Under onsdagen meddelade polisen ett totalförbud mot väskor vid större offentliga arrangemang som en följd av det rådande läget i samhället och den höjda terrorhotsnivån. Ett beslut som har fått Svenska Bandyförbundet att ta fram riktlinjer för bland annat hur Katrineholm Bandy, som allsvensk klubb, ska förhålla sig till detta.
Utifrån dessa nya riktlinjer kommer Katrineholm Bandy tydligt att informera i de fall det råder totalförbud mot väskor vid något av föreningens arrangemang i Kronfågel Arena.
Nedan följer Svenska Bandyförbundets information i helhet:
Svenska Bandyförbundets bedömning är att svensk bandy genomför förändringar i linje med förbudet vilket bland annat betyder att:
Att alla cuper, matcher eller annat spel där landslag deltar i spel i Sverige omfattas av totalt väskförbud på aktuell plats, arena, isområde eller ishall.
Att Bandyförbundet rekommenderar väskförbud på publiktät match, exempelvis derby eller högriskmatch i Elitserien och Bandyallsvenskan för damer och herrar.
Förbudet gäller tills dess att polismyndigheten kommer med nya direktiv eller villkor som skickas till varje enskild klubb, eller när enskild polisman genom sin tjänsteutövning direkt uppmanar till stopp på platsen.
Förbudet kommer att införas successivt vilket betyder att alla framtida ansökningar för större evenemang kommer omfattas av detta. De klubbar som redan har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan av sitt evenemang från polisen omfattas inte. Men det betyder också att varje enskild klubb kan fatta ett eget beslut och införa väskförbud om så önskas vid valfri tidpunkt.
Så jobbar förbundets säkerhetsenhet
Svenska Bandyförbundets säkerhetsfunktion står i kontakt med klubbarnas säkerhetsansvariga ifall snabba förändringar kan komma att bli aktuella, det vill säga om hotbilden ändras mot plats, organisationen eller landet.
– Så snart Svenska Bandyförbundets säkerhetsfunktion får mer information kommer vi att förmedla den efter att den är mottagen och granskad. Säkerhetsfunktionen följer också utvecklingen, de nationella direktiven samt utvecklingen i Sverige i stort, säger Mikael Hellqvist, säkerhetsansvarig på Svenska Bandyförbundet.
– Det är dock viktigt att känna till att förhöjd terrornivå innebär att anmäla det som avviker från det normala i våra olika verksamheter eller kring våra isytor eller arenor. Detta skall rapporteras till Polisen genom 114 14 eller om det är akut genom 112. Vi vill också gärna att man hör av sig till oss på säkerhetsfunktionen via mejl om det inträffar en incident så att vi kan få en så heltäckande bild av läget som möjligt, fortsätter Hellqvist.