl växt fram utifrån att jag ser mig själv som tränare lite längre fram och så som föreningens lag ser ut i dag så är min spontana tanke att vänta upp 16-åringarna för att ta en ny bedömning då kring hur kroppen känns och vad som kommer underifrån och så vidare. 

– Att jag har varit tveksam till att spela tidigare har ingenting med min fysiska form att göra. Det har varit allt från familjeskäl till husbygge, men det som har varit är ju att jag känner av kroppen när jag inte tränar. Jag mår mycket bättre av att hålla igång och det är till och med så att läkarna har rekommenderat mig att hålla igång träningen för att inte börja få ont.

Även för föreningens del är längden på avtalet ett stort plus i kanten, menar Jonas Åkerström.

– Det är jättepositivt att han vill skriva ett längre avtal. Det ligger i linje med hur vi vill jobba som förening och när han dessutom fortfarande argumenterar utifrån att han på sikt vill tillbaka in i tränarrollen så visar det verkligen på vilken viktig pusselbit det är för vår seniorverksamhet - både i år och på lång sikt.

Förändringarna innebär även att det nu istället är klart att U-laget kommer att tränas av Peter "Pelle" Andersson, tidigare bland annat målvaktstränare i A-laget, nästa säsong.