Skip to content

Klart: Elitseriemålvakt förstärker KB

22 november 2022

Katrineholm Bandy har gjort klart med den 23-årige målvakten Adam Björk, närmast från AIK Bandy. Kontraktet gäller under resten av innevarande säsong.

Katrineholm Bandy förstärker A-truppen och breddar målvaktssidan inför fortsättningen av den allsvenska säsongen. Detta då 23-årige Adam Björk ansluter till klubben efter att senast ha spelat för nu nedlagda AIK Bandy i Elitserien. Ljusdalssonen har sedan tidigare ett förflutet på bandygymnasiet i Edsbyn och innan flytten till AIK gjorde han fyra säsonger mellan stolparna i IFK Rättvik. Där var han både med om att spela upp klubben i Elitserien och om att själv få vakta kassen på ett imponerande sätt när de väl var där.

Kontraktet med Katrineholm Bandy sträcker sig över innevarande säsong.

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Adam hit. Det har knappast undgått någon att vi är väldigt nöjda med att ha en så vass målvakt som Jere Korhonen i laget, men sett till helheten är det här trots allt en väldigt bra lösning. Vi har haft en situation där vi bara haft två målvakter på två seniorlag, så Adams inträde spetsar inte bara konkurrensen om förstaplatsen - det gör även att vi inte behöver lägga ett fullt lika tungt ansvar på 16-årige Henri Mattila att alltid finnas med både A- och U-lag plus att han även ska spela en del med Västerås J19-lag, säger Jonas Åkerström, sportchef i Katrineholm Bandy.

– I Adam får vi en målvakt som varit en av de bästa i Bandyallsvenskan under ett par år och som nu dessutom har samlat på sig en del elitserieerfarenhet. Det är en oerhört bra kille att ha att göra med som, mellan stolparna, är expolsiv och smart. Att vi nu har ynnesten att sitta på hela seriens klart bästa målvaktspar är något vi verkligen är glada och stolta över.

Adam själv kommer till Katrineholm efter en rörig höst med tanke på allt som hände i AIK, dit han gick inför den här säsongen, men ser nu fram emot att spela för Katrineholm. Detta efter att verkligen ha utvecklats sedan sin senaste allsvenska match (i just Kronfågel Arena mot Katrineholm med IFK Rättvik den 27 februari 2020. En match som KB vann med 4-3)

– Det är klart att det var tråkigt det som hände i AIK, men nu ser jag fram emot att spela för Katrineholm. Jag har lärt mig massor under tiden i Elitserien. Det är en bra liga och jag har verkligen lärt mig massor, säger han och fortsätter med att beskriva sig själv.

– Jag är en explosiv målvakt och trots att jag är ganska liten för att vara målvakt så ser jag ändå mig själv som ganska jämn.

Björk, som på meritlistan sedan tidigare även har ett P17 VM-silver i Archangelsk med Sverige 2016, säger sig även välkomna konkurrenssituationen med kollegorna Korhonen och Mattila om speltiden i de blåa tröjan.

– Det är bara kul! Det är alltid bra med konkurrens och jag tror att vi kan sporra varandra rätt bra också, säger han.

Om det tycks passande att Björks senaste allsvenska match var i Katrineholm med Rättvik så är det ingenting mot helgen som kommer. Adam kommer nämligen att bli spelklar till stundande dubbelhelg borta mot hans tidigare klubb, IFK Rättvik, och hans moderklubb, Ljusdals BK.

– Jag kollade på spelschemat och såg det. Det var ganska komiskt, men det ska bli kul att komma upp dit igen, säger han med ett leende.

Adam Björk kommer att spela i tröja nummer 44.