Skip to content

Tung förlust i Rättvik - "Vi orkade inte"

25 november 2022

Katrineholm Bandy gick på en tung smäll under fredagskvällen då serieledande IFK Rättvik blev för svåra i Rättvik Arena och vann med klara 10-1 (4-0).

Historien talade för skräll i Rättvik Arena under fredagskvällen, men när domare Andreas Rönnbäck väl blåste igång matchen så visade hemmalaget, IFK Rättvik, varför de inte tappat någon poäng ännu i årets Bandyallsvenskan. Ett inledningsvis kompakt och uppoffrande KB lyckades visserligen bra med att hindra hemmalaget från att överhuvudtaget komma in i offensivt straffområde under den första halvtimmen, men det hjälpte föga när det egna spelet med boll brast och IFK dessutom visade upp ett livsfarligt skytte. 4-0 i halvtid till trots så var analysen av det egna spelet inte nattsvart från huvudtränare Jari Hyttinen.

– Tittar man på första halvlek så spelade vi enligt vår matchplan ganska länge. Vi höll ihop laget bra, tog bort (Rinat reds. anm.) Shamsutov och de kunde inte skapa så många målchanser. De gjorde första målet på hörna, andra och tredje när vi tappade boll framför eget mål och fjärde precis innan halvtidsvilan på ett långskott. Där avgjordes matchen, men jag sa efter första halvlek att jag ändå var ganska nöjd om jag tittade på den stora bilden. Hur vi spelade, säger Hyttinen.

Om 4-0 i paus inte räckte för att punktera matchen så gjorde hemmalaget det med besked i inledningen av den andra akten. Tre snabba mål under halvlekens första tio minuter gjorde matchen helt död och begraven. Inte ens Niklas Erikssons 400:e poäng i seriesammanhang för klubben skänkte särdeles mycket glädje denna fredagskväll. Rättvik vann tillslut med hela 10-1 efter att ha varit större, tyngre och framförallt skjutit med en enorm kraft och precision.

– I andra halvlek spelade de med stort självförtroende och blev bättre och bättre. Det var ett bra lag vi mötte som hade bra passningsspel och bra fart hela tiden. De växte hela tiden när de ledde matchen och vi orkade inte riktigt, säger Jari Hyttinen.

Redan under lördagen får dock KB-spelarna chans till revansch på sig själva då det väntar bortamöte med Ljusdals BK. Ett LBK som besegrade Örebro med hela 9-6 under fredagen och tränare Hyttinen tror på en helt annan matchbild under lördagen än den som blev i Rättvik.

– Det här är en bortaturné där vi möter två bra lag. Två lag som är bland de bästa i den här serien. Det krävs av oss att vi gör en topprestation om vi ska ha en chans imorgon också, men jag tror fortfarande att om vi håller vår matchplan och jobbar i 90 minuter så har vi chansen imorgon. Sedan hade vi bara tre avbytare idag och hade lite svårt att få ihop lag. Imorgon får vi troligtvis med oss Alex Höög och det hjälper oss en hel del, säger Hyttinen och fortsätter:

– Vad jag har sett tidigare så spelar Rättvik och Ljusdal väldigt annorlunda. Rättvik spelar som många elitserielag mot sämre motstånd. De behåller bollen i långa perioder och värderar sina lägen. Ljusdal kör mer någon blandning mellan rysk och svensk stil där det är väldigt mycket framåt med bra fart. Det är helt olika lag, tycker jag, men båda är bra.

Lördagens match på Ljusdals IP startar 16.00 och går att se på bandyplay.se med sändningsstart 15.50.

Matchfakta: IFK Rättvik - Katrineholm
Mål: 
1-0 18' Jack Ternander (Ludde Bjernulf, hörna), 2-0 22' Jack Ternander, 3-0 37' Filip Gesar (Rasmus Plan), 4-0 45' Patrik Backman (Ludde Bjernulf), 5-0 49' Rasmus Plan (Jesper Hjelm), 6-0 52' Rasmus Plan (Rinat Shamsutov), 7-0 54' Filip Gesar (Rasmus Plan), 7-1 62' Niklas Eriksson (Gustaf Doktare), 8-1 87' Jack Ternander (Rinat Shamsutov), 9-1 90' Jesper Nywertz (Ludde Bjernulf, hörna), 10-1 93' Rasmus Plan (Ludde Bjernulf, hörna).
Hörnor: IFK: 7 (3) KB: 6 (0)
Utvisningar: IFK: 1x10 min KB: 2x10 min
Publik: 163 personer, Rättvik Arena.

Se highlights från matchen och hela intervjun med Jari Hyttinen nedan: