Skip to content
Välmeriterade Daniel Lehnbom kliver in som assisterande tränare i Katrineholm Bandys A-lag.
FOTO: Montage/Finspångs AIK

Klart: Daniel Lehnbom återvänder till Katrineholm

3 maj 2024

Katrineholm Bandy förstärker ledarstaben runt A-laget med synnerligen välmeriterade Daniel Lehnbom, fd Eriksson, som därmed återvänder till Katrineholm 19 år efter att han spelade i staden.

Inför säsongsstarten 2003 lämnade en då 23-årig Daniel Eriksson moderklubben Oxelösunds IK för spel i högsta serien med Katrineholms SK och därifrån tog karriären fart på riktigt. Efter två år med KSK på högsta nivå hann Eriksson, som senare bytte efternamn till dagens Lehnbom, med att representera IF Boltic, Sandvikens AIK, Dynamo Kazan och Villa Lidköping BK innan han som spelande huvudtränare tog upp IFK Motala i Elitserien 2017.

Lehnboms senaste bandyuppdrag var som spelande huvudtränare i Finspångs AIK och även det blev det succé i och med klubbens första avancemang till Bandyallsvenskan på tio år 2023. Den gångna säsongen blev ett andningshål, men nu ger han sig tillbaka in i hetluften. Detta då han skrivit ett kontrakt över 1+1 år som assisterande tränare i Katrineholm Bandy.

– Daniel har varit ett högintressant namn för oss under en längre tid och nu känns det väldigt bra att det äntligen gått att lösa. Det är en oerhört välmeriterad herre med försvarsspelet som främsta egenskap och dessutom har han varit väldigt uppskattad som tränare i alla lag han varit i. Den här förstärkningen av ledarstaben gör också att vi kan fortsätta utveckla saker som struktur och tydlighet för våra tränare och ge fler möjlighet att fokusera på sina respektive styrkor, säger Micael Eriksson, klubbchef i Katrineholm Bandy.

Nämnde Eriksson har dessutom egna erfarenheter av Lehnbom sedan tidigare. Han blev nämligen huvudtränare för KSK under "Dannes" första säsong som spelare i klubben och fattade då bland annat beslutet att flytta honom från ytterhalv till libero. En position som han senare bibehöll under i princip resten av den framgångsrika karriären.

– Jag hade spelat libero i många år hemma i Oxelösund innan jag kom till Katrineholm, men när jag kom till KSK gjorde jag det som ytterhalv. När Micke sedan tog över efter (Viktor reds. anm.) Shakalin mitt under säsongen så hade han pratat med Kent Edlund i Oxelösund och då blev jag libero igen. Så det var väl inte han som gjorde mig till libero, men lite påverkade han absolut att jag hittade tillbaka till den positionen, säger Daniel Lehnbom, som i övrigt minns tillbaka på en fin tid i Katrineholm mellan 2003 och 2005.

– Det var två väldigt roliga säsonger. Båda säsongerna slutade med kval och att vi klarade oss kvar i Allsvenskan (nuvarande Elitserien). Även om det inte är så kul att behöva kvala så är det alltid väldigt roligt när man klarar ett kval. Såhär i efterhand tycker jag också att vi hade ett mycket bättre lag, framförallt andra säsongen, än att vi skulle ha behövt kvala. Jag tror att vi var lite för orutinerade i de viktiga matcherna. Vi spelade bra mot de bra lagen, men om vi hade vunnit rätt matcher istället så hade vi absolut inte behövt kvala. Det var i alla fall väldigt roliga år.

Nu ligger skridskorna tryggt på hyllan, men suget efter att ge sig tillbaka in i hetluften i någon form gjorde att valde att tacka ja till rollen som assisterande tränare till Jari Hyttinen.

– När vi hade gått upp i Bandyallsvenskan med Finspång så kände jag att tiden inte räckte till mer. Jag är med som tränare för mina söner i hockey, innebandy och fotboll plus att jag hjälpte till med ungdomssidan i Finspång också. Skulle jag ha fortsatt i Finspång så hade jag behövt offra någon av sönernas aktiviteter och det var jag inte beredd att göra. Det är klart att det fanns ett sug, men jag landade rätt bra i att kliva åt sidan då, säger Lehnbom och fortsätter genom att konstatera att pausen gav suget tillbaka och att upplägget med Katrineholm kändes helt rätt.

– Absolut! Ja, det gjorde det verkligen. Det går inte att sticka under stol med att en del i det är att jag nu inte har huvudansvaret. Det kräver så mycket mer när det kommer till planering och så vidare. Det är ett heltidsjobb, mer eller mindre, men när det här förslaget kom så var det intressant på en gång. Jag hoppas att jag kan vara med och stärka upp vår defensiv framförallt.

Någon superbra koll på laget han ska börja jobba med har Daniel Lehnbom inte hunnit skaffa sig än, men ser på många sätt en fördel i att kunna komma in med nya ögon på en ung och utvecklingsbar spelargrupp.

– De flesta spelarna som jag spelade mot på min tid har ju lagt skridskorna på hyllan, så jag har inte speciellt bra koll på killarna i dagsläget, men jag ska sätta mig och titta på ett gäng matcher från förra säsongen och börja bilda mig en uppfattning. Sedan är det så att jag tror att det kan vara bra att komma in med lite nya ögon utan förutfattade meningar. Det blir något nytt och jag kommer att få väldigt bra koll på det här framöver, säger han.

– Jag har spelat försvarare i nästan hela mitt liv. Jag har sett många olika situationer och uppställningar och därigenom fått en förmåga att kunna läsa av vad som händer. Både hos motståndare och medspelare. Jag hoppas och tror att jag har mycket bra koll på sånt och att jag är duktig på att få fram det. Eftersom jag har varit spelande tränare har jag också fått jobba mycket tillsammans med spelarna kring hur vi ska agera tillsammans. Vi ska lära känna varandra så att vi får en bra dialog, då tror jag att vi kommer få ut väldigt mycket. Sedan är det givetvis väldigt viktigt att det finns en bra dialog med de andra tränarna och inte minst med Jari (Hyttinen, huvudtränare).

Mer information om hur hela ledarstaben kring A-laget ser ut till kommande säsong kommer inom kort.

Fakta:

Namn: Daniel Lehnbom, fd Eriksson
Född: 
1980
Roll: 
Ass tränare
Kontrakt: 
1+1 år (2026)
Moderklubb: 
Oxelösunds IK
Tidigare klubbar (som spelare): Katrineholms SK, IF Boltic, Sandvikens AIK, Dynamo Kazan, Villa Lidköping BK, IFK Motala (spelande huvudtränare), Finspångs AIK (spelande huvudtränare)
Meriter: 
SM-silver med Sandviken 2008, World Cup-guld med Dynamo Kazan 2010, Rysk mästare med Dynamo Kazan 2011, avancemang till Elitserien med IFK Motala 2017, avancemang till Bandyallsvenskan med Finspångs AIK 2023