Skip to content

Mattsson bröt måltorkan mot Kalix

16 januari 2022

Katrineholm Bandy bröt under söndagen en tre matcher lång förlustsvit när laget fick med sig en poäng från hemmamötet med Kalix Bandy.

Ännu en i raden av viktiga matcher spelades under söndagen i Kronfågel Arena då Katrineholm Bandy gästades av Kalix. En oviss och jämn historia på förhand och verkligheten visade sig bli precis på det sättet. Matchen inleddes tämligen avvaktande från båda lagen och när målchanser väl började skapas så var det åt båda håll. Först i den 23:e matchminuten kunde nollan spräckas och det då gästernas Anton Voronchikhin tryckte in en hörnretur.

Hemmalagets svar skulle dock inte låta vänta på sig, utan bara minuten senare hittade Gustaf Doktare sin namne Mattsson i den bortre änden av straffområdet och 1-1 var ett faktum. Ett viktigt mål för 21-åringen, som fick blixtinkallas till söndagens match efter att Niklas Eriksson lämnat ett sent återbud och som i och med målet bröt en måltorka som varat i en dryg månad.

– Det är klart att det är kul. Det har gått lite tungt, men jag tror att det kommer att släppa nu. Det kändes som att jag behövde det här, säger Mattsson.

Den första halvleken fortsatte vara jämn, men Eric Lisells låga distansskott fram till 2-1 såg ut att sätta hemmalaget i förarsätet fram till halvtidspausen. Så blev dock inte fallet. I jämnhetens tecken lyckades Simon Viklund kvittera för gästerna strax innan paus och i den andra akten var det norrbottningarna som inledningsvis hade justerat matchplanen bäst.

Janne Rintala och Simon Viklund såg till att resultattavlan visade 2-4 redan innan sex minuter var spelade av den andra akten och ny uppförsbacke för KB. Moralen och inställningen var dock på rätt plats den här dagen och ketchupeffekten blev verklighet för Gustav Mattsson när han smällde in en hörna till 3-4 i den 57:e minuten.

– Jag daskar upp den rakt i krysset (skratt). Nej, men jag fick en bra träff, säger 21-åringen.

Mattssons träff var dock inte den enda lyckade hörnan i den andra akten. Anton Voronchikhin utökade Kalix ledning på nytt och det efter en hörnvariant, men när KB ännu en gång svarade så var det Linus Doktare som nätade på en högerhörna.

Nämnde Voronchikin såg dock ut att bli tungan på vågen i matchen när han satte 6-4 till gästerna i den 81:a minuten. Ett fullbordat hattrick för ryssen och en monumental uppförsbacke för ett Katrineholm som visserligen skapat jämförbart antal målchanser med gästerna, men som inte var nära att tävla när det gällde bollinnehav.

Under de avslutande minuterna var det dock som att hemmaspelarna fick tillbaka en känsla de hade i inledningen av den allsvenska säsongen. Nämligen den att matchen inte på något sätt är över förrän domaren har blåst i sin pipa. Med den insikten kunde Linus Doktare ta på sig ledartröjan och först servera Alexander Strand till 5-6 i den 86:e minuten innan han själv satte poängräddande 6-6 i den 87:e.

En viktig poäng och en stark upphämtning, men samtidigt en känsla av att det hade kunnat vara mer. Det tyckte i alla fall en av matchens frontfigurer, Gustaf Doktare.

– Jag tycker vi är det bättre laget under stora delar, men de gör två hörnmål och får dit några skitbollar. Vi slår bort lite enkla passningar och så, men jag tycker ändå att vi förtjänar två poäng i den här matchen. Men det är som det är, säger "Lill-Doktare".

Själv svarade 16-åringen för en av sina helhetsmässigt bästa insatser på allsvensk nivå och menade ändå att det är med boostat självförtroende som laget ger sig in i en ny vecka. En vecka som kulminerar med hemmamötet med TB Västerås på fredag.

– Redan mot LAIK för två matcher sedan och mot Åby förra matchen så har börjat boosta oss själva ännu mer än vad vi har gjort tidigare och verkligen tryckt på allt positivt vi har gjort. Så även den här matchen, så det är bara att fortsätta i veckan nu till Tillberga på fredag, säger "Gurra".

Matchfakta: Katrineholm - Kalix
Mål:
0-1 23' Anton Voronchikhin (hörna), 1-1 24' Gustav Mattsson (Gustaf Doktare), 2-1 39' Eric Lisell (Victor Nilsson), 2-2 44' Simon Viklund (Janne Rintala), 2-3 48' Janne Rintala (Tuomas Mokko), 2-4 51' Simon Viklund (Anton Voronchikhin), 3-4 57' Gustav Mattsson (Alexander Strand, hörna), 3-5 63' Anton Voronchikhin (Johan Sundquist, hörna), 4-5 65' Linus Doktare (Joel Rydergren, hörna), 4-6 81' Anton Voronchikhin (Niclas Rönnqvist), 5-6 86' Alexander Strand (Linus Doktare), 6-6 87' Linus Doktare (Victor Nilsson).
Hörnor: KB: 8 (2) Kalix: 12 (2)
Utvisningar: KB - Kalix: 2x10 min
Publik: 138 personer, Kronfågel Arena

Se highlights från matchen och hela intervjuerna med Gustav Mattsson och Gustaf Doktare nedan: