Skip to content

Avgörandet: Slutspelsplats i potten för KB

17 oktober 2021

Katrineholm Bandy är en poäng från att säkra avancemang till slutspelet i Allsvenska Supercupen på hemmaplan. Ett avancemang som både kan säkras och försvinna i söndagens hemmamöte med TB Västerås.

Under söndagen avgörs gruppspelet i Allsvenska Supercupen och den östra gruppen, där Katrineholm Bandy ingår, har landat i det mest dramatiskt möjliga avgörandet. Gruppens sista match spelas nämligen mellan Katrineholm Bandy och TB Västerås under den sena söndagseftermiddagen och det är just de båda lagen som också gör upp om avancemanget.

Tabelläget inför avgörandet är att båda lagen har vunnit sina två tidigare matcher, men då Katrineholm Bandy har bättre målskillnad så toppar de gruppen. TB Västerås har två raka tvåmålssegrar mot UNIK och Kalix, medan KB har slagit samma motstånd med fyra bollar. Utgångsläget innebär att vid seger eller oavgjort på söndag så avancerar Katrineholm Bandy till slutspelet i Allsvenska Supercupen, som även det spelas i Kronfågel Arena. Det skulle i så fall vara första gången under nuvarande cupformat som ett hemmalag kvalificerar sig för slutspelet.

– Det är ju sådana här matcher vi vill spela och vi vill slåss om titlar och slutspelsplatser. Det är klart att det blir lite mer som står på spel, men vi försöker ladda upp på samma sätt som vi har gjort även inför de tidigare cupmatcherna. Det är fullt allvar på söndag, självklart är det så, och vi vill spela två tävlingsmatcher till efter det här inför seriestarten. Det är viktigt för oss även inför seriespelet, säger lagkapten Eric Lisell.

Lagen möttes totalt tre gånger under förra säsongen och det var TB som vann två av mötena, men KB som fick sista ordet då Gustaf Doktare avgjorde bortamötet i Bandyallsvenskan med sitt första mål på seniornivå. Sedan dess har dock mycket hänt i de båda lagen och inte minst hos Tillberga. Tidigare under hösten avled nämligen huvudtränaren Thomas "Pinno" Engström plötsligt och tragiskt i halvtidspausen av en träningsmatch. En obeskrivlig tragik och en tuff utmaning för föreningen och laget att hantera känslomässigt.

Nu har dock den tidigare spelaren Johan "Farre" Söderström tagit över som huvudtränare och tycks initialt ha fått laget att växa samman och spela för "Pinnos" skull. En drivkraft så stark som någon, men Eric Lisell konstaterar samtidigt att det är svårt att veta vart man har TB rent spelmässigt.

– Det är ett svårbedömt lag. Jag får liksom inget grepp om Tillberga. De spelar med en jäkla fart och har med mycket folk i sina anfall. Vi behöver vara vakna när de har bollen, för det går jäkligt fort. Samtidigt får vi inte tappa boll på fel ställen, säger han.

Det egna spelet menar dock lagkaptenen har stämt allt bättre de senaste matcherna.

– Känslan är att varje individ gör det man är bra på utifrån den rollen man har och det vi har kommit överens om som lag. Vi är kompakta och sitter ihop defensiv samtidigt som vi spelar en fartfylld och rolig bandy framåt. Vi har hittat de ytor där vi vill vara, jämfört med tidigare.

En helt avgörande gruppspelsmatch på hemmaplan ger Eric Lisell energi, men han konstaterar även att den där sista lilla tungan på vågen som kan bli avgörande är stödet från hemmapubliken på läktarna.

– Publikstödet betyder oerhört mycket och det pushar oss extra mycket. Det ger också den här känslan av att det är på riktigt och att det börjar närma sig seriepremiär. Det betyder mer när det är folk på läktarna som vill se oss spela och som bryr sig om hur det går i matchen. Så det vore otroligt kul om det kunde komma lite folk, säger lagkaptenen.

Matchtruppen mot TB Västerås: Pontus Magnusson, Simon Westerdahl, Jimmy Jeschinsky, Olle Ekholm, Alexander Strand, Henrik Cervin, Sebastian Brandt, Emil Andersson, Lars Larsson, Joel Rydergren, Ludwig Westerling, Gustav Mattsson, Eric Lisell, Gustav Danielsson, Gustaf Doktare, Linus Doktare.

Söndagens match startar 17.00 och biljetter köpes via länken HÄR eller i förbutiken på ICA Maxi Katrineholm.

Har du inte möjlighet att vara på plats? Se matchen direktsänt hos Katrineholms-Kuriren eller på Bandyplay.se.