Skip to content
25-årige Jasu Koljonen lämnar moderklubben JPS för spel med Katrineholm Bandy.
FOTO: Privat/Tobias Sterner

Klart: Finske skyttekungen klar för Katrineholm

27 mars 2024

Katrineholm Bandy är väldigt glada över att kunna välkomna de två senaste säsongernas skyttekung i finska Bandyliiga, Jasu Koljonen, till föreningen.

Arbetet med att forma Katrineholm Bandys allsvenska trupp till säsongen 24/25 är i full gång och nu står det klart vem som blir lagets första nyförvärv till nästa säsong. Detta då föreningen nu gjort klart med den 25-årige finske anfallaren Jasu Koljonen från JPS Jyväskylä. En spelare som under de två senaste säsongerna totalt gjort 54 mål på 32 matcher i Bandyliigas grundserie och båda åren stått som segrare i den totala skytteligan.

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Jasu till Katrineholm. Han är väldigt rejäl och fysisk forward som visat sin stora styrka i straffområdet mer och mer under åren i JPS. En etablerad målskytt med skinn på näsan, erfarenhet och en härlig personlighet vid sidan av isen, säger Micael Eriksson, klubbchef i Katrineholm Bandy.

Beslutet att lämna hemstaden Jyväskylä och moderklubben JPS för första gången var inte helt enkelt för Koljonen, men tillslut kände han sig redo för att testa vingarna i Kronfågel Arena.

– Efter att jag vann skytteligan 22/23 tänkte jag att om det går lika bra nästa säsong - varför inte testa vad jag kan göra i Sverige. Förutsättningarna att utvecklas är så mycket bättre i Sverige och nu kände jag att det är något jag vill testa på, säger Jasu Koljonen.

– Jari (Hyttinen, huvudtränare i KB reds. anm.) tog kontakt med mig för ungefär en månad sedan och redan innan det hade jag sagt till Ville (Hämäläinen, mittfältare i KB och före detta lagkompis i JPS) att om jag får ett erbjudande från Sverige så kommer jag vilja ta det. Sedan hörde Jari av sig och då fick jag berätta för Ville att vi ska bli lagkompisar igen (skratt).

När han själv försöker beskriva sig som spelare så målas en bild upp som stämmer väl överens med den från klubbchef Eriksson. En bild som inte blir svårare att förstå när Koljonen berättar om sina många år inom ishockeyn.

– När jag var yngre spelade jag både hockey och bandy, men när JPS tränare ville ha upp mig i A-laget för sex år sedan så fick hockeyn stå tillbaka. Jag har dock fått med mig mycket därifrån och är väl en powerforward även i bandy. Jag gillar att spela fysiskt, är väldigt stark och som bäst när jag får bollen i straffområdet. Det är där jag kan briljera, konstaterar 25-åringen med ett litet skratt.

Härnäst väntar först och främst utmaningen med att flytta från hemstaden och hemlandet för första gången i livet.

– Jag ska inte ljuga. Första känslan efter att jag hade bestämt mig var nog lite rädsla. Jag har aldrig bott någon annanstans än i Jyväskylä, så det här blir första gången jag flyttar till en ny stad och då även till ett nytt land. Det är klart att det är lite läskigt, men jag har väldigt bra känslor kring att få komma till Sverige. Jag är övertygad om att jag kan bli en bättre bandyspelare i Katrineholm och det är därför jag flyttar, säger Koljonen.

Katrineholm Bandy är glada över det beslutet och välkomnar Jasu Koljonen till föreningen.

Fakta:

Namn: Jasu Koljonen
Född:
1999
Position:
Anfallare
Kontrakt:
1+1 år
Tidigare klubbar:
JPS Jyväskylä
Meriter:
Skytteligavinnare i finska Bandyliiga 2023 och 2024. VM-silver med det finska P15-landslaget 2014.

I och med värvningen av Jasu Koljonen ser Katrineholm Bandys lagbygge för säsongen 24/25 i skrivande stund ut som följer:

#6 Marcus Mårtensson (2025)

#8 Ville Hämäläinen (2025)

#13 Vincent Karlsson (2027)

#14 Melker Lindqvist (2025)

#17 Simon Blomkvist (2027)

#35 Lasse Korhonen (2025)

#50 Jasu Koljonen (2026) NY

#77 Isak Jakobsson (2025)

#80 Jonathan Hyttinen (2025)

Utöver ovan nämnda har ytterligare en dryg handfull spelare gällande avtal över säsongen 2024/25, men där tidsfristen för optioner och eventuell omförhandling ännu inte löpt ut.