Skip to content
Niklas "Messi" Eriksson blev tvåmålsskytt i 4-6-förlusten mot Frillesås.

KB störde elitserielaget - "Vi kan bli mycket bättre"

27 augusti 2023

Katrineholm Bandy svarade för en stark insats även i helgens andra match, men dessvärre blev det tillslut förlust med 4-6 (3-4) mot elitserielaget Frillesås.

Efter lördagens seger mot Nässjö var det ett KB med begynnande tilltro till den egna förmågan som under söndagen tog emot elitserielaget Frillesås BK hemma i Kronfågel Arena. Emil Holman fick debutera mellan stolparna och dessutom fick den 14-årige egna produkten Arvid Skoog chansen att debutera i A-laget. Debutanter som löste uppgiften med bravur.

Hemmalaget inledde starkt och redan innan minuten hade spelats så hade laget skapat den första heta målchansen. De rödklädda skulle också ta ledningen tidigt. Detta då Niklas Eriksson bröt en vänsterhörna och pillade dit 1-0 mellan benen på försvararna i Frillesås-muren.

Frillesås kvitterade knappa tio minuter senare, även det på hörna, men under matchens inledande knappa 20 minuter kvar känslan att hemmalaget var väl så bra som gästerna. Nyckeln det hade pratats om inför matchen var att minimera de egna misstagen, men dessvärre fick hemmaspelarna lära sig det den hårda vägen.

Gästernas 2-1-mål tillkom efter att flera hemmaspelare gått bort sig på mittplanen och 3-3 kom efter en felpassning på offensiv planhalva. På pluskontot fanns dock det egna offensiva omställningsspelet.

För mellan Frillesås båda mål hade Jonathan Hyttinen slungat iväg en sorkdödare från 20 meter smet in vid FBK-målvakten Christian Fagerells högra stolpe och 3-2-målet kom efter att Gustaf Doktare snabbt och kliniskt hittat en flipp fram till Niklas Eriksson som fri med målvakten enkelt satte sitt andra för dagen.

Det skulle dock visa sig inte vara hemmalagets dag fullt ut. Strax innan pausvilan tog gästerna åter ledningen efter lite flipperspel i straffområdet och när hallänningarna satte in en högre press i början av den andra akten var sörmlänningarna rejält skakiga. 3-4 i paus blev snabbt 3-6 innan hemmalaget, tillslut, lyckades ta en timeout.

– I slutet av första halvlek ledde vi, men så tappade vi boll två gånger på fel ställen och så kontrade de in två mål. I början av andra halvlek valde de att pressa lite mer och det hade vi inte hunnit prata om hur vi skulle hantera. Sedan tog vi timeout och där hade vi försökt ta timeout tidigare, men domarna ville inte ge den till oss, så de hann göra ett extra mål, säger Jari Hyttinen, huvudtränare i Katrineholm.

– Efter timeouten kom vi tillbaka in i matchen. Vi spelade lite enklare och så.

Ja, för strax efter timeouten kom även hemmalagets fjärde mål i matchen då Gustav Mattsson nöp till på en lös boll i straffområdet och reducerade till 4-6. Ett mål som ingav visst hopp, men som tillslut skulle visa sig bli matchens sista. Gästerna kunde kontrollera stora delar av matchens slutskede, men trots förlusten var det mycket positiva tongångar hos hemmalaget efteråt.

– Jag är framförallt nöjd med att vi har unga killar som vill och vågar spela. Om vi ska fortsätta med det och med det här laget så tror jag vi kan bli mycket bättre under säsongen, säger Hyttinen.

En spelare som visserligen inte är ny i laget, men som under helgen både fått en ny position och en ny omgivning är liberon Marcus Mårtensson och även han var tämligen nöjd efter försäsongens två första matcher.

– Vi står upp mot ett elitserielag idag och det tycker jag vi gör rätt bra. Jag tycker vi är tajta defensivt. Vi får till det bra och får ut dem på utsidan, men så är det enkla misstag som de gör mål på, säger han och konstaterar även att samarbetet med backarna Simon Blomkvist och Johan Törnberg samt målvakterna Lasse Korhonen och Emil Holman har klickat direkt.

– Ja, det har det. Vi har kommit ihop jäkligt bra och väldigt snabbt, så det är skönt.

Härnäst väntar nytt elitseriemotstånd för KB då IFK Motala gästar Kronfågel Arena kommande lördag.

– Det är bara att fortsätta jobba och komma in i det ännu bättre, avslutar Mårtensson.

Matchfakta: Katrineholm-Frillesås
Mål:
1-0 10' Niklas Eriksson (Gustaf Doktare, hörna), 1-1 18' Fredrik Johansson (Tero Liimatainen, hörna), 1-2 24' Anton Norrman, 2-2 35' Jonathan Hyttinen (Niklas Eriksson), 3-2 37' Niklas Eriksson (Gustaf Doktare), 3-3 42' Jesper Henriksson (Linus Jönsson), 3-4 45' Niklas Valtanen (Tero Liimatainen), 3-5 56' Nico Nevalainen (Mattias Johansson), 3-6 62' Linus Jönsson, 4-6 66' Gustav Mattsson.
Hörnor: KB: 7 (1) FBK: 14 (1)
Utvisingar: KB: - FBK: 2x10 min
Domare: Niclas Schultz
Publik: 58 personer, Kronfågel Arena

Se highlights och hela intervjuerna med Jari Hyttinen och Marcus Mårtensson nedan: