Skip to content

Misstagen kostade mot Nässjö - "Mycket bättre än tidigare"

29 september 2019

Efter att ha blivit snudd på kölhalade av Örebro SK förra helgen så studsade Katrineholm Bandy tillbaka med besked under söndagen, men dock bara nästan tillräckligt mycket.

Söndagens bortamöte med ett ständigt elitseriekvalande Nässjö IF innebar avslutningen på Allsvenska Supercupen för Katrineholm Bandys del och även om chanserna till avancemang redan var borta så fanns det som vanligt mycket att spela för med en dryg månad kvar till seriepremiär.

Och det var gästerna som öppnade starkast i Stinsen Arena. Klart starkast till och med. Bortsett från att grisar bevisligen har börjat flyga (Viktor Gogman missade nämligen en straff) så visade sörmlänningarna prov på effektivitet framåt med bra skytte, initiativrikt passningsspel och bra fart. Linus Doktare, Niklas Eriksson (2) och Olle Larsson såg till att resultattavlan visade hela 1-4 efter 37 minuters spel, men det skulle bli en jobbigare avslutning på halvleken.

Då började nämligen ett dittills tätt och fint försvarsspel ge ifrån sig bollar till motståndarspelare och de individuella misstagen kom som svampar ur en fuktig höstjord. Två sådana ledde till hemmahörnor som Viktor Lindqvist och Linus Jönsson kunde trycka in bakom Philip Zander i KB-målet.

– I första halvlek är första halvtimman riktigt bra från vår sida, men idag får vi stryk på individuella misstag och det är lite jobbigt. Vi spelar mycket närmare varandra i defensiven, vilket gör att vi också kommer närmare varandra i offensiven. Vi ger oss själva fler möjligheter att spela än vad vi har gjort tidigare, men sedan slår vi bort bollen med en felpass eller en dålig mottagning. Det syns ju mest när de gör mål på det givetvis och det gör de ju tre eller fyra gånger idag, säger tränaren Roger "Gubben" Carlsson.

– De två hörnorna som de slår dit i slutet på första halvlek är ju så billiga hörnor så det finns ju inte egentligen. Både i hur de går i mål och hur de uppstår. Framförallt det sistnämnda är dåligt, men tar vi bort det så blir det ju någonting helt annat. 

Om den första halvleken slutade tungt så var det ingenting mot hur den andra halvleken började. Redan i den andra minuten fick hemmalaget straff och trots att Philip Zander räddade skottet så kunde han inget göra åt returen och kvitteringen var ett faktum. Därefter small det gång efter annan. På mindre än 40 sekunder hann Linus och Linus (Nilsson och Jönsson) vända matchen till en tvåmålsledning för hemmalaget och rädslan för en ny sörmländsk kollaps började smyga sig på.

Som tur var tycktes den känslan bara ha funnits på läktaren, för ute på isen justerade gästerna lite i sin taktik och åt sig tillbaka in i matchen. Linus Doktare reducerade innan klockan hade slagit 70 och när slutforceringen verkligen var på väg att inledas så kunde samme man fullborda sitt hattrick fram till 6-6.

Glädjen blev dock återigen kortvarig och bara 50 sekunder senare hade Linus Jönsson petat in sitt fjärde(!) för dagen bakom Philip Zander och fastställt slutresultatet till 7-6. Ett skolboksexempel på en jobbig, hedersam förlust.

– Vi släpper ju fortfarande in sju mål, men om vi ser till hur vi uppträder i defensiven, taktiskt sett, och även till de förändringar vi gjorde i offensiven, så är ju själva sättet vi utför det på mycket bättre än tidigare. Sedan är det väl minst tre bjudningar vi åker dit på idag, där vi skänker bort bollen och slår bollen på deras spelare så det blir mål och så vidare. Jag kan väl tycka att om vi tar bort de här individuella grejerna som blir idag med dålig bollbehandling både defensivt och offensivt så bör vi kunna vinna den här matchen, säger "Gubben".

Under stora delar av matchen var det som hördes i Stinsen Arena inte de 118 (rejält med salt på den) åskådarna, utan bortalagets tränare. Detta då han konstant försökte instruera sitt lag i hur högt respektive lågt de skulle stå i försvarsspelet.

– Första halvtimman så ser det bra ut och då behöver jag inte säga så jäkla mycket, utan då skaffar vi oss den isen vi behöver ha att jobba i. Då är vi helt enkelt inte lata, men när vi blir det och inte kommer upp ordentligt så hamnar vi på hälarna. Då åker Nässjö igenom oss och runt oss, men när vi får disciplinen i att komma upp som vi ska och därefter jobba hem i defensiven så fungerar det ju bra. Det är därför jag blir väldigt aktiv när de inte gör det. När de tror att “det här ordnar sig”. Jag vet att om vi inte tar de där isytorna hela tiden så kommer vi att straffas, säger han.

Ett annat steg framåt under söndagen var det faktum att Katrineholmskillarna inte längre alls hade samma tendens som tidigare att spela fast sig själva på egen planhalva. Helt plötsligt fanns driv framåt och en initiativförmåga som imponerade.

– Det som skiljer är ju att vi har närheten till varandra och att vi då får fler alternativ att spela på, men också att vi inte håller på med det här förbannade urvändandet hela tiden. Det är ju något som har smugit sig in i bandyn att “när jag vänder ur så är det ju lugnt”. Till och med jag skulle kunna åka ut och göra urvändningar. Det är ju ingenting som är direkt meriterande, säger "Gubben" och fortsätter:

– När vi vänder ur för mycket så får vi spelet i eget straffområde tillslut och det är ju det som vi försöker få bort. Vi vill upp med det istället och därigenom ställa frågorna till deras backlinje på deras planhalva och på sista tredjedel att “hur bra är Nässjös försvar?” exempelvis. Kommer vi upp dit så ska vi utmana dem och inte vända ur hela tiden.

– Titta på en spelare som Lasse Larsson. Han har ju aldrig åkt så här mycket offensivt och ändå spelar han back idag. Vi har ju fler spelare som är duktiga på att utmana och på att komma långt så att vi kan trycka ner motståndarna och spela emellan dem. Sitter det spelet så är vi ju på mål i sådana fall. Det är ju dit vi måste med vårt spel. Att åka och göra en massa saker på egen tredjedel leder ju ingenvart. Emil Andersson utmanar väl en tre eller fyra gånger idag och då kommer han ju hela vägen ner till kortlinjen med den. Sedan blir det inte alltid rätt hela vägen, men då är vi ju där nere i alla fall istället för att vända ur och sätta ner bollen på en halv hela tiden, som inte leder till någonting. Ett rakare spel helt enkelt.

Just nämde Lars Larsson var också en av spelarna som coach Carlsson ville lyfta fram lite extra efter matchen.

– Jag tycker att Lasse Larsson gör det väldigt bra som back idag och jag tycker att Victor Nilssons andra halvlek är väldigt bra, framförallt när han får spela det lyftspel som han är väldigt duktig på. Även Philip (Zander reds. anm.) gör det bra, trots att vi släpper in sju, men det är ju inte så enkelt för honom när vi gör misstagen två meter framför honom (skratt).

Härnäst för Katrineholms del väntar träningsmatch mot Borlänge Bandy i Västerås söndagen den 6 oktober.

Så var Nässjö - Katrineholm - minut-för-minut >>