Skip to content
Arvid Rönnlund var en av flera KB-spelare som imponerade under lördagen.
FOTO: Tobias Sterner

Rekordungt KB nära skräll mot topplaget

10 februari 2024

Ett skadeskjutet och rekordungt Katrineholm Bandy var under lördagen nära att lugga topplaget Ljusdals BK på poäng i SBB Arena i Bollnäs.

Det var en tuff utmaning som väntade Katrineholm Bandy under lördagen och inte blev den lättare på förhand när det stod klart att Ville Hämäläinen, Aki Manninen och William Hallberg alla skulle missa matchen på grund av skada eller sjukdom. Topplaget Ljusdals BK väntade på bortaplan för en matchtrupp med lägre snittålder än vad KB någon gång tidigare mönstrat i Bandyallsvenskan, men innan domaren kunde blåsa igång matchen så skulle det visa sig bli bortaplan för båda lagen.

Isen på Ljusdals IP visade sig inte vara spelbar, vilket lagen märke under uppvärmningen. Domare Andreas Rönnbäck beslutade att matchen skulle spelas på annan ort och kort därefter blev det klart att ny matchtid blev 18.00 i SBB Arena i Bollnäs.

– Vi märkte väl ganska snart när vi kom ut på isuppvärmningen att vi inte kunde spela i Ljusdal och då fick vi flytta hit till Bollnäs istället. Vi får jättefina förhållanden i en jättefin hall. Det är samma för båda lagen, så det är ingen som drar fördel av det på något sätt. Det var bara att gilla läget och köra vidare, säger KB:s assisterande tränare, Thomaz Doktare.

Väl där var det dock ett rekordungt KB, med en snittålder på blott 20,3, som rivstartade. Redan efter en kvart hade sörmlänningarna gått ifrån till 3-0, men det skulle hända mer. För även om offensiven fick det mesta att stämma så gällde inte samma sak för defensiven. Ljusdal kunde vända tillbaka matchen och efter ett smått otroligt sjöslag till första halvlek var lagen lika på fem.

– Det är en drömstart vi får där med tre mål på en kvart. Vi pratade innan om att vi skulle våga spela mycket framåt och vi vet att Ljusdal också är starka skridskoåkare. Det är två lag som spelar lite på samma sätt. Det är mycket framåt och inte så mycket vända ur, så vi tänkte att vi bjuder tillbaka med deras egen medicin och ställer frågan direkt. Deras svaghet är ju i backlinjen och det ville vi visa direkt från start och det gör vi bra, säger Doktare.

– Det var som ett tiebreak i tennis ungefär. Det var poäng åt varje håll i varje anfall. Vi pratade mycket om att inte släppa in dem i mitten och ändå får de komma dit och göra de målen de gör. De kommer ju från de lägena rakt framifrån. Det är vi inte alls nöjda med i halvtid och rättar till det ganska rejält till andra.

Ja, för den andra halvleken innehöll klart mer strukturerat spel från båda lagen, men dessvärre för gästernas del var det hemmalaget som hade marginalerna med sig. 6-5 satte dem på en tveksamt dömd hörna, 7-5 på en omställning efter en KB-hörna och 8-6 på ett välplacerat distansskott. KB fick kämpa i uppförsbacke, men gav aldrig upp. Dessvärre fick man inte fler bollar förbi Patrik Aihonen och hans hjälpande målram och föll tillslut med 6-9.

– Vi vet att vi är starka i 94 minuter och det är vi också, men här går det mycket fram och tillbaka och det blir trötta skallar, trötta ben och trötta kroppar efter en lång resa också. De får göra två hörnmål och två långskott som går in. Det känns som att de får in de bollarna som vi inte får in. Sedan har de ett par bollar i virket, men det har vi också, så det är nog ganska jämnt på den sidan också, säger Doktare och summerar med en känsla av stolthet över ett tappert kämpande ungt lag trots att förlusten svider.

– Man blir varm i hjärtat över den moralen som de här grabbarna visar. Det är helt fantastiskt att se. Det är inte många som har gjort mer än två säsonger i Bandyallsvenskan och så går de ut och spelar sån här bandy mot ett lag som slåss om en elitserieplats… Vi har en snittålder på 20,3 där den yngste är 15. Det är bara "Nicke" (Eriksson reds. anm.) som drar upp den siffran, annars hade den varit under 20. Det är en grym moral vi har i truppen och de visar de verkligen här. Även om vi leder med 3-0 och tappar till 3-4 så ger vi aldrig upp. Vi krigar på och vill ha poängen i en av årets svåraste bortamatcher. Vi är nöjda, men besvikna.

Matchfakta: Ljusdal - Katrineholm
Mål:
0-1 5' Niklas Eriksson (Arvid Rönnlund), 0-2 9' Nolan Haney (Niklas Eriksson), 0-3 16' Jonathan Hyttinen (Simon Svedlund), 1-3 23' Rasmus Gustafsson, 2-3 26' Jonas Pettersson (Emil Järbing, hörna), 3-3 29' Jonas Pettersson (Jonas Söder), 4-3 33' Jonas Söder (Rasmus Gustafsson), 4-4 38' Arvid Rönnlund, 4-5 41' Nolan Haney (Niklas Eriksson), 5-5 45' Jonas Pettersson (Isak Flodberg), 6-5 54' Jesper Thyrén (Isak Flodberg, hörna), 7-5 66' Tobias Blomqvist (Emil Järbing), 7-6 67' Gustav Mattsson (Gustaf Doktare), 8-6 74' Jonas Söder (Alfred Nordlund), 9-6 92' Rasmus Gustafsson (Jonas Söder).
Hörnor: LBK: 11 (2) KB: 9 (0)
Utvisningar: LBK 2x10 min 1x5 min KB: 2x10 min
Domare: Andreas Rönnbäck
Plats: SBB Arena, Bollnäs

Se highlights från matchen och hela intervjun med Thomaz Doktare nedan: