Skip to content
William Hallberg har skrivit på för Katrineholm Bandy efter en tids provspel.
FOTO: Tobias Sterner

Klart: William Hallberg förstärker KB

24 oktober 2023

Han var supertalangen som lade skridskorna på hyllan. Nu är William Hallberg, 26, tillbaka inom elitbandyn och det i Katrineholm Bandy.

Tänk om… Ja, så heter den längre intervju som våra allsvenska seriekollegor Nässjö IF:s Christoffer Darrell publicerade i somras om en av smålänningarnas mest lovande spelare på 2010-talet - William Hallberg. 26-åringen från Oxelösund, som tog vägen via Borgia/Norrköping när bandybanan på klassiska Ramdalen lades ner, slog igenom med dunder och brak i Bandyallsvenskan med Nässjö 2014 med två mål i debuten borta mot Otterbäcken. Därefter blev det ytterligare 49 poäng på 59 serie- och elitseriekvalmatcher för ett NIF som bland annat vann Allsvenskan Södra under en av säsongerna. Dessutom svarade han för tre mål i SM-finalen för P20-lag mot Sandviken på Friends Arena 2014 och gjorde över två poäng per match i Juniorelitserien.

Säsongen 2016/17 blev han IK Tellus bäste målgörare och poängplockare i Elitserien, men därefter hände något. Nyligen uttagen till U21-landslaget valde Hallberg att lämna Elitserien för spel i Division 1 med storsatsande AIK och vid sidan av isen var livet tuffare än han tidigare upplevt.

– Jag hade precis blivit uttagen till U21-landslaget men hade också fått diabetes. För första gången i bandykarriären gick inte allt som på räls. Sjukdomen och att förlora så många matcher som vi ändå gjorde med Tellus första året i Elitserien… Jag mådde inte bra alls men det hade inget med det fysiska att göra utan helt och hållet låg precis allt i det psykiska. I stället för att öppna mig och ta hjälp av alla fina människor i Tellus så slöt jag mig och i efterhand blev det inget bra alls av att jag gjorde så. Det blev bara jävligt dumt, sade Hallberg i intervjun med Nässjö IF:s Christoffer Darell.

Efter blott en säsong i AIK var glädjen inför bandyn borta och skridskorna hamnade på hyllan. Undantaget en säsong med IF Ulvarna i Division 2 har William Hallberg varit borta från bandyn sedan dess. Bosatt utanför Nyköping på hästgård med sambo och hund, men suget efter det cerisa nystanet har sakta kommit tillbaka.

– Skulle en möjlighet dyka upp. En chans att… då skulle jag nog ta den, sade han till NIF.

Och chansen dök upp tämligen omgående. Efter att ha haft dialog med Katrineholm Bandy även under tidigare år, när livspussel och energi dessvärre inte funnits för att snöra på sig skridskorna igen, så togs nu en ny kontakt och ett provspel inleddes.

– Det var riktigt kul att få komma igång igen, men samtidigt fanns det självklart en osäkerhet. "Kommer det funka?". Jag hade räknat med att det skulle vara jäkligt tufft att komma tillbaka på elitnivå. Jag vet själv att jag inte är i den fysiska formen som jag var när jag avslutade bandykarriären senast, men jag känner att jag har tagit steg för steg. Ju mer jag har tränat desto bättre har det blivit, så jag är inte oroligt över att det inte skulle bli någonting bra av det här, säger Hallberg nu till katrineholmbandy.se.

Ja, för bra har det blivit. 26-åringen har spelat med KB under delar av försäsongen och trots fem års frånvaro från all bandy på högre nivå än Division 2, och tre års frånvaro från all bandy överhuvudtaget, så har anfallaren kommit in och svarat för sex mål på fem matcher i den rödblåa tröjan. Ett facit som, tillsammans med många andra egenskaper, nu landat honom ett kontrakt säsongen ut med Katrineholm Bandy.

– Jag är väl en spelare som är på rätt plats vid rätt tillfälle väldigt ofta. Jag behöver oftast inte allt för många lägen för att peta dit bollen. Jag brukar vara väldigt effektiv. Jag har ett bra skott och försöker alltid fokusera på ett väldigt hårt defensivt jobb, säger Hallberg innan han konstaterar att han nu även får inse att han inte längre är den unga talangen i laget, utan en av de äldre spelarna i sitt nya omklädningsrum.

– Det är ett väldigt ungt lag. Jag är väl tredje äldst och det är jag inte van vid (skratt). Det är gott om hungriga killar som vill utvecklas och det finns absolut potential till att det här ska bli någonting väldigt bra. Det finns många duktiga bandyspelare som kommer utvecklas väldigt mycket den här säsongen.

Katrineholm Bandys klubbchef, Micael Eriksson, ser väldigt mycket fram emot att få se William Hallberg i den rödblåa dressen regelbundet framöver.

– Vi har känt till William under lång tid och även haft kontakt med honom vid tidigare tillfällen om att spela här, så när han nu signalerade att han var sugen på att försöka ta sig tillbaka på den här nivån så var det en självklarhet för oss att bjuda hit honom, säger Eriksson.

– Direkt från första träningen gick det att se hur oerhört mycket bandy han har i sig och i takt med att han har fått träna igång sig själv så har det egentligen aldrig varit någon tvekan från vår sida att vi vill ha med honom i laget. Sedan har det funnit en hel del praktiska saker som behövts lösas, men nu när vi har hittat bra lösningar som fungerar för alla parter så känns det skönt att kunna välkomna honom på riktigt.

Vi välkomnar William Hallberg till Katrineholm Bandy och kan varmt rekommendera den mer personliga intervju som hänvisats till tidigare i den här texten, gjord av Christoffer Darell i somras. Den texten hittar ni här >>

Fakta: William Hallberg
Född:
1996
Position: Anfallare
Tröjnummer: 96
Moderklubb: Oxelösunds IK
Tidigare klubbar: Borgia/Norrköping BK, Nässjö IF, IK Tellus, AIK Bandy, IF Ulvarna.
Meriter (urval): SM-silver P20 2013, Allsvensk serieseger (2016) och två elitseriekval med Nässjö IF (totalt 49 poäng på 59 serie- & kvalmatcher), Intern skytte- och poängkung i IK Tellus (Elitserien, 18 mål på 27 matcher) 2016/17, avancemang till Bandyallsvenskan med AIK 2018 (totalt 38 poäng på 17 matcher).
Kontrakt: Över säsongen 23/24.