Skip to content
Niklas Eriksson svarade för ett hattrick när KB pressade serieledande Åby/Tjureda på bortais.
FOTO: Tobias Sterner

KB pressade serieledarna - "Ska vara stolta"

19 november 2023

Eriksson Arena brukar vara något av en mardrömsarena för Katrineholm Bandy, men under söndagen pressade laget serieledande Åby/Tjureda hela vägen in på målsnöret.

Katrineholm Bandy brukar trivas allt annat än bra i skogarna norr om Växjö och Eriksson Arena. Inför söndagens bortamöte med Åby/Tjureda hade de två senaste mötena i Småland slutat med tvåsiffrigt i baken och nu väntade ett hemmalag som gått rent hittills under säsongsinledningen. En mycket tuff uppgift med andra ord.

Trots det så klev gästerna in respektlöst och rejält. Kvicka kontringar varvades med hotande lyror och så hade även lagkapten Niklas Eriksson vaknat på rätt sida i hotellsängen. 1-1 satte han med ett magiskt långskott upp i bortre krysset efter dryga kvarten och strax innan pausvilan styrde samme "Messi" in ett inspel från William Hallberg på volley. Däremellan hade även Gustav Mattsson hittat nätet efter att ha styrt in ett skott från Ville Hämäläinen på hockeymaner.

– Det var mycket bättre från min egen del idag än vad det har varit i de tidigare matcherna. Det var kul att bollarna gick in och jag kände mig lite hetare idag också. Varje bolltouch idag kändes bra, eller åtminstone som det borde göra, och jag tror att jag behövde det här för mitt eget självförtroende, säger KB-lagkaptenen Eriksson.

Problemet var bara just det här att det hittills obesegrade hemmalaget sitter på en hel del spetsspelare som, trots att smålänningarna säkerligen inte var helt nöjda med sin spelmässiga insats, kunde se till att halvtidsresultatet skrevs till 3-3.

Om Niklas Eriksson var den stora förgrundsfiguren för gästerna så skulle hemmalagets dito presentera sig i inledningen av den andra halvleken. Storskytten Filip Fransson bombade nämligen in en vänsterhörna fram till 4-3 i matchminut 51, men gästerna vägrade ge sig. Niklas Eriksson fullbordade sitt hattrick bara minuter senare, snyggt framspelad av en för dagen i princip lika briljant Ville Hämäläinen.

Därefter stod matchen och vägde rejält och det under lång tid. KB-försvaret var oerhört kompakt centralt och när hemmalaget inte riktigt hittade farten i sitt anfallsspel så fick gästerna stopp på så gott som allt. Allt utom Filip Franssons fruktade vänsterbössa. Med mindre än tio minuter kvar klev nämligen 31-åringen fram och dräpte in matchavgörande 5-4 och 6-4 bakom en chanslös Lasse Korhonen i KB-målet. Ännu en blytung förlust efter en väldigt bra insats av ett frejdigt och ungt Katrineholm.

– Jag har sett Kungälv och Örebro här (i Eriksson Arena reds. anm.) tidigare, men jag måste säga att Katrineholm är det bästa motståndarlaget jag har sett här hittills under säsongen. Det är ett roligt lag, så ni som hör det här, bor i Sörmland och håller på Katrineholm ska vara stolta. Jag tycker de gör en jättebra match, säger kommentatorn Örjan Ståhl i tv-sändningen på Bandyplay.

– Det är väl kul att höra och det hörde vi folk säga i Nässjö igår också, så det är väl bra ändå, säger Niklas Eriksson och fortsätter:

– Vi gör en jäkla bra match. Det är klart att jag är besviken just nu, men det är väldigt små detaljer som avgör. Vi får lite problem när de kommer in och spelar i oss, men det är otroligt små detaljer. De gör mål på saker som vi inte gör mål på, någon hörna bland annat. Vi gör mindre fel med bollen idag, åtminstone på de första två tredjedelarna. Vi satte mer passningar och hade bättre tajming, men så saknades det där sista lilla.

Den knappa förlusten till trots så ska tillfället även tas i akt att gratulera 14-årige Arvid Skoog till en historisk allsvensk debut. Under söndagen blev han nämligen klubbens yngste allsvenske spelare genom tiderna och Niklas Eriksson är minst sagt imponerad av sin 17 år yngre lagkompis.

– Framförallt är han väldigt klok för sin ålder. Det syns verkligen. Det hade inte en annan när jag var så ung. Han har ganska korta byten idag, men han går in och fattar rätt beslut på ett väldigt moget sätt. Det gör han på träning också, så det kan nog bli någonting riktigt bra, säger han.

Efter tre raka bortamatcher med svidande knappa förluster vänder nu de rödblåa hemåt igen. Nästa helg väntar nämligen dubbla hemmamatcher då IFK Kungälv och Surte BK gästar Kronfågel Arena.

Matchfakta: Åby/Tjureda - Katrineholm
Mål:
1-0 6' Jonathan Svensson (Viktor Lindahl), 1-1 16' Niklas Eriksson (Ville Hämäläinen), 2-1 28' William Liw (Viktor Lindahl), 2-2 33' Gustav Mattsson (Ville Hämäläinen), 2-3 41' Niklas Eriksson (William Hallberg), 3-3 43' Viktor Johansson (Jonathan Svensson), 4-3 51' Filip Fransson (Viktor Lindahl, hörna), 4-4 55' Niklas Eriksson (Ville Hämäläinen), 5-4 83' Filip Fransson (Jonathan Svensson), 6-4 86' Filip Fransson (Jonathan Svensson).
Hörnor: ÅBY: 10 (1) KB: 6 (0)
Utvisningar: ÅBY: 2x10 min KB: 1x10 min
Domare: Patric Bergemalm
Publik: Ingen publiksiffra angiven, Eriksson Arena

Se highlights från matchen i spelaren nedan: