Skip to content

"Messi" inför Rättvik - "Det är ett favoritmotstånd"

24 november 2022

Efter att ha inlett säsongen med fyra av fem matcher på hemmaplan är det nu dags för Katrineholm Bandy att ge sig ut på turné. Detta då bortamöten med IFK Rättvik och Ljusdals BK väntar i helgen.

Efter en hackande start på säsongen, störd av skador och sjukdomar, fick Katrineholm Bandy in två synnerligen sköna segrar på kontot förra helgen då Borlänge Bandy och Falu BS besegrades. Segrar som, även om de inte var de vackraste i mannaminne, skänkte laget en skön känsla inför vad som, på papper, är klart tuffare utmaningar framöver.

– Det är bra, tycker jag. Det var inte, spelmässigt, jättebra matcher, men poängen är det viktigaste och vi lyckades knipa alla fyra. Det är en ganska god känsla inför helgen. Det ska bli kul att åka iväg, säger Niklas "Messi" Eriksson.

Ja, för iväg bär det under fredagen. Första anhalt är Siljans östra strand och Rättvik, där serieledande IFK står för motståndet under fredagskvällen och därefter bär det vidare av upp mot Hälsingland och Ljusdal, där tabelltian och nyblivna Supercupvinnarna LBK välkomnar under lördagseftermiddagen.

Först ut är dock det blåvita dalagänget under fredagskvällen och om möten med IFK Rättvik brukar kunna vara lite speciella på grund av hur spelare flyttat mellan klubbarna under de senaste åren så är det inte mindre nu. Inför säsongen återvände ytterhalven Simon Blomkvist till Katrineholm från Rättvik och så sent som tidigare i veckan gjorde KB klart med den tidigare Rättviksmålvakten Adam Björk. Sedan tidigare finns de före detta Katrineholmsspelarna Rasmus Plan, Jesper Nywertz och Rinat Shamsutov i IFK.

Rättvik, som spelade i Elitserien förra säsongen, har dock inlett den allsvenska säsongen ohyggligt starkt och efter fem matcher har laget alltjämt inte tappat poäng. Det ger, av förklarliga skäl, laget serieledningen i skrivande stund, men det är lätt att anta att det finns gott som spelare i IFK som inte bara har självförtroendestinna och underbara tankar inför fredagens match. Faktum är att resultatraden under lagens tio senaste möten är 8-1-1 - till fördel för Katrineholm.

– Det har varit ett litet favoritmotstånd. Det har det. Vi har lyckats få till våra saker mot dem. Vi har kanske taggat till lite extra mot dem också eftersom det finns lite gamla lagkamrater där, så det är roliga matcher. Det brukar alltid vara bra matcher också, så det ska bli jätteroligt att möta dem, säger Eriksson.

31-åringen själv brukar också trivas tämligen bra mot Dalagänget. På de nämnda tio matcherna har "Messi" nämligen svarat för otroliga 18 mål och fyra assist.

– Det är ju faktiskt sinnessjukt bra mot just Rättvik. Jag vet inte vad som har hänt, men det är väl ett litet favoritmotstånd. Jag taggar väl till lite extra kanske, säger han.

Niklas
Niklas Eriksson har haft för vana att ösa in mål och poäng mot IFK Rättvik. Foto: Tobias Sterner (arkiv).

Vad blir då nyckeln till att förlänga den starka resultatraden mot Rättvik? Ja, svaret är kanske inte det varken sexigaste eller mest oväntade.

– Det viktiga blir att hålla "deffen", tror jag. Att vi är täta bakåt och känns trygga där, så kanske vi kan kontra lite och straffa dem lite på lyft. Det tror jag blir det viktiga, säger Niklas Eriksson.

Laget till fredagens match är ännu inte uttaget, men klart står att nästan hela truppen åker med norrut och finns således tillgängliga för spel under helgen. Saknas gör bara Axel Hansson, som istället spelar Division 1-match med Åtvidaberg under fredagskvällen.

Truppen som åker med till Rättvik och Ljusdal: #32 Jere Korhonen, #35 Henri Mattila, #44 Adam Björk, #6 Marcus Mårtensson, #7 Niklas Eriksson, #8 Ville Hämäläinen, #11 Joonatan Irtamo, #17 Simon Blomkvist #19 Alex Höög, #21 Jesper Ekström, #22 Esko Liukkonen, #23 Robin Hellqvist, #25 Linus Doktare, #40 Gustav Mattsson, #45 Gustaf Doktare #55 Olle Ekholm, #69 Gustav Danielsson, #80 Jonathan Hyttinen.

Fredagens match i Rättvik Arena har avslag klockan 19.00 och om du inte råkar vara i närheten så ser du den bäst på bandyplay.se med sändningsstart 18.50. Passa även på att köpa ett månadsabonnemang eller säsongskort på Bandyplay och välj Katrineholm Bandy som favoritlag så stöttar du föreningen betydande ekonomiskt samtidigt som du får se så mycket allsvensk bandy du bara orkar.

Se hela intervjun med Niklas "Messi" Erikssson nedan: