Skip to content

Flerfaldig finsk mästare tar över Katrineholm Bandy

15 mars 2022

Katrineholm Bandy har gjort klart med en ny huvudtränare till A-laget. Den flerfaldige finske mästartränaren Jari Hyttinen, närmast från Akilles Bandy, har skrivit på ett kontrakt över 1+1 år med klubben.

Efter att Roger “Gubben” Carlsson nyligen tackade för sig som huvudtränare för Katrineholm Bandys A-lag efter fyra säsonger har föreningens sportgrupp sökt efter en ersättare och nu är denne funnen. Under tisdagen presenterar klubben Jari Hyttinen, 45, som ny huvudtränare för A-laget.

Hyttinen har en gedigen karriär bakom sig, både som spelare och ledare, där han bland annat har spelat flera säsonger i Elitserien, flera VM med det finska landslaget och nu närmast fört Borgå-klubben Akilles till tre raka finaler och sina två första ligatitlar på 35 år. Titlar som även gav Hyttinen själv priset som Årets Tränare i Finland både 2020 och 2021. Dessutom har han Uefa Pro-licens, vilket är den europeiska fotbollens högsta utbildning, och har under flera år varit med HJK Helsingfors som fystränare där laget vunnit flera ligatitlar och spelat i Europa Leagues gruppspel.

– Det känns oerhört bra att ha lyckats landa den här tränarvärvningen. Jari är den mest framgångsrike tränaren i Finland på senare år och är samtidigt väldigt välutbildad. Att en sådan tränare väljer att komma till Katrineholm är inget annat än en stor fjäder i hatten för oss och vi ser med tillförsikt fram emot vår gemensamma framtid, säger Jonas Åkerström, sportchef i Katrineholm Bandy.

– I Jari får vi en tränare som är väldigt kompetent i hela sitt ledarskap. Han är bevisat duktig på att utveckla unga spelare och har även gedigen erfarenhet av att styra den fysiska träningen. Det råder heller ingen tvekan om att det är en väldigt engagerad och noggrann tränare vi får in, vilket känns helt rätt för oss i nuläget.

Hyttinen avslutade sin tid som tränare för Akilles i och med den finska finalen under lördagen, där hans lag föll mot Veiterä med 5-1.

– Jag har haft tre väldigt fina år i Akilles. Vi lyckades tillsammans bli finska mästare igen efter 35 år, men framför allt har våra spelare utvecklats både som individer och lagspelare. Jag har fått väldigt positiva meddelanden från mina spelare efter att jag berättade för dem för några veckor sedan att det här min sista säsong med dem. Det blev en hel del tårar efter finalen i lördags, konstaterar Jari.

Nu ser han fram emot ett nytt kapitel i sin tränarkarriär och då kanske främst det faktum att han nu, för första gången, får vara verksam i en inomhushall.

– Det största är absolut att jag vill vara tränare för ett lag som har en inomhushall, men sedan är också sporten mycket större i Sverige. Bandyallsvenskan är en jämn och spännande serie, vilket blir någonting annat än i Finland där det kanske är fyra, fem lag som kan spela jämna matcher. Nu måste mitt lag vara på topp i alla matcher och det är en utmaning som ska bli rolig, säger 45-åringen.

Vad tänker sig då Jari Hyttinen försöka stå för som ledare och vad vill han implementera i Katrineholm Bandys spelartrupp?

– Jag vill att mitt lag vinner matcher på grund av att vi har hållit taktpinnen och spelat bra. Inte för att vi har varit försiktiga och gjort färre misstag än våra motståndare. Alla spelare som är med måste vara i bra fysisk form. På det sättet kan vi själva bestämma hur vi vill spela. Jag gillar en aktiv bandy där vi vågar pressa motståndarna i stunder och kanske går framåt lite snabbare med boll än vad många andra svenska lag gör, men för att kunna göra det måste vi träna mycket för att orka fysiskt, säger han.

Jari kommer att flytta till Katrineholm i augusti, men kommer ansvara för försäsongsträningen från start och kommer även besöka laget och föreningen vid tillfällen under våren och sommaren. Föreningen hälsar Jari hjärtligt varmt välkommen till Katrineholm, Kronfågel Arena och Katrineholm Bandy!

Fakta: Jari Hyttinen
Aktuell:
Som ny huvudtränare för Katrineholm Bandys A-lag.
Ålder: 45.
Familj:
Fru och två söner, 16 & 12 år.
Klubbar som spelare:
Akilles, Botnia, Sirius, Villa Lidköping, Tranås BoIS, Falu BS, Örebro SK, IFK Helsingfors.
Klubbar som tränare:
IFK Helsingfors, Botnia, Akilles.
Meriter:
Finsk mästare som spelare 2011 med IFK Helsingfors. 30 A-landskamper och två VM-turneringar, varav en resulterade i en bronsmedalj, med det finska landslaget. Finsk mästare som tränare 2013 (IFK), 2020 och 2021 (Akilles). Årets tränare i finsk bandy 2020 och 2021.
Övrigt: Innehar Uefas högsta tränarlicens, Uefa Pro, och var fystränare för HJK Helsingfors mellan 2012 och 2014 när de både vann Veikkausliiga och tog sig till Europa Leagues gruppspel.
Kuriosa: Har på senare år utvecklat en kärlek till cykelsporten och tävlar numera tämligen regelbundet på två hjul.

Pressinformation:

Vid ytterligare frågor kontakta:

Martin Gustafsson

Kommunikationsansvarig, Katrineholm Bandy

+46(0)73-716 19 76

martin.gustafsson@kvbs.se