Skip to content

Klart: Doktare ny assisterande tränare i A-laget

22 mars 2022

Katrineholm Bandy har gjort klart med den tidigare U-lagstränaren Thomaz J Doktare som ny assisterande tränare till föreningens allsvenska A-lag.

Efter att ha varit ungdomsledare i många år och under några av dessa parallellt även genomgått elittränarutbildning fick Thomaz J Doktare inför förra säsongen sin första chans att jobba med ett seniorlag i föreningen då han tog över U-laget i Division 1. Där blev han direkt synnerligen uppskattad av såväl äldre som yngre spelare och nu står det klart att 46-åringen tar ytterligare ett kliv på tränarkarriärsstegen. Detta då han blir assisterande tränare till Jari Hyttinen i Katrineholm Bandys A-lag. Kontraktet sträcker sig över 1+1 år.

– Det känns jäkligt inspirerande. Otroligt inspirerande. Jag är både villig och beredd att ta nästa steg och det här är en målbild jag har haft. Chansen kom kanske lite snabbare än vad jag trott, men det är en häftig utmaning. Det här har någonstans varit ett delmål hela tiden och jag hade ju aldrig satt mig i elittränarutbildningen om jag inte haft som mål att bli elittränare, skrattar Thomaz och konstaterar att han lärde sig mycket under sitt första år som seniortränare.

– Det har varit väldigt lärorikt. Det är ett stort steg från ungdoms- och juniorbandyn till seniorbandyn och då framförallt sett till gruppen. Helt plötsligt har du spelare med ett helt annat åldersspan och som är på helt olika platser i livet. I ungdomsbandyn, där alla är i samma ålder, fungerar alla mycket mer på samma sätt, men det har varit otroligt lärorikt och kul.

Även rollen som assisterande tränare blir delvis ny för Thomaz och sin nya tränarkollega, Jari Hyttinen, har han hittills bara haft telefonkontakt med. Däremot är det ingen hemlighet att han känner stora delar av spelartruppen väl. Inte minst sonen Gustaf, hans frus systerson Linus och de andra juniorer han jobbat med sedan barnsben, som Gustav Danielsson och Olle Ekholm.

– Ja, visst är det en fördel att känna många av spelarna eftersom det är första året på den här nivån för mig. Min roll får nog växa fram över tid, men jag känner att mina styrkor är att jag tycker om att jobba med gruppen och få den att dra åt samma håll. Det kan vara på ett sätt som de här killarna inte riktigt är vana vid, tror jag, men jag fastnade också vid att Jari och jag känns väldigt lika i vårt sätt och tänka när jag har tittat på hur han tänker sig jobba med laget. Det var häftigt att se hans tankar kring upplägget, försäsongen, utvecklingen av spelarna och vilken dialog han vill få fram med spelarna. Det var till och med så att Gustaf (sonen som spelar i A-laget reds. anm.) sa till mig att "Det här är ju som när du pratar". Där känns det verkligen som att det här kommer bli bra, säger han.

Rekryteringen av Doktare är även någonting som glädjer föreningens sportsliga ledning, inte minst tack vare att det är en "egenfostrad talang" som flyttas upp.

– Föreningen har trott och satsat på Thomaz under flera års tid och även om han bara har gjort ett år inom seniorbandyn så känner vi att det här är ett perfekt tillfälle att flytta upp honom i A-lagsorganisationen. Han står för ett modernt ledarskap med ett väldigt stort driv och vi tror att han kommer kunna komplettera Jari på ett alldeles utmärkt sätt, säger Jonas Åkerström, sportchef i Katrineholm Bandy.

I samband med rekryteringen av Thomaz står det även klart att det inte blir någon fortsättning i A-laget för den tidigare assisterande tränaren Anders Heurlén. Den tidigare KSK-målvakten lämnar laget efter tre säsonger.

– Vi vill rikta ett stort tack till Anders för hans insatser under dessa år och önska honom stort lycka till framöver, säger Jonas Åkerström.

Ytterligare besked rörande truppbygget till säsongen 2022/23 kommer senare under veckan.