Skip to content
Niklas "Messi" Eriksson gör sin sista match i karriären under lördagen.
FOTO: Tobias Sterner

”Messi” redo för sista dansen - ”Väldigt känslofyllt”

23 februari 2024

Under lördagen avslutar Katrineholm Bandy den allsvenska säsongen med hemmamatch mot Falu BS. En match som både innebär Katrineholmsandan-matchen och Niklas ”Messi” Erikssons sista match i elitkarriären.

För att vara en sista omgång och en match utan direkt sportslig betydelse är det en väldigt händelserik lördagseftermiddag vi har att se fram emot i Kronfågel Arena. Klassiska Falu BS kommer på besök och matchen är även den årliga Katrineholmsandan-matchen. En välgörenhetsmatch som arrangeras av vårt eget samhällsengagemang och som i år spelas till förmån för Fritidsbanken Katrineholm.

Läs mer om hur du kan dra ditt strå till stacken och bidra till Katrineholmsandan-matchen >>

På isen är det oundvikligt att det mesta kommer att handla om hemmalagets lagkapten. Tidigare i veckan meddelade 32-årige Niklas ”Messi” Eriksson att han avslutar karriären efter den här säsongen och lördagens match blir således hans sista i den rödblåa tröjan efter 16 säsonger i A-laget.

– Jag känner mig ganska klar med min bandy. Jag gjorde en nysatsning till i år och tränade stenhårt för att visa att jag fortfarande kan. Jag har haft en jätterolig säsong, men just på grund av att det har varit så roligt och att det har gått bra så känner jag mig faktiskt klar. Jag känner att jag har gjort mitt och att jag har andra saker i livet som jag vill lägga tid på, säger ”Messi”, som den här säsongen fått bära lagkaptensbindeln i ett väldigt ungt KB.

– Jag har haft jättekul. Det finns så många unga talanger i det här laget med en sån vilja, så det gäller att tygla dem lite. Man har fått försöka lära dem att ta det lite lugnt ibland och spela lite enkelt, men det har inte gått hela tiden (skratt). Det finns en sån extrem potential i många killar, så det har varit extremt roligt att vara farfar i omklädningsrummet, som några kallar mig. 

Klubbikonen kan också snabbt konstatera det ironiska i att han, vars styrka i alla år varit frihet och kreativitet, ska försöka lära unga spelare att spela enkelt.

– Det är ju jättespeciellt med tanke på att det aldrig har varit min styrka (skratt). Jag har ju haft fria tyglar i alla år att göra lite som jag vill, så det har varit jättesvårt. Det har bara varit att försöka, men det är lite svårt när jag själv har en offensiv roll där jag förväntas hitta på lite saker, så det har varit en utmaning, flinar han.

Rent sportsligt kan lördagens match på förhand tyckas avslagen då båda lagen är klara för allsvenskt spel nästa säsong (om inte ett mirakel större än flygande grisar inträffar), men ”Messi” menar att det finns ett rejält spelsug i laget och en stark vilja att avsluta säsongen med att verkligen visa hemmapubliken vad man kan.

– Vi är jättesugna i gruppen. Vi känner inte att vi har fått ut så mycket som vi är värda i år. Vi har gjort otroligt bra prestationer mot väldigt bra lag i den här serien, så vi sugna på att visa alla som kommer ner att vi är ett bra lag. Det är många som vill visa att de är individuellt skickliga också, så vi kommer ge järnet, se till att vinna sista matchen och visa publiken hur bra bandy vi faktiskt kan spela, säger han.

Lagens tidigare möte den här säsongen slutade med uddamålsseger för masarna på ICANIWILL Lugnet Arena, men Eriksson menar att det mer som talar till KB:s fördel nu.

– De är lite mer tillbakadragna och lite mer rutinerade än vad vi är. Det är vi som kommer få stå för körandet och det gör vi gärna på hemmaplan. När vi mötte dem borta lyckades de på grund av att de backade hem i straffområdet och att isen var lite dålig. Får vi köra och göra vårt så tror jag inte riktigt att de hänger med.

Den kanske största frågan är dock hur han tror att det kommer att kännas att skrinna in på isen, framför hemmapubliken, med vetskapen om att det är sista gången i karriären.

– Jag tror att det kommer bli väldigt känslofyllt, absolut. Det svåra blir nog att tygla känslorna. Jag vill ju köra sista matchen och gasa på, så det gäller att tygla sig lite, hålla sig till matchplanen och vara lagkapten också. Inte bara köra, men det ska bli jättekul, avslutar ”Messi”.

Truppen till lördagens match tas ut under fredagskvällen och presenteras på våra sociala medier cirka en timma innan avslag.

Ni har väl inte missat våra digitala matchprogram? Ni hittar alla matchprogram här >>

Katrineholmsandan-matchen startar 17.00 (OBS tiden!) under lördagen och vi uppmanar all publik att komma i god tid till arenan. Både för att smidigt hinna lämna era prylar till Fritidsbanken, men även för att inte missa avtackningen av Niklas ”Messi” Eriksson som sker innan avslag.

Biljetter köper ni HÄR, hos något av våra ombud eller på plats i arenan. Har ni inte möjlighet att vara på plats så sänds matcherna på bandyplay.se med sändningsstart 16.40.

Teckna ditt abonnemang (Bandyallsvenskan eller BandyPlay+) på bandyplay.se! Var även noga med att välja Katrineholm Bandy som favoritklubb när du tecknar abonnemanget så stöttar du även föreningen ekonomiskt under hela säsongen utan extra kostnad för din egen del.

Lördag 16.40: Se mötet mellan Katrineholm Bandy och Falu BS här >>

Se hela intervjun med Niklas "Messi" Eriksson nedan: