Skip to content

KB nära att störa Ljusdal på bortais

26 november 2022

Katrineholm Bandy tog ett stort steg framåt under lördagen, men räckte trots det inte till hela vägen i bortamötet med Ljusdal. Det blev tillslut förlust med 2-5 (1-3).

Efter fredagens plump i Rättvik var det ett revanschsuget Katrineholm som äntrade isen på Idrottsparken i Ljusdal under lördagseftermiddagen och det syntes. Matchinledningen var frejdig och redan efter ett par minuter hade båda lagen haft varsitt friläge utan att få utdelning. Debuterande Adam Björk imponerade i KB-målet när hemmalaget tryckte på, men även försvaret framför honom satt ihop, kämpade och slet.

Defensiva hörnor har dock varit en akilleshäl under säsongsinledningen och det skulle visa sig även i den här matchen. Jonas Pettersson gav hemmalaget ledningen på en från höger och efter att Gustav Mattsson kvitterat kunde Elias Swartswe och Rasmus Gustafsson utöka LBK-ledningen på en från vänster och en från höger. En 3-1-ledning som hemmalaget höll in i pausvilan.

Den andra halvleken var länge mållös och KB-spelarna fortsatte kämpa och slita som djur, men utan att att skapa särdeles mycket reduceringslägen framåt. Hemmalaget trummade på och hade chanser, men det dröjde till den 79:e minuten innan utdelningen skulle komma. Återigen var det Elias Swartswe som hittade rätt och matchen såg ut att rinna gästerna ur händerna, men upp gav man inte.

Niklas Eriksson reducerade på hörna i den 84:e minuten och de rödklädda försökte därefter hitta möjligheter att trycka på ytterligare. Något man också lyckades med i den 87:e då Gustaf Doktare fick ett friläge. 17-åringen lyckades dock inte överlista rutinerade Patrik Aihonen i hemmamålet och istället kunde hemmalaget omedelbart vända spelet och Elias Swartswe kunde fullborda sitt hattrick fram till slutresultatet 5-2. Ett ordentligt fall framåt för KB, men utan att ha det där sista lilla med sig som behövs för att vinna såhär svåra bortamatcher. Lagkapten Jesper Ekström var dock väldigt besviken direkt efter slutsignalen.

– Första är väl bra. Vi släpper in tre hörnmål och det är ju som det är, men jag tycker att vi håller de bra. Sedan i andra vet jag inte vad fan vi håller på med. Vi tappar spelet helt. Jag vet inte hur mycket felpass vi har, men det är mer som är fel än vad som är rätt och då är det inte så lätt att vinna matcherna. Det är allihopa. Det är en kollektiv kollaps. Eller, kollaps är det inte. Det står ändå 5-2, så vi kommer väl undan med hedern i behåll, men de har läge på läge, stolpträff och förtjänar kanske egentligen mer, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte vi förtjänar att vinna överhuvudtaget idag. I alla fall inte i andra halvlek. Första är väl helt okej, men jag vet inte. Såhär i efterhand är det svårt att sätta ord på det. Jag är så jävla besviken nu.

En som utan tvekan kom undan med hedern i behåll var den KB-debuterande målvakten Adam Björk, som direkt ställdes mot sin moderklubb.

– De skapar mycket, Ljusdal. Det är mycket hörnor emot oss, men vi är ändå med i matchen. Får vi in 4-3 där i slutet så blir de nog lite bajsnödiga ändå, det tror jag. Men det är tufft, säger han och konstaterar att han tycker att lördagen var ett stort steg framåt jämfört med fredagen.

– Ja, absolut. Absolut. Nu kämpar vi och sliter i 90 minuter och det är väl därför det ser ut som det gör på resultattavlan också. Vi har hedern i behåll, säger han.

Matchfakta: Ljusdal - Katrineholm
Mål: 
1-0 19' Jonas Pettersson (Mattias Blom, hörna), 1-1 24' Gustav Mattsson (Gustaf Doktare), 2-1 39' Elias Swartswe (Edwin Nilsson, hörna), 3-1 45' Rasmus Gustafsson (Mattias Blom, hörna), 4-1 79' Elias Swartswe (Rasmus Gustafsson), 4-2 84' Niklas Eriksson (Gustaf Doktare, hörna), 5-2 88' Elias Swartswe (Edwin Nilsson).
Hörnor: LBK: 16 (3) KB: 6 (1)
Utvisningar: LBK: 3x10 min KB: 2x10 min
Publik: 331 personer, Ljusdals IP

Se highlights från matchen och hela intervjuerna med Jesper Ekström och Adam Björk nedan: