Skip to content

Jeschinsky poängräddare mot seriesegrarna

6 mars 2022

Katrineholm Bandy avslutade säsongen med att se till att bli enda lag i Bandyallsvenskan som inte förlorat mot seriesegrande Gripen Trollhättan.

När Katrineholm Bandy och Gripen Trollhättan spelade oavgjort på åtta i Kronfågel Arena i november så var det efter ett mycket sent kvitteringsmål av hemmakaptenen Eric Lisell. När lagen möttes i Slättbergshallen under lördagen i säsongsavslutningen så blev det ett väldigt liknande slut, men innan dess hade mycket hunnit hända.

Inget av lagen hade någonting tabellmässigt att spela för, men ära och heder kan räcka långt som motivationsfaktor och aktörerna på isen visade upp en avslappnad, kompetent och underhållande bandy. Hemmalaget tog en tidig ledning genom Sondre Høydahl innan Linus Doktare kvitterade ur absolut ingen vinkel alls fram till 1-1. KB-laget lyckades, trots den enorma kvaliteten på motståndet, under långa stunder vårda bollen väl och matchen var på intet sätt ensidig spelmässigt.

Gustav Mattsson gav till och med gästerna ledningen med 2-1 från nära håll i den 28:e minuten, men bara minuten senare svarade de svartklädda. Hemmalaget hade, dagen till ära, låtit 16-årige Hugo Wenneberg göra allsvensk debut och han tackade för förtroendet genom att skicka iväg ett distansskott precis över huvudet på Simon Westerdahl i KB-målet och in i mål. Den första halvlekens sista chans fick dock gästerna och Niklas Eriksson från straffpunkten. Straffen gick dock som de flesta andra den här säsongen, det vill säga inte i mål, och inte heller ett gyllene läge på returen lyckades man förvalta.

I den andra halvlekens inledning fick Katrineholm den enda period i matchen där man hade det spelmässigt riktigt jobbigt. Robin Karlsson satte 3-2 till Gripen efter lite flipperspel i straffområdet, Sondre Høydahl utökade till 4-2 efter att KB-försvaret blivit bolltittande och strax därefter ådrog sig Gustav Danielsson en straff med tillhörande utvisning. Den straffen behövde dock Philip Zander, som kom in i målet i den andra halvleken, inte agera på. Superstjärnan Johan Esplund satte den nämligen inte ens på mål.

Istället åt sig gästerna tillbaka in i matchen och i den 65:e minuten kunde Eric Lisell se ett höstlöv till vänsterskott gå in bakom Isak Skog i GBK-målet och matchen var reducerad. Ännu en gång såg dock matchen ut att rinna KB ur händerna när Robin Karlsson satte 5-3 på hörna i den 77:e minuten och Gripen fick ännu en straff bara minuter senare. Den straffen överläts till 16-årige Hugo Wenneberg, men Philip Zander stod återigen pall och räddade den här gången snyggt.

Därefter visade Katrineholmsspelarna moral. Att kräma ur sig den energin i en match som på papper är betydelselös imponerar stort och det var, en för dagen helt enorm, Jesper Ekström som satte tonen. Reduceringen till 5-4 i den 84:e minuten var snygg och 28-åringen såg hela tiden till att driva på sitt lag med sin outtröttliga skridskoåkning. Det var dock en betydligt mer ovan målskytt som skulle få sista ordet.

I en desperat kvitteringsjakt fick Eric Lisell ett skottläge ute till vänster, men skottet, längs isen, fastnade inne i straffområdet på Jimmy Jeschinskys skridsko. Ett faktum som gjorde att 26-åringen helt plötsligt var fri med målvakt och bara kunde sprätta upp bollen i mål i den 91:a minuten. Ett mål som firades som en sköldpadda på rygg och som innebär att Katrineholm är det enda laget den här säsongen att inte förlora mot seriesegrande Gripen.

– Jag har fått tydliga direktiv att sticka upp sådär på slutet och försöka nypa bollarna som kommer in i straffområdet (skratt). Nej, skämt åsido, jag stack bara upp och hoppades på det bästa. Eric fick fram en jäkla passning som jag tog emot på skridskon och så la jag bara upp den i bortre krysset, flinar Jeschinsky och berättar vidare att laget verkligen hade bestämt sig för att få en bra avslutning på en annars tämligen tung säsong.

– Vi ville göra någonting bra av det sista här och jag tycker att vi visar det över hela matchen. Vi har en tung period i början av andra, men i det stora hela tycker jag absolut att vi är värda en pinne och jag är stolt som fan över grabbarna. Vi gör ett sjuhelvetes jobb och sliter för varandra. Jag vet inte hur mycket skridskor "Jeppe" Ekström åkte idag, men har var förjävla fin. Det är riktigt skönt att avsluta starkt.

Matchfakta: Gripen - Katrineholm
Mål:
1-0 8' Sondre Høydahl (Christoffer Norin), 1-1 16' Linus Doktare, 1-2 28' Gustav Mattsson, 2-2 29' Hugo Wenneberg (Tobias Mofjell), 3-2 55' Robin Karlsson (Johan Esplund), 4-2 58' Sondre Høydahl (Christoffer Norin), 4-3 65' Eric Lisell (Jesper Ekström), 5-3 77' Robin Karlsson (hörna), 5-4 84' Jesper Ekström (Gustav Mattsson), 5-5 91' Jimmy Jeschinsky (Eric Lisell).
Hörnor: GBK: 13 (1) KB: 5 (0)
Utvisningar: GBK: 2x10 min KB: 1x10 min
Publik: 441 personer, Slättbergshallen

Se highlights från matchen och hela intervjun med Jimmy Jeschinsky nedan: