Skip to content

Ännu fler matcher - Så spelas Bandyallsvenskan 2021/22

18 juni 2021

16 lag har blivit 13, men trots det så står Bandyallsvenskan inför en säsong med fler matcher än tidigare och nu står det klart hur de 26 omgångarna spelas.

Det har gått fyra år sedan Bandyallsvenskan blev en nationell serie med 16 lag och sedan dess har modus operandi varit att dela in lagen i två “pooler” och spela totalt 22 omgångar, dubbelmöten inom den egna “poolen” och enkelmöten med den andra. Till den här säsongen har det dock varken kommit ner några lag från Elitserien eller upp några från Division 1, som en följd av pandemin, så istället väntar i år en ny variant på den ofta så jämna och spännande serien.

Orginalplanen var att spela serien på 14 lag och då göra en rak serie med dubbelmöten, vilket har efterfrågats av många under lång tid i sökandet efter mer sportslig rättvisa. Efter det begärde dock Jönköping Bandy utträde ur serien och kvar fanns bara 13 lag. Trots det står det nu klart att serien kommer att spelas över 26 omgångar, men där avsaknaden av Jönköping gör att ett lag står över varje omgång.

– Tack vare ett väldigt bra samarbete mellan Allsvenska Serieföreningen, Tävlingskommittén, Tävlingsenheten och inte minst alla föreningar är nu spelprogrammet klart och fastställt. Det är otroligt positivt att dialogen mellan klubbarna gått snabbt och lösningsorienterat. Klubbarna har varit tillmötesgående mot Kalix, som får möjlighet att minimera sina resor tack vare fem dubbelmöten på bortaplan. Det är glädjande att klubbarna är samarbetsvilliga och hjälps åt i det rådande ekonomiska läget, säger Micael Eriksson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Med den femte bandyallsvenska säsongen för dörren så konstaterar även ligan att samarbete och samförstånd mellan föreningarna fortsätter att vara ledord i utvecklingen.

– Det här är andra året som serieläggningen genomförts digitalt och där det stora ansvaret legat på föreningarna själva. Via stort engagemang från alla föreningar ser vi att det finns ett alternativt arbetssätt för framtida serieläggning vilket är ett steg i rätt riktning, säger Nichlas Lindén, sportsligt ansvarig i Allsvenska Serieföreningen.

För Katrineholm Bandys del innebär spelschemat bland annat att det vi alla hoppas ska bli en så efterlängtad hemmapremiär med fullsatta läktare blir mötet med Ljusdals BK den 6 november. Annandagsmatchen spelas dessvärre på bortaplan mot TB Västerås, men det kommer inte hindra föreningen från att genomföra ett annandagsliknande evenemang runt en av de andra allsvenska hemmamatcherna. Vilken detta blir kommer vi att återkomma om.

Så spelas Bandyallsvenskan 2021/22:

Premiäromgången, lördag 30 oktober:
Kalix Bandy - UNIK Bandy, Fomab Arena

IF Boltic - Falu BS, Tingvalla Isstadion

Nässjö IF - TB Västerås, Stinsen Arena

Lidköpings AIK - IFK Kungälv, Sparbanken Lidköping Arena

Gripen Trollhättan BK - Västanfors IF, Slättbergshallen

Åby/Tjureda IF - Katrineholm Bandy, Eriksson Arena

Annandagsomgången, söndag 26 december:

Lidköpings AIK - Åby/Tjureda IF, Sparbanken Lidköping Arena

Falu BS - Kalix Bandy, ICANIWILL Arena

Västanfors IF - Ljusdals BK, Västanfors IP

IF Boltic - UNIK Bandy, Tingvalla Isstadion

TB Västerås - Katrineholm Bandy, ABB Arena

IFK Kungälv - Gripen Trollhättan BK, Skarpe Nord

Spelschema