Skip to content

KLART: Jesper Ekström hemma i moderklubben

12 oktober 2021

En säsong på vift fick räcka. Under måndagskvällen blev det äntligen klart att klubbikonen och den tidigare lagkaptenen Jesper Ekström återvänder till Katrineholm Bandy från Derby/Linköping BK.

Han A-lagsdebuterade redan 2010 och har sedan dess bland annat hunnit med att vinna Allsvenskan, spela två elitseriekval och hjälpa laget tillbaka upp från Division 1. Efter säsongen 2019/20 valde dock Jesper Ekström att tacka för sig i moderklubben och istället satsa på den civila karriär som då hade tagit honom till Linköping. En blixtvisit på hemmaplan blev det under fjolåret då han lånades in under två matcher, men nu står det klart att #21 återigen är rödblå på heltid. Tidigare under hösten köpte han och sambon hus utanför stan och nu står det klart att 28-åringen skrivit på ett kontrakt över 1+1 säsong med moderklubben.

– Vi har gått och funderat på vart vi ska bo, men när det här huset kom ut och vi gick på visningen så sa vi bara att "Det här ska vi ha!". Det var i början av september. Sedan kontaktade klubben mig häromveckan och samtidigt fick vi möjligheten att flytta in i huset en månad tidigare. Då föll alla bitar på plats. Jag har ju pratat en del med brorsan (Pontus reds. anm.) om att vi ska spela i U-laget ihop, men jag känner ändå att jag har en del kvar att ge på elitnivå och jag vill försöka bevisa det för mig själv, säger Ekström.

Sedan tidigare har "Jeppe" svarat för 133 poäng (55+78) på 229 tävlingsmatcher för A-laget och med både siffrorna och minnesbilderna som grund så konstaterar nu sportchef Jonas Åkerström att det är helt underbart att den mångsidige mittfältaren vänder hem.

– Det är perfekt. Vi får in en av våra mest rutinerade och meriterade spelare, som dessutom är tidigare lagkapten. En ledare i god fysisk form som är en suverän kille i omklädningsrummet. Det är otroligt positivt och vi är jättenöjda. Det ökar konkurrensen ännu mer, även om vi får se vart "Gubben" (Roger Carlsson, huvudtränare) kommer fram till att han ska spela. Det är, som tur är, inte min huvudvärk (skratt), säger han och fortsätter:

– Gruppen har tagit stora kliv den senaste tiden. Inte bara som vi ser det från läktaren, utan det säger ju grabbarna själva och att i det läget få in den här typen av spelare. Det kan inte bli bättre.

Jesper själv ser fram emot att komma in i ett lag som han delvis känner väl, men som till stora delar även är nytt för honom.

– Det ska bli väldigt spännande. Det blir en liten nytändning för mig själv och jag har sett att det är väldigt många yngre som har tagit stora kliv. De verkar ha fått ihop det jäkligt bra nu under försäsongen, säger han och konstaterar sedan att hans 28 år gör honom till veteran i gänget.

– Blir jag äldst, eller?

Nej, du har ju både "Jocke" (Olofsson) och (Sebastian) Brandt som är äldre.

– Ja, men efter dem då? Då är det väl jag och Linus (Doktare, födda -93). Ja, då blir jag verkligen veteran (skratt).

När Ekström kommer att vara redo för spel återstår att se, men efter att ha försäsongstränat med Derby/Linköping och även spelat ett antal matcher ska det inte vara någon längre startsträcka att vänta.

– Det ska bli väldigt kul att få spela inomhus igen. Tempot saknar jag nog, även om jag tror att jag kommer att hänga med. Jag tror att jag står mig ganska bra fysiskt, men tempot måste jag nog få upp här i början och nu får jag ändå några veckor innan seriepremiären, säger hemvändaren.

Ny målvaktstalang breddar senioruppsättningen

Under måndagen blev det även klart att Katrineholm Bandy lånar in målvaktstalangen Rasmus Karlsson från IFK Motala under säsongen. Den 16-årige P17-landslagsmannen kommer att stå på ett utvecklingsavtal vilket ger honom möjligheten att spela med Motalas P19 Elit, men även att konkurrera om speltiden i Katrineholm Bandys båda seniorlag.

– Vi har fått se Rasmus här under en tid, både i träning, match och på landslagslägret för P17 nyligen. Vi har blivit väldigt imponerade av hans mogna spel för sin ålder och vi behöver ha en back-up på seniorsidan, vilket gjorde att det här blev en perfekt lösning för alla parter då han kan spela i så många olika lag. Han kommer kunna utvecklas och känna på olika nivåer, säger sportchef Jonas Åkerström.

Rasmus själv konstaterar, på absolut bredaste östgötska, att det är väldigt roligt att få chansen att känna på spel på seniornivå.

– Det känns jättebra, gör det. Det är ett stort kliv, men det ska bli spännande. Jag är väl en ganska smidig målvakt som är bra när bollarna kommer högt, men jobbar på att utveckla spelet längs med isen. Jag vill verkligen utvecklas generellt som målvakt och förhoppningsvis kan jag få chansen att spela lite på seniornivå i vinter. Om det inte blir i Bandyallsvenskan så ska det i alla fall bli kul att kanske få spela en del i Division 1, säger talangen.

Vi välkomnar Rasmus till Katrineholm Bandy och säger "Välkommen hem" till Jesper Ekström!