Skip to content
Lars Westberg, Lars Andersson och Emma Olsson
FOTO:

Bakom varje bandymatch – en hel armé av eldsjälar

25 november 2024

Sedan debuten 1999 har Lars Westberg varit en självklar del av bandyn i Katrineholm. I vinter når den 67-årige speakern en imponerande milstolpe: 250 matcher med mikrofonen. Men Lars är inte ensam. Bakom varje match finns ett dedikerat team som gör det möjligt – från matchsekreterarna till musiken som fyller arenan.

Han debuterade redan 1999, mot Vänersborg. Sen KVBS bildades har han inte missat en enda hemmamatch. I vinter når Lars Westberg milstolpen 250 matcher.

Det räcker inte med en tränare, lagledning, spelartrupp och domare för att det ska bli några allsvenska matcher. Det behövs så många fler viktiga funktioner, utanför isen. Som sargvakterna, publikvärdarna, entré- och kioskpersonalen, sjukvårdarna och matchsekretariatet. 

Många av dem är verkliga trotjänare som ställer upp match efter match, år efter år.

Som 67-årige speaktern Lars Westberg.

-Jag gjorde min första match när KSK mötte IFK Vänersborg 1999. 

Matchen mot Falu BS var hans 245:e med mikrofonen.

Hans röst är nästan lika välbekant som Lars Härnströms. Det är de två som brukar dela på rollen som speaker.

-Om jag inte sitter i båset finns jag på läktaren. Sedan KVBS bildades 2007 har jag inte missat en enda hemmamatch, säger Lars W.

Ibland kan han tycka att det var bättre förr.

-Innan hallen byggdes satt vi högt, i en del av pressläktaren på stenläktaren och hade perfekt uppsikt över hela planen. I Kronfågel isarena sitter vi lägre och ena sidans hörnflaggor skyms av utvisningsbåsen.

Som speaker är inte Lars – eller Lars – ensam i sekretariatet. Där finns en matchsekreterare också. Den här kvällen är det Lars Andersson, en annan match kan det vara Sten Olsson, Magnus Klarén eller Bernt Olsson. 

-Vi brukar ses en timme innan avslag för att hinna med alla förberedelser. Vi ska få in laguppställningarna, ha ett snack med domarna, se till att mikrofon och matchklocka funkar och lägga in alla uppgifter till bandygrytan.se så att de som inte är på arenan ska kunna följa livesändningen digitalt, säger Lars W.

Han och de andra matchsekreterarna har direktkontakt med huvuddomaren om målgörare, utvisade spelare och eventuella tidstillägg. 

Då dyker också Emma Olsson eller Moa Silow upp. Det är de som sköter musiken. För Moa är det premiärsäsong, Emma, som också är ledare för flicklaget, gör sin tredje vinter på A-lagsmatcherna.

-Jag har suttit hemma under hösten och plockat ihop en spellista som ska passa. Låtarna och snuttarna varierar för olika tillfällen, som i pauserna, introt när spelarna kommer ut på isen, utvisningar, hörnor och mål, säger Emma.

För alla handlar det om noggrannhet och service för både publik och domare.

-Det är inte på alla arenor som det funkar lika bra som i Kronfågel isarena, säger kvällens huvuddomare Håkan Birgersson.

Då handlar det inte bara om de allsvenska matcherna. Även U-lagens matcher i division 1 och 2 kräver ett lika väl fungerande sekretariat.