Skip to content
Niklas "Messi" Eriksson har siktet inställt på Stockholm Maraton den 3 juni.
FOTO: Privat/Tobias Sterner

"Messis" maratonsatsning - "Jag är ju lite dum"

26 maj 2023

Allsvensk målmaskin till vardags, men nu vill Niklas "Messi" Eriksson bredda sitt idrottande. Detta genom att ta sikte på Stockholm Maraton nästa helg.

I 15 år har Niklas "Messi" Eriksson gjort sig ett namn som målfarlig anfallare i Katrineholm Bandy, men nu vill han lägga till fler idrottsliga prestationer på sitt CV. Under våren har 32-åringen nämligen dragit igång en satsning som nästa lördag ska kulminera i genomförandet av hans första maraton. Detta då drygt 42 kilometer ska avverkas på huvudstadens gator.

– Jag har alltid tyckt att det vore kul att klara av ett maraton. Jag var anmäld redan till 2020 och var taggad redan då, men då satte pandemin stopp för det. Efter det blev det lite satt på paus och jag gick upp lite för mycket i vikt för att långdistanslöpning skulle vara jätteaktuellt, men nu när jag är i bra form igen så testade jag på det igen för fem-sex veckor sedan. Jag har alltid gillat att löpa, men då när jag fixade 30 kilometer så fick jag en väldig boost och kände att det var dags att göra ett nytt försök på maran. Jag tror det vore en väldigt häftig känsla att klara av det, säger Eriksson.

På meritlistan sedan tidigare finns ingenting längre än kvartsmaran på KK-joggen hemma i Katrineholm och ett triathlon i terräng, så visst har det funnits mycket nytt att försöka lära sig inför Stockholm Maraton.

– Det som har varit tuffast hittills är att de här långa träningspassen också innebär väldigt många timmar. Humöret och orken går upp och ner flera gånger under passet och man ska äta och dricka samtidigt. Det är jag inte van vid och samtidigt har jag ju alltid tränat explosivt, så det är mycket som är nytt med långdistanslöpningen, säger "Messi".

– Jag har lagt väldigt mycket energi på kosten nu under våren för att tappa ett par kilo. Det har varit tufft och jag har varit ganska tuff mot mig själv. Det har inte varit så hälsosamt varje dag, men jag har klarat målet.

Till sin hjälp har han fått såväl träning som råd och tips av KSK Friidrotts långdistansgrupp och kanske främst Stephan Johansson, tränare i KSK Friidrott och även bror till Katrineholm Bandys assisterande tränare Thomaz Doktare.

– Jag har tränat med dem en gång och så har jag pratat väldigt mycket med Stephan och han har gett mig väldigt mycket tips. Det har gjort mig väldigt ödmjuk inför loppet. Det är så långt, det kan hända så mycket och man kan bli stum. Jag tror att den största utmaningen för mig är att inte gå ut för hårt. Jag behöver ta det lugnt och ta dagen som den kommer. Att börja springa om folk för att det går för sakta kommer jag bara bränna mig på. Jag ska ta det lugnt, ta det i min takt och försöka göra något bra av dagen.

– Sedan är det ju det här med mat och dryck under ett så långt lopp. Jag har fått mycket bra tips av Stephan när det gäller olika geler, vätskor, mat inför och så, men jag är ju inte van. Så det kan bli häftigt (skratt).

Vad är då rimligt att sätta för målsättningar inför sitt livs första maraton? De flesta av oss skulle säkerligen säga att det bara är att försöka ta sig runt, men riktigt så fungerar inte "Messi".

– Jag är ju lite dum och resultatinriktad på det sättet. Jag är ofta inte så snäll mot mig själv, men jag har haft en dröm om att ta mig in under fyra timmar. Det finns en möjlighet att jag klarar det, men desto mer jag lyssnar på långdistanslöparna desto ödmjukare blir jag inför det. Jag känner att om jag klarar det under fyra och en halv timme så är det bra, men jag är ju som jag är. Jag ska försöka ta mig in under fyra timmar i alla fall, säger han.

Fler uppdateringar om Niklas uppladdning inför Stockholm Maraton kommer på våra sociala medier och där kommer vi även lägga ut information om hur ni kan följa hans framfart i realtid lördagen den 3 juni.

Niklas Erikssons satsning mot Stockholm Maraton sponsras av AB El & Säkerhet Sörmland.