Skip to content
Gustav Mattsson blev tvåmålsskytt när KB spelade 4-4 mot Tellus i Allsvenska Supercupen.
FOTO: Tobias Sterner (arkiv)

Slarvigt KB löste kryss i cuppremiären - "Inget att hänga läpp över"

22 september 2023

Det är en styrka att ta poäng även när spelet inte stämmer. Den tanken får Katrineholm Bandys spelare bära med sig efter fredagens 4-4-match mot IK Tellus i Allsvenska Supercupen.

Ja, för spelmässigt var fredagens cuppremiär tämligen långt ifrån vad hemmalaget önskade. Det egna passningsspelet och det offensiva beslutsfattandet tycktes ligga kvar i omklädningsrummet och om det var någonting som präglade mötet med Tellus så var det slarv. Gästerna gjorde sin första match för försäsongen och mot bakgrund av det var det enkelt att som objektiv åskådare ha större överseende med att även dem slarvade en hel del med bollen. Vad Stockholmarna däremot lyckades med inledningsvis var att utnyttja hemmalagets misstag och samtidigt vara väl så organiserade defensivt utan boll.

Detta gav "Jordens Lag" en 2-1-ledning i halvtid och direkt i inledningen av den andra akten satte de även 3-1. På pluskontot för hemmalaget fanns dock hörnorna. Gustav Mattssons reducering till 1-2 sent i den första halvleken kom på en hörnvariant och efter att Tellus utökat till 3-1 kunde Esko Liukkonen dunka in ännu en reducering på hörna.

Mer hemmaslarv gav dock gästerna 4-2 och efter det kändes det länge som att det stora bollinnehavet för hemmalaget bara var ett enda långt stångande med huvudet mot en betongvägg. Då kom skatteåterbäringen. Slarv av Tellus utanför eget straffområde gjorde att Nolan Haney kunde servera Gustav Mattsson fram till 3-4 och vips så fick hemmalaget energi.

Och så var det det där med hörnskyttet. För när kvitteringen väl kom så var det återigen på hörna och den här gången var det Aki Manninen som, från höger, dundrade upp bollen i första krysset. Ett mål som gjorde att hemmalaget fick med sig en viktig poäng trots att insatsen i stort lämnade en hel del i övrigt att önska.

– Framförallt gör vi alldeles för mycket egna misstag och det är för slarvigt med boll. Vi ger dem matchen dit de vill egentligen. Vi spelar i deras tempo och går på omställningar, säger assisterande tränare Thomaz Doktare och får medhåll av tvåmålsskytt Mattsson.

– Vi tar en poäng i en sån här grupp, så vi är fortfarande med och det är ny match på söndag, så det är ingenting att hänga läpp över. Sedan ska vi såklart vinna. Vi ger ju dem typ fyra mål och slarvar mycket med bollen som ger dem lägena. Annars skapar de ingenting, så det är klart att känslan är att vi ska vinna den här matchen. Men det är en poäng och vi är fortfarande med, så det tar vi med oss, säger han.

Ja, för chans till spelmässig förbättring och till två nya poäng finns redan på söndag. Då gästar Djurgårdens IF i gruppspelets andra match.

– Framförallt måste vi sätta passningarna då. Vi får inte göra sådana misstag som vi gör idag, för då blir vi straffade igen. Djurgården har plockat ihop ett väldigt bra lag, men de kanske inte är så samspelta än, men det kommer bli en väldigt tuff batalj. Vi måste få fart på grejerna. Vi visar sista 20-25 här att vi har bra fart hela vägen ut, men vi måste komma runt och skapa farligheterna inne i värmen framför buren, säger Thomaz Doktare.

Gustav Mattssons tankar inför mötet med Djurgården är aningen enklare. Att förlora mot DIF finns aldrig på en världskarta.

– Vi ska jobba med vårt spel och slarva mindre, men jag var också inne på det här direkt efter matchen och förklarade för de som är nya i Sverige att "Djurgården förlorar man aldrig mot, oavsett vad". Det är bara två poäng som gäller. Inget snack, säger Hammarby Fotboll-supportern Mattsson med ett leende.

Söndagens match startar redan klockan 12.00 i Kronfågel Arena och det är fri entré som gäller för samtliga i Kronfågel Arena. För er som inte har möjlighet att vara på plats så sänds matchen även på Bandyplay.se.

Teckna ditt abonnemang (Bandyallsvenskan eller BandyPlay+) på bandyplay.se redan idag så får du första månaden för halva priset. Var även noga med att välja Katrineholm Bandy som favoritklubb när du tecknar abonnemanget så stöttar du även föreningen ekonomiskt under hela säsongen utan extra kostnad för din egen del.

Söndag 11.50: Se gruppmötet mellan Katrineholm Bandy och Djurgårdens IF här >>

Matchfakta: Katrineholm - Tellus
Mål:
0-1 14' Aksel Ekblom (Edward Sigfridsson, hörna), 0-2 21' Oliwer Hedrum (Edward Sigfridsson), 1-2 45+1' Gustav Mattsson (Esko Liukkonen, hörna), 1-3 50' Martin Deacon (Caspher Ekström), 2-3 58' Esko Liukkonen (Gustaf Doktare, hörna), 2-4 62' Filip Wikblad (Tobias Björklund), 3-4 73' Gustav Mattsson (Nolan Haney), 4-4 83' Aki Manninen (Arvid Rönnlund, hörna).
Hörnor: KB: 8 (3) IKT: 7 (1)
Utvisningar: KB: 3x10 min IKT: 3x10 min
Domare: Jörgen Wingstedt
Publik: Ej bekräftad publiksiffra, Kronfågel Arena

Se highlights från matchen och hela intervjuerna med Gustav Mattsson och Thomaz Doktare nedan: