Skip to content

Lisell härförare när KB vände i Kalix

25 februari 2021

Katrineholm Bandy svarade under torsdagen för en bedrift som inget lag tidigare lyckats med den här säsongen. Nämligen att vinna i Kalix.

Torsdagens blixtvisit i Kalix skulle bli en tuff utmaning för Katrineholm Bandy. Hemmalaget var inblandade i jakten på en kvalplats till Elitserien och sörmlänningarna själva kom till Norrbotten utan en enda seger på de fyra senaste matcherna. Dessutom hade Kalix inte förlorat en enda match hemma på Fomab Arena under säsongen 2020/21.

Tuff blev också starten på matchen för gästerna. Redan efter drygt fem minuters spel hade hemmalaget nätat två gånger om och när lagkapten Johan Sundquist satte 3-0 efter dryga halvtimman så såg det ut som att solnedgången även hade tagit med sig rullgardinen ner för KB.

– Vi får en tuff start och det känns lite som att vi sitter kvar i bussen eller att resan sitter i. Det är tuffa mål vi får emot oss, rent psykiskt, i det läget vi är i, säger mittfältaren Eric Lisell.

Nämnde Lisell var dock den som tog gästerna in i matchen med sitt 3-1-mål i den 38:e minuten. Ett skott utifrån som gick i stolpen bakom hemmamålvakten Oscar Sundqvist för att sedan studsa i ryggen på honom och in. Kalix hann med att missa en straff innan pausvilan och när domare Andersson blåste av för halvtid så var känslan alltjämt att det här var hemmalagets dag.

Så skulle dock inte den andra halvleken se ut. Från till synes ingenstans kom gästerna ut och spelade en klart uppgraderad bandy. Simon Westerdahl storspelade mellan stolparna, vilket han visserligen också gjorde i den första halvleken, och framåt var det Eric Lisell som var mannen för dagen.

Köpingssonen assisterade först Sebastian Brandt fram till 3-2 och i den 64:e minuten slog han till med dagens andra distansskott fram till 3-3.

– Jag hade lite flax med mina skott idag. Det var nog inte de hårdaste skotten jag har skjutit i mitt liv, men de satt bra, säger Lisell.

Ja, och färdig för dagen var han inte. Kalix återtog visserligen ledningen med kvarten kvar efter att Janne Rintala petat in en retur, men i den näst sista ordinarie spelminuten så var det dags för Lisells skott igen. Den här gången på en högerhörna och 4-4 var ett faktum.

Oavgjort skulle i praktiken vara som en förlust för Kalix i kampen om en plats i elitseriekvalet, så jakten på ännu ett ledningsmål blev snabbt desperat. Det skulle dock komma att straffa sig per omgående då Victor Nilsson hittade fram till skyttekung Niklas Eriksson i den 90:e minuten och den snart 30-årige anfallaren kyligt rundade en försvarare och satte matchavgörande 5-4.

– Vi korrigerar lite defensivt i andra halvlek och jag tycker att vi gör det klockrent i andra halvlek. Framförallt säger vi att vi ska ha tätare mellan backlinjen och oss mittfältare. Vi behövde komma ihop lite mer eftersom vi upplevde att de kom in i oss för enkelt i första halvlek. Där lägger vi grunden till vårt anfallsspel också. Vi får ett lugn i vårt anfallsspel, vi håller i bollen och kontrollerar andra halvlek känns det som, säger Lisell, men konsterar samtidigt att avfärden från hemmet i Motala strax innan klockan 03.00 i morse hade satt sina spår.

– Jag kände mig ganska trött och seg, men samtidigt så var jag oerhört laddad och sugen på att spela idag. Jag ville studsa tillbaka utifrån det läget vi är i och jag var sugen på att vinna igen. På så sätt kändes det bra idag och jag var väldigt sugen på att spela.

Kan det här rentav ha varit ditt första hattrick på seniornivå?

– Nej, jag tror inte det. Jag är inte helt säker, men det var i alla fall väldigt länge sedan jag gjorde ett (skratt).

27-åringen menar att torsdagens seger, om än inte speciellt viktig för det egna tabelläget, var väldigt viktig på många olika sätt.

– Framförallt handlar det om att visa klubben och alla runtomkring Katrineholm Bandy att vi inte bara lägger oss ner och skiter i det. En sådan här resa kostar väldigt mycket pengar för klubben och sedan är det klart att vårt självförtroende får en rejäl boost av att vi är tillbaka på vinnarspåret. Det blir en jäkla energi direkt i gruppen och en helt annan glädje.

Det återstår att se om den glädjen även kan ge en seger i säsongens sista hemmamatch, mot IFK Rättvik, på lördag. En match som ni med fördel kan köpa digitala 50/50-lotter till HÄR och stötta vår verksamhet samtidigt som ni har chansen att vinna fina pengar.

Matchfakta: Kalix-Katrineholm
Mål: 
1-0 5' Johan Sundquist, 2-0 6' Simon Viklund, 3-0 31' Johan Sundquist, 3-1 38' Eric Lisell (Sebastian Brandt), 3-2 56' Sebastian Brandt (Eric Lisell), 3-3 64' Eric Lisell (Fredrik Öjdahl), 4-3 76' Janne Rintala, 4-4 89' Eric Lisell (Fredrik Öjdahl), 4-5 90' Niklas Eriksson (Victor Nilsson).
Utvisningar: Kalix: 1x10 min KB: 1x10 min
Hörnor: Kalix: 13 (0 mål) KB: 5 (1)

Se highlights från matchen HÄR >>