Skip to content

Larsson vinnare direkt i comebacken - "Min insats var en stor faktor"

16 december 2022

Katrineholm Bandy vann den så viktiga hemmamatchen mot tabellgrannen Lidköpings AIK under fredagskvällen med 4-1 (0-0) och klättrar därmed upp över det negativa kvalstrecket i den allsvenska tabellen.

Det var två lag som spelade med kniven mot strupen i Kronfågel Arena under fredagskvällen när Katrineholm Bandy, med fyra raka förluster, tog emot ett Lidköpings AIK med 20 insläppta mål på de senaste två fighterna. Något som också märktes tydligt under den första halvleken. Inget av lagen ville gå bort sig för fem öre och att det stod 0-0 på tavlan när domare David Eneland blåste av för halvtidsvila var helt och fullt logiskt.

När den andra akten väl startade var den tydliga känslan att det första målet skulle komma att bli oerhört avgörande med tanke på de båda lagens svajande självförtroende och så blev också fallet. Som tur var för de ynka 95 tappar personerna som hade tagit sig till arenan den här kvällen så var det också hemmalaget som gjorde det. Detta då Gustav Mattson skickade på en bra bössa i dålig vinkel från höger i matchens 50:e minuten och satte bollen i nättaket över Anton Sandsjö i LAIK-målet.

Ledningsmålet gav energi och självförtroende och bara minuter senare kunde Linus Doktare, om än med lite hjälp från nämnde Sandsjö, sätta en straff fram till 2-0. Matchen delikatess skulle dock komma ytterligare knappt tio minuter senare då Esko Liukkonen dundrade upp en vänsterhörna i det bortre krysset fram till 3-0 och saken var biff. Ett tröttkört LAIK orkade aldrig riktigt forcera fram mer än en reducering och tillslut fick hemmalagets Robin Hellqvist avsluta målskyttet med en isare i bortre på en hörnretur.

– Upp i krysset, skrattar Liukkonen om sitt mål och fortsätter:

– Inslaget var bra.

Två viktiga poäng landade därmed på KB-kontot inför lite julledighet och vila inför annandagsmötet med Örebro.

– Det var en bra seger. Viktigt för oss. Det har varit en tuff månad för oss. En härlig seger, så nu kan man njuta av julen och vila lite, säger Liukkonen.

I avsaknad av Gustaf Doktare, Niklas Eriksson och Axel Hansson inhöll kvällens KB-lag även ett nygammalt namn. Detta då mittfältsgnuggaren Lars Larsson gjorde allsvensk comeback efter en höst i Division 1-laget. En comeback som han fick fira med seger direkt och en comeback som tydligen var det som krävdes för att laget skulle börja vinna igen.

– Ja, min insats var en stor faktor i den här vinsten, skrattar Larsson.

– Nej, men det var jätteroligt att vara med och spela igen. Det är alltid kul att kunna hjälpa till, men vi får se hur det blir framöver här. Jag tror väl kanske inte att jag gör så många inhopp till, säger han med ett karaktäristiskt flin.

Matchen i sig tyckte Larsson, som sett den senaste tidens kräftgång från läktaren, var en väldigt väl genomförd historia.

– Energin var skitbra redan från start. Alla jobbade för varandra och då ger det frukt också, säger han.

– Det är det defensiva som gör det idag. Så är det alltid.

Laget är nu matchledigt fram till annandag jul, men med förnyad vind i seglen är det lätt att känna längtan efter en häftig klassiskerdrabbning med Örebro SK hemma i Kronfågel Arena den 26 december. Klassisk matchtid, 13.15, fri entré och massor av aktiviteter runt hela arenan bådar för en häftig folkfest. Mer information kommer inom kort, men gör redan nu plats i kalendern för en annandag ni absolut inte vill missa.

Matchfakta: Katrineholm - Lidköping
Mål: 
1-0 50' Gustav Mattsson (Linus Doktare), 2-0 54' Linus Doktare (straff), 3-0 63' Esko Liukkonen (Linus Doktare, hörna), 3-1 67' Viggo Olofsson (Hugo Behlander), 4-1 78' Robin Hellqvist.
Hörnor: KB: 7 (1) LAIK: 10 (0)
Utvisningar: KB: 1x10 min LAIK: 4x10 min
Publik: 95 personer, Kronfågel Arena

Se highlights från matchen och hela intervjuerna med Esko Liukkonen och Lars Larsson nedan.