Skip to content

Sanslöst drama när KB knep poäng mot Gripen

13 november 2021

Katrineholm Bandy svarade för en bragdartad kämpainsats under lördagen då laget lyckades hämta upp ett tvåmålsunderläge till poäng i matchens absolut sista minuter.

Gripen Trollhättan kom till Kronfågel Arena och Katrineholm under lördagen som stora favoriter inför bortamötet med Katrineholm Bandy och länge såg gästerna ut att klara av uppgiften med bravur, men värdarna hade andra planer och matchen utvecklade sig tillslut till ett helt sanslöst drama.

Det var dock gästerna som fick den bästa starten i och med Christoffer Norins 0-1-mål i den tolfte matchminuten. Assisten kom från storstjärnan Johan Esplund och just han gjorde sannerligen skäl för sitt rykte under lördagen. 38-åringen dirigerade spelet som om han hörde hemma på Kungliga Operan och låg bakom så gott som allt som GBK skapade. Linus Doktare kvitterade visserligen från straffpunkten, men Esplunds show såg till att det var GBK som ledde med 3-1 i paus.

Trots underläget hade hemmalaget tydligt börjat hitta mer rätt i sina defensiva positioner och arbetsinsatsen för varandra gick inte av för hackor. I den andra halvleken lyckades man dessutom hitta en offensiv effektivitet värd namnet. Pang, pang, sa det från Alexander Strands klubb i inledningen av den andra akten och på bara tre minuter hade 1-3 blivit 3-3. En stark upphämtning, men det skulle komma mera.

Efter att hemmamålvakten Pontus Magnusson räddat en straff från Robin Karlsson så kunde dessvärre Johan Esplund bevisa att han även kan göra mål själv och när nämnde Karlsson tog revansch på sig själv fram till 3-5 i den 63:e minuten så såg det mörkt ut på nytt för hemmalaget. Då började det skjutas. 4-5 borrade lagkapten Eric Lisell in längs isen från nära 30 meter i den 66:e minuten och bara två minuter senare var det dags för Gustav Mattsson att hitta rätt. Kvitterat för andra gången i matchen, men över var det inte på långa vägar.

Två nya Johan Esplund-assist, en soloprestation av Christoffer Norin och ett kanonskott av Johan Koch gjorde att det var ny tvåmålsledning för gästerna med bara tio minuter kvar och när Henrik Cervins reducering besvarades med vad som rimligtvis kommer utses till årets mål i Bandyallsvenskan, signerat just Johan Esplund, så trodde nog samtliga att saken var biff.

Klockan tickade upp över 90 och vidare över 91 och de 200 personerna i arenan såg nog Gustav Mattssons 7-8-mål i den 92:a minuten som ett rent tröstmål. Spelarna på isen trodde dock på ett mirakel och under matchens sista 30 sekunder så tryckte KB upp allt man hade i jakten på en tredje kvittering i matchen. Ett frislag på mittlinjen och ett lyft från Henrik Cervin senare så damp också bollen ner framför klubban på lagkapten Eric Lisell mitt i straffområdet. 8-8 i matchens 93:e minut och vild glädje bland hemmaspelarna.

– Jag ser bara hur bollen dimper ner mellan benen på någon och jag får tag i den. Sedan kändes det som otroligt många sekunder innan jag fick sätta bollen i mål. Det blev lite nervöst när man vet att det är så lite kvar, men oerhört skönt att få in 8-8 där, konstaterar poängräddare Lisell.

Lagkaptenen menar att nyckeln till den bragdartade poängen låg i energin och viljan att jobba stenhårt för varandra.

– Det är fantastiskt att vi tror på vår gameplan även om vi ligger under med två bollar och det är fem minuter kvar. Vi fortsätter med vårt och är trygga i det, vilket känns oerhört skönt, säger han och fortsätter:

– Vi är trygga i defensiven och fullföljer allt vi gör defensivt och jobbar därifrån. Sedan tar vi vara på våra lägen därifrån.

Något som också var tydligt i den andra halvleken var hur mycket känslor spelarna visade efter vartenda mål.

– Vi kom från Ljusdalsmatchen och kände att det var en dålig prestation, så nu ville vi få in energin och glädjen. Då är det otroligt skönt att nästan överdriva vid varje mål för att få igång det hela tiden. Det gjorde vi idag, säger Lisell.

Ett annat, bland många, utropstecken i matchen var den allsvenske debutanten mellan stolparna, Pontus Magnusson, som trots åtta insläppta mål under långa stunder höll KB kvar i matchen. Bland annat med sin straffräddning.

– Jag tyckte det gick helt okej. Jag gör väl några viktiga räddningar, så det känns ju bra, men samtidigt tycker jag att alla steppar upp idag. Det kändes bra och det har känts bra hela veckan. "Gogge" (Viktor Gogman, assisterande tränare reds. anm.) har stått och knackat skott på mig med sin Optimized också, så jag får tacka honom också, skrattar Magnusson.

Någon längre tid att glädjas över insatsen finns dock inte. Redan imorgon, söndag, är det dags att kliva in i hetluften igen och då i säsongens första bortamatch. Klassiska Boltic, som under lördagen föll med uddamålet hemma mot Kalix, står för motståndet i den nybyggda arenan på Tingvalla i Karlstad och nu ligger fokus på att ladda om batterierna.

– Boltic är ett bra lag. Vi mötte den på försäsongen i vad jag tror var deras första match. Det är ett duktigt lag, så det är bara att göra jobbet igen. Gör vi det som ett lag, som vi gör idag, så har vi goda chanser, säger Pontus Magnusson.

Truppen till söndagens match skiljer sig på två punkter jämfört med lördagens och det i att Lars Larsson och Ludwig Westerling kommer in i laget medan Olle Ekholm och Gustaf Doktare går ut. Söndagens match startar på klassisk tid, 13.15, och ses med fördel på bandyplay.se.

Matchfakta: Katrineholm-Gripen
Mål:
0-1 12' Christoffer Norin (Johan Esplund), 1-1 27' Linus Doktare (straff), 1-2 37' Mikko Lukkarila (Christoffer Norin, hörna), 1-3 43' Christoffer Norin (Mikko Lukkarila), 2-3 46' Alexander Strand (Linus Doktare), 3-3 48' Alexander Strand (Jesper Ekström), 3-4 56' Johan Esplund (Christoffer Norin), 3-5 63' Robin Karlsson (Mikko Lukkarila), 4-5 66' Eric Lisell (Henrik Cervin), 5-5 68' Gustav Mattsson (Emil Andersson), 5-6 74' Christoffer Norin (Johan Esplund), 5-7 80' Johan Koch (Johan Esplund), 6-7 84' Henrik Cervin, 6-8 88' Johan Esplund, 7-8 92' Gustav Mattsson (Linus Doktare), 8-8 93' Eric Lisell (Linus Doktare).
Hörnor: KB: 8 (0 mål) GBK: 10 (1)
Utvisningar: KB: 2x10 min GBK: 2x10 min 1x5 min

Se highlights från matchen och hela intervjuerna med Eric Lisell och Pontus Magnusson nedan: